Enrera
Mòdul 2
Ofimàtica amb l'OpenOffice
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és aprendre a configurar una pàgina, donar-li format i inserir-hi una marca d'aigua. També coneixerem les diferents possibilitats del zoom i les diferents vistes de pàgina.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
  1. Obriu l'editor de textos del programa OpenOffice.

  2. A la barra superior de menús escolliu, fent un clic de ratolí, el menú Format i, després, l'opció Pàgina.

  1. Tot seguit s'obre un quadre de diàleg Estil de pàgina, amb nombroses pestanyes i opcions que ens permetran de configurar el format de pàgina al nostre gust.

  1. Navegueu per les diferents pestanyes, examineu-les i proveu-ne les funcions.

  1. Cliqueu sobre la pestanya Pàgina. Dins l'apartat Format del paper escolliu la orientació Horitzontal. Fixeu-vos com la vista prèvia ha canviat. Varieu també els marges dret i esquerre reduint-los de 2 cm. a 1 cm. Observeu com també aquests canvis es reflecteixen en l'animació de la vista prèvia.

  1. Ara afegirem un espai per a la capçalera i un altre per al peu de pàgina. Cliqueu sobre la pestanya Capçalera i habiliteu, amb un clic de ratolí, la opció Activa l'encapçalament.

  1. Situeu-vos ara sobre la pestanya Peu de pàgina i activeu aquesta opció de la mateixa manera que ho heu fet amb la capçalera.

  1. Anirem ara a la pestanya Vores per afegir un marc a la pàgina. Escollirem una línia fina que no envolti completament el full, sinó que només la limiti per dalt i per baix. Per fer-ho clicarem sobre aquesta opció, dins l'apartat Marc. Assegureu-vos que les altres queden definides tal i com podeu veure a la imatge.

  1. Només ens cal fer clic damunt el botó D'acord i totes aquestes variacions del format seran efectives.

  2. En variar l' orientació vertical del nostre full hem perdut de vista bona part del mateix, fins el punt que es fa difícil de treballar-hi. Aquest problema té fàcil sol·lució mitjançant el menú Visualitza | Escala de la barra superior de menús, que ens permet variar el punt de vista i la mida del full sobre l'escriptori. Per fer-ho cal prémer el menú Visualitza i, després, cercar i clicar damunt l'opció Escala.

  1. Això fa que s'obri el quadre de diàleg Zoom, que actua de manera similar a aquest element de les càmeres fotogràfiques o de vídeo, tot apropant o allunyant els objectes. Observeu-ne les diferents possibilitats, que van des de mostrar tota la pàgina per complet, sacrificant la lectura del text, fins augmentar un 200% la visió. També la podem personalitzar gràcies a l'opció Variable. Cal decidir, doncs, entre veure el bosc o un arbre, segons ens convingui més. Nosaltres ens decantarem per l'opció Òptim, fent un clic de ratolí al damunt.

  1. La vista que ens ofereix Òptim, sense deixar-nos veure tota la plana, ens permet imaginar-la amb facilitat i, en canvi, la lectura del que escriurem serà senzilla.

  2. Ara inserirem una marca d'aigua al fons del document. Les marques d'aigua són imitacions digitals dels antics segells que els molins paperers imprimien en cadascún dels fulls sortits del seu obrador per certificar-ne la procedència i la qualitat. Aquests fulls de paper, inabastables al gran públic pel seu preu, donaven solvència i categoria a qui els utilitzava. Més endavant, certes empreses i professionals liberals encarregaren a les impremtes fulls que portessin imprès al seu fons, com si es tractés d'una antiga marca d'aigua, el logotip o la imatge corporativa. Avui, nosaltres podem, amb l'ajut de les TIC, personalitzar d'aquesta manera les nostres produccions. Per fer-ho clicarem damunt del menú Insereix | Gràfics | Del fitxer... i escollirem l'arxiu Porta.jpg de la carpeta Fitxers.

  1. Apareix la fotografia de la porta principal de l'església neoclàssica de Sant Pere de Vilabella, perfectament adaptada a les mides del full i ben centrada. La barra de menús superior ha canviat. Hi tenim també els menús específics de format d'imatge:

  1. Clicarem damunt el menú Format d'imatge. S'obre una persiana amb quatre opcions, entre les quals nosaltres escollirem Marca d'aigua.

  1. La imatge del fons ha canviat, s'ha difuminat, diluït en el paper, com una marca d'aigua. Ara ens cal variar-ne les propietats per tal que hi puguem escriure a sobre. Per fer-ho cal clicar damunt el botó Propietats.

  2. Emergeix el quadre de diàleg Imatge que ja havíem vist al mòdul anterior. Recordeu-ne les pestanyes i les funcions:

  1. Nosaltres escollirem la pestanya Ajusta i, d'entre els possibles, triarem Continu. Assegureu-vos també que l'opció En el fons estigui activada (feu clic amb el ratolí), fet que permetrà que la lletra passi pel damunt de la fotografia convertida en marca d'aigua.

  1. Seguidament introduirem el text. Fem un clic sobre l'espai reservat a la capçalera per situar-hi el punt d'inserció. Escrivim: Escola Sant Pere de Vilabella. Sant Jordi 2004.

  2. Ara li donarem format. Obrim l'estilista, si no està ja obert, fent clic damunt el botó Estilista de la barra superior de menús.

  1. Ens assegurem que són visibles tots els estils o, en cas contrari, cliquem sobre la persiana inferior de la finestra Estilista per poder seleccionar Tots els estils i fer-los aparèixer. Probablement l'estilista només mostrava, per defecte, els estils de capçalera.

  1. Escollim l'estil Encapçalament 1 clicant-hi a sobre amb el ratolí.

  2. Continuarem amb la resta del text. Cliqueu damunt l'àrea d'escriptura del full, sota l'espai reservat a l'encapçalament, per situar-hi el punt d'inserció. Triarem el Tipus de lletra a la barra superior de menús: Comic sans ms, també la mida: 32, i deixarem premut el botó que fa que l'alineació sigui Centrada (tal i com podeu veure en l'exemple inferior).

  1. Ara escrivim, tot prement Retorn quan calgui:"En / Na: (2 Retorns) _________________, (Retorn) ha resultat guanyador/a (Retorn) en el XVI Certamen Literari Sant Jordi 2004."

  2. Finalment cliqueu sobre l'espai destinat al Peu de pàgina, per situar-hi el punt d'inserció, i escriviu: "Vilabella del Camp, 23 d'abril de 2004". Donat que l'estil de lletra torna a ser el del peu de pàgina, caldrà repetir totes les maniobres a partir del número 21 per tal escollir l'estil Encapçalament 1. (Recordeu: cridar l'estilista, cercar l'estil encapçalament 1 i, clicant-hi a sobre amb el ratolí, adoptar-lo.)

  3. Per veure millor el resultat del nostre treball tornarem a anar al menú Visualitza | Escala de la barra superior de menús, i en variarem la vista.

  1. Escolliu Tota la pàgina d'entre les opcions que us ofereix el quadre de diàleg Zoom.

  1. El resultat hauria de ser, més o menys, el següent:

   
   
 
Amunt