Enrera
Mòdul 1
Ofimàtica amb l'OpenOffice
  Pràctica
2
3
4
6
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és aprendre a inserir imatges dins un document. Aquestes imatges poden ser diverses i estar situades de maneres ben diferents dins el text. L'OpenOffice pot afegir als vostres documents tota mena de fotografies i dibuixos de molts formats diferents. També veureu com configurar la revisió automàtica de l'ortografia del text mentre s'escriu.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
  1. Obriu el document banyoles.sxw amb l'OpenOffice Writer i cliqueu sobre el menú Eines| Ortografia|Autocorrecció. D'aquesta manera, queda activada l'autocorrecció del text mentre s'escriu. Un petit senyal al costat del menú Autocorrecció ho confirma. A partir d'aquest moment totes les paraules mal escrites en català, idioma per defecte del corrector ortogràfic, queden subratllades per una línia ondulada vermella. És el cas d'inmemorial.

  2. Per corregir aquesta errada puntual, el millor és situar el cursor sobre la paraula subratllada en vermell i prémer el botó dret del ratolí. Això obrirà un menú de context que us ofereix dues paraules, ortogràficament correctes, per substituir el terme. Escolliu immemorial clicant-hi a sobre. Observeu com el mot ha canviat i el subratllat vermell ha desaparegut.

  1. Doneu format al text. Col·loqueu el cursor sobre el títol "Banyoles i el seu llac" i, fent clic amb el ratolí, situeu-hi el punt d'inserció.

  2. Cliqueu ara sobre el botó que obre l'estilista i escolliu el format Encapçalament 1.

  3. Cliqueu ara sobre qualsevol punt de la resta del text i escolliu l'estil Encapçalament 4.

  4. Seguidament, justifiqueu el text fent clic sobre el botó .

  5. Inserireu ara una imatge. Per fer-ho, cal situar el cursor sobre el lloc exacte del text on voleu enganxar la imatge i, clicant amb el ratolí, situeu-hi el punt d'inserció. En el vostre cas, ho fareu a la setena línia, immediatament després de la paraula "lleure". Prèviament, premeu la tecla de retorn per separar els paràgrafs.

  6. Tot seguit obrireu, amb un clic de ratolí, el menú Insereix|Gràfics|Del fitxer.

  1. S'obre un quadre de diàleg que permet cercar qualsevol fitxer d'imatge que tingueu al vostre ordinador. Vosaltres cercareu la fotografia que voleu inserir dins la carpeta D120| Fitxers|Banyoles.gif i, clicant-hi a sobre, la inserireu.

  1. Veureu que apareix un quadret petit amb una àncora dins . Assenyaleu el lloc del text on la imatge està ancorada, la línia a què el gràfic pertany, el bloc de text amb el qual es mourà. També podeu observar com la fotografia té, a les quatre cantonades i a la meitat de cada costat, uns petits quadrats de color verd . Serveixen per redimensionar la imatge.

  2. Situeu-vos sobre el quadrat corresponent a una cantonada inferior o superior. El cursor canvia d'aspecte adoptant la forma d'una fletxa bicèfala . Cliqueu amb el ratolí i estireu. Observeu que la fotografia es fa més gran o més petita, tan d'alçada com d'amplada, és a dir, conservant les proporcions originals, sense que la imatge es distorsioni.

  3. Situeu el cursor, ara sobre el quadrat corresponent a la meitat d'un costat, i arrossegueu-lo cap a l'interior de la imatge. Aquesta es fa més estreta, però no més petita en alçada. La proporció es perd i la fotografia en resulta completament distorsionada.

  4. Retorneu la imatge a les seves proporcions originals fent servir els quadrats verds o amb el botó Desfés de la barra de menús
  5. .

  1. Situeu el cursor sobre la imatge. Adopta la forma d'una creu fletxada . Ara podeu moure la imatge i centrar-la al vostre gust en relació al text.

  2. Cliqueu sobre la imatge amb el botó dret del ratolí. Emergeix el menú contextual. Com veieu, és força complet. Podeu canviar la posició respecte a d'altres gràfics (per sobre o per sota), l'alineació respecte als marges (dreta, esquerra o centrada), l'ancoratge (a la pàgina, al paràgraf o a un caràcter) i l'ajust de la imatge (text al voltant, a sobre, a sota...). També podeu editar-la, etiquetar-la, retallar-la o copiar-la.

  1. Proveu alguna de les seves opcions. Primer, l'ajustament. Cliqueu sobre l'opció Ajust. S'obre un submenú. Escolliu Ajust dinàmic. Com podeu observar, el text puja per un dels dos costats de la imatge, concretament aquell que és més ample. Podeu comprovar-ho situant el cursor sobre la fotografia i arrossegant-la, primer a la dreta i després a l'esquerra de la pàgina.

  1. Feu clic de nou amb el botó dret del ratolí sobre la imatge per fer emergir el menú de context. Escolliu Ajust|Continu. La imatge quedarà sobre el text. Repetiu l'operació triant ara Ajust | En el fons. El text passa per sobre de la imatge.

  2. Torneu a col·locar el cursor sobre la fotografia i feu un doble clic a sobre. Apareix un quadre de diàleg amb diverses pestanyes que us permeten configurar pràcticament qualsevol cosa que necessiteu retocar de la imatge. També podeu fer sortir aquest quadre des del menú emergent clicant sobre l'opció Imatge.

  1. Cliqueu sobre les diferents pestanyes per veure les opcions que ofereixen per introduir canvis a la imatge.

  1. Aneu a fer-ne alguns per observar-ne el funcionament i les funcionalitats. Cliqueu sobre la pestanya Ajusta i escolliu, dins de Predefinits, l'ajust Cap. Això farà que el text deixi de fluir al voltant de la fotografia i que s'hi ajusti a sobre i a sota.

  1. Tot seguit anireu a la pestanya Imatge on, dins de Reflexa, triareu Horitzontalment. Això farà que la imatge giri de dreta a esquerra, com reflectida en un mirall.

  1. Ara obrireu la pestanya Vores i afegireu una vora a la imatge. Escollireu un Marc complet al voltant de la imatge, amb una Línia de 2,60 pt.

  1. Per acabar, cliqueu sobre el botó D'acord per fer efectius els canvis.

  1. Seguidament, veureu un conjunt d'eines ben sorprenents. Potser us haureu adonat que, en clicar sobre la imatge, apareix a la barra superior de menús un grup de botons nous. Aquestes són les seves funcions:

  1. Podeu veure alguna de les moltes aplicacions que tenen. Cliqueu sobre la imatge, per seleccionar-la, i tot seguit sobre el botó Filtres de la barra superior de menús.

  2. En fer-ho, s'obre un quadre de diàleg ple de petits botons que activen filtres molt útils i divertits. Cliqueu-hi a sobre ordenadament per veure'n els efectes. Cal tenir-ne cura. Desfeu cada vegada l'acció amb el botó Desfer . En cas contrari, alguns dels canvis s'acumularien. Finalment, deixeu actiu el filtre Esborrany al carbonet.
  1. Els altres menús, que afecten la paleta de colors de la foto, la brillantor, el contrast o la transparència, seran objecte d'estudi més endavant. El botons que inverteixen la imatge actuen de forma semblant a com hem vist que ho feia el menú de context Imatge. Aquest menú, precisament, és el que obre el botó Propietats, el darrer de la barra que esteu examinant. Comproveu-ho.

  2. Per acabar, inserireu un peu de foto, en forma d'etiqueta, a la vostra imatge. Per fer-ho, obrireu de nou el menú de context clicant amb el botó dret del ratolí sobre la fotografia, i escollireu l'opció Etiqueta.

  1. En el quadre de diàleg que s'obre cliqueu sobre l'espai Llegenda i escriviu el text: "Una pesquera de Banyoles". Després, premeu el botó D'acord. Observareu com totes les modificacions han estat efectuades.

  1. Deseu el document, mitjançant el menú Fitxer | Anomena i desa, a la vostra carpeta de treball amb el nom de Banyoles.sxw.
   
   
   
Atenció !

Com en tot programari de certa complexitat i prestacions, com és el cas del paquet ofimàtic OpenOffice, per efectuar una determinada operació teniu múltiples possibilitats, vies i camins. Per aquesta raó, sobretot en un procés d'aprenentatge com el que us ocupa, és del tot aconsellable explorar bé i provar totes les opcions que se us presenten en cada acció. Si el resultat d'alguna no us satisfà, sempre podeu recórrer al botó Desfés.

   
   
 
Amunt