Enrera
Mòdul 1

Ofimàtica amb l'OpenOffice

  Pràctica
3
4
5
6
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és guiar la instal·lació del programari OpenOffice.

El programa ofimàtic OpenOffice.org, versió 1.1.0, podeu trobar-lo al CD-ROM Materials de Formació, o bé al CD-ROM Programari de lliure distribució de Softcatalà, distribuïts per la SGTI a tots els centres docents de Catalunya.

Altrament, a diverses pàgines web, entre les quals www.softcatala.org, també us serà senzill baixar-vos la versió 1.1.0, o posterior.

Tot i que hi ha diferències entre les versions, aquestes no són significatives pel que fa al desenvolupament del curs i, en cas que fossin prou importants, com per exemple tot allò referent al procés d'instal·lació, en faríem esment.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
  1. Abans de començar la instal·lació de l'OpenOffice pròpiament dit, cal estar segurs que teniu instal·lat al vostre ordinador un entorn Java. Si fos així, es recomana que l'instal·leu. Podeu obtenir-lo al CD-ROM Materials de Formació, o bé al CD-ROM Programari de lliure distribució de Softcatalà, ja esmentats. Seguiu les instruccions que aniran apareixent en pantalla.

  2. Un cop hàgiu finalitzat la instal·lació de l'entorn Java, i prèvia reinicialització del sistema, podreu continuar amb la instal·lació de l'OpenOffice.

  3. Per fer-ho, cal que situeu el CD-ROM al lector i, en arrencar, escolliu d'instal·lar el programari OpenOffice adequat per al vostre entorn de treball tot seguint les instruccions que el programari va donant. Si aquest és el vostre cas, passeu si us plau al punt 7 sense parar esment als punts 4, 5 i 6 d'aquesta pràctica.

  4. Si l'heu baixat d'Internet, necessitareu tenir instal·lat al vostre maquinari una utilitat per descomprimir fitxers, com ara el WinZip, que també podeu obtenir a la pàgina d'atenció a l'usuari de la XTEC: www.xtec.es.

  5. Seguidament, feu doble clic sobre el fitxer comprimit de l'OpenOffice perquè comenci el procés de descompressió. S'obrirà el programa descompressor. Feu clic sobre Extract. Això crearà, a la carpeta que escolliu, una altra carpeta anomenada oo-ca-102, amb tots els fitxers necessaris.

  1. Cerqueu el fitxer setup.exei feu-hi un doble clic a sobre perquè comenci la instal·lació del programari pròpiament dita.

  2. Qualssevol que sigui la versió i la plataforma de treball escollida, els quadres de diàleg seran semblants. El primer que apareixerà seran un parell de quadres de diàleg com aquests. Tot el que cal fer és clicar damunt el botó Següent per confirmar.

  1. Apareix, llavors, l'acord de llicència. Heu de desplaçar tota la barra lateral dreta fins al final, com si us haguèssiu llegit tot el text, i després clicar damunt del text Accepto l'acord de llicència, perquè el quadre de diàleg activi el botó Següent i us deixi continuar.

  1. Premeu Següent per continuar. Aleshores, s'obre un altre quadre de diàleg on cal consignar les vostres dades personals.

  1. El quadre següent ofereix tres maneres diferents d'instal·lació. És recomanable que escolliu l'opció Personalitzada.

  1. D'acord amb la vostra elecció, procedireu ara a decidir quins components hi instal·lareu. Se us recomana que accepteu d'instal·lar tots els elements proposats. Se us suggereix. però, que valoreu la conveniència o no d'instal·lar més o menys components en funció de les vostres preferències i les prestacions de la vostra màquina.

  1. Us demanarà a quin directori voleu instal·lar el programa. Si no hi teniu res en contra, es recomana el que l'instal·lador proposa.

  1. Us demana ara si voleu crear el directori OpenOffice.org. Contesteu afirmativament a aquest quadre de diàleg, i accepteu també el quadre que us proposa d'iniciar la instal·lació.

  1. El següent quadre de diàleg us pregunta si voleu que els arxius del processador de text Microsoft Word, els fulls de càlcul fets amb Microsoft Excel i les presentacions desenvolupades amb Microsoft PowerPoint, les obri a partir d'ara l'OpenOffice. Cal advertir-vos que el fet d'assignar aquests fitxers a l'OpenOffice pot provocar problemes a l'hora de treballar amb ells des de les aplicacions Microsoft. Per tant, per evitar ensurts, es recomana de deixar-les en blanc, tal com les presenta la versió 1.1.0 del programari. El mateix es pot dir de l'opció de convertir l'editor web en el predeterminat per defecte. Naturalment, si treballeu en un entorn no Windows, o penseu convertir l'OpenOffice en el vostre paquet ofimàtic de referència, la vostra decisió pot ser la contrària.

  1. El programa cerca ara si teniu instal·lat algun entorn d'execució Java al vostre maquinari. En cas de no trobar-ne cap, no us oferirà d'instal·lar-ne. És per això que cal haver-ho fet abans, i reiniciar l'ordinador. Si ja teniu alguna versió Java compatible instal·lada, seleccioneu-la i continueu la instal·lació clicant al botó D'acord. Pot passar que, tot i tenir una versió Java compatible, no la trobi. Si això succeís, cal prémer el botó Navega... per cercar-la i seleccionar-la. Normalment es troba a C:\arxius de programa\Java\... Seleccioneu i accepteu.

  1. El programa treballa ara, seguint les vostres instruccions, per configurar adequadament el paquet ofimàtic. Podeu seguir-ne l'evolució mitjançant la barra de progrés.

  1. Finalment, apareix el quadre de diàleg que us anuncia la correcta instal·lació del paquet ofimàtic OpenOffice. Moltes felicitats! Cliqueu sobre el botó Completa per finalitzar el procés.

   
   
   
Atenció !

Si teniu ja instal·lada una versió anterior del programa al vostre ordinador i voleu instal·lar la versió 1.1.0., cal que sapigueu que l'una no substituirà ni actualitzarà l'altra. De fet, ambdues versions quedaran operatives al maquinari. Per aquesta raó, es recomana que desinstal·leu prèviament la versió més antiga.

 
Amunt