Enrera
Mòdul 1

Ofimàtica amb l'OpenOffice

  Pràctica
3
4
5
6
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és iniciar-se en l'ús del tractament de text inclòs dins el paquet ofimàtic. Coneixereu els botons que us permeten variar el tipus de lletra, la mida i altres característiques.

   
 

Desenvolupament de la pràctica

 

Pràctica
  1. El primer que cal fer és obrir un document de text amb l'OpenOffice. Si a la instal·lació heu optat per acceptar les opcions que es presenten per defecte, tot i la despesa de memòria que suposa, a la zona d'icones de la barra d'estat apareixerà la icona de l'inici ràpid d'OpenOffice.

  1. Si feu un clic amb el botó dret del ratolí sobre aquesta icona, apareixerà un menú que permet d'obrir un document de text d'OpenOffice.

  1. En canvi, en fer doble clic damunt aquesta mateixa icona, el que us apareix és un menú que permet navegar d'una manera semblant a com ho faríeu amb l'explorador del Windows.


  1. També podeu executar l'OpenOffice Write tot fent doble clic sobre la seva icona, si la teniu a l'escriptori, o bé clicant sobre el botó Inici|Programas| OpenOffice.org 1.1.0 | Document de text.
 
   
 
  1. En fer-ho, s'obre el programa presentant-nos l'escriptori que porta per defecte. Observeu-ne els menús, les barres d'eines i els botons on es troben les funcions principals:
 
   
 
  1. Fixeu-vos especialment en les funcions dels botons de la barra d'eines situada a la capçalera.
 
   
 
  1. Comenceu a escriure. A la barra d'eines superior desplegueu el menú Tipus de lletra i seleccioneu Times New Roman.
 
 
   
 
  1. Obriu tot seguit el quadre de diàleg Mida i seleccioneu la mida 14.
  1. Després, cliqueu sobre el botó de la negreta.
 
 
  1. Ara feu clic sobre el botó del subratllat.
 
   
 
  1. Procedireu ara a escriure el títol del vostre text, en aquest cas Lluís Nicolau d'Olwer.

  2. Cliqueu de nou sobre els botons de la negreta i del subratllat per desactivar aquestes opcions.

  3. Havent fet això, obriu de nou el menú desplegable Mida de lletra per retornar-lo a la mida fixada per defecte, és a dir, 12.

  4. Ara fixareu l'alineació del text. Escollireu justificar, tot i que podríeu haver triat alinear a la dreta o a l'esquerra, o bé centrar. Per fer-ho premeu el botó de justificat.
 
   
 
  1. Com en qualsevol altre tractament de textos ofimàtic, podeu escriure sense haver de parar atenció al format, l'alineació del text o els salts de línia. Això us permet concentrar-vos en el contingut, en allò que voleu escriure. La tecla Retorn només cal prémer-la per canviar de paràgraf, cosa que no us caldrà fer durant la còpia d'aquest text, i saltar a un de nou. No us caldrà, per tant, preocupar-vos quan el text s'apropi al marge dret de la pàgina, perquè OpenOffice farà tots els ajustos que siguin necessaris i, si la paraula no hi cabés, saltarà a la línia següent.

  2. Tot seguit premeu dos cops la tecla de retorn i copieu el següent text: "El 20 de gener de 1888 naixia Lluís Nicolau i d'Olwer, a Barcelona, en un pis del carrer de Mendizábal. El seu pare, en Joaquim Nicolau i Bujons, nascut a Martorell el 3 de maig de 1846, era advocat i notari de reconegut prestigi. Fou president del col·legi de notaris de Barcelona. La mare, Anna d'Olwer i Vautró, era també de Barcelona, on havia nascut l'any 1854. La família tenia ja una altra filla en néixer Lluís, Rosa Nicolau d'Olwer".

  3. Un cop hagueu acabat d'escriure el document, el més prudent serà desar-lo. De fet, en casos de documents de gran extensió o molt importants, el millor fora anar-los desant durant el procés de creació, per no perdre'ls en cas de fallada del maquinari. Per fer-ho, cal prémer sobre el botó de desar.
 
   
 
  1. Si és la primera vegada que deseu el document, com és el cas, s'obrirà el quadre de diàleg Anomena i desa. Anomeneu el document com Text01, i guardeu-lo a la vostra carpeta de treball personal, conservant el format OpenOffice.org que el programa us ofereix per defecte.

  2. Feu clic sobre el botó de desar per acceptar l'operació.
 
   
Atenció ! La propera vegada que deseu el document, el programa ja no us presentarà el quadre de diàleg Anomena i desa. Simplement en desarà una còpia a la carpeta que hagueu escollit i amb el nom que hagueu triat. És molt important anar prement el botó de desar cada cert temps per no perdre la feina feta si sorgís qualsevol contratemps, com ara una fallada en el corrent elèctric.
   
  Amunt