Enrera
Mòdul 2
Ofimàtica amb l'OpenOffice
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és apropar-nos a les columnes periodístiques i el seu format.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
  1. Obriu l'editor de textos del programa OpenOffice.

  2. Cliqueu damunt el menú Format | Columnes... de la barra superior de menús.

  1. S'obre un quadre de diàleg, Columnes, on apareixen les opcions que podem escollir o variar. En aplicar a un document columnes periodístiques, l'espai del full queda dividit en dues zones. El text que introduïm en el document va omplint la primera columna, de dalt a baix. Quan aquesta columna és plena, comença a omplir-se la segona columna. Els diaris i revistes fan servir aquesta interessant opció. Per activar-la cal clicar sobre la icona que representa dues columnes iguals a l'apartat Columnes. Observeu que altres variacions són possibles: tres columnes, o bé, dues de diferent mida. Fixeu-vos que, en principi, les dues columnes estan enganxades. Per separar-les hi inserirem un Espaiat, escollint aquesta opció en l'apartat Amplada de la columna. Introduïu el valor 2 cm. Finalment també introduirem una línia de separació entre columnes de 0,05 pt. Escolliu aquest valor a l'apartat Línia de separació. La icona que ens ofereix la vista prèvia reflecteix puntualment els canvis aplicats.

  1. Ara introduirem una capçalera. Per fer-ho cal fer clic damunt el menú Insereix i, tot seguit, escollir l'opció Capçalera | Per defecte.

  1. Aquesta acció farà que aparegui, al capçal del document, un espai que ens servirà per inserir-hi un text. Cliqueu dins d'aquest espai per situar-hi el punt d'inserció. Escolliu, en la barra superior de menús, el tipus de lletra Batavia, de mida 24 punts i l'alineació centrada.

  1. Introduïu el següent text: "El Xafarder de l'escola". L'aspecte del document, a hores d'ara, s'ha d'aproximar a aquest:

  1. Cliqueu damunt la primera columna periodística, la de l'esquerra, per situar-hi el punt d'inserció. Obriu, si no és obert encara, l'estilista, fent clic damunt el botó Estilista activat/desactivat a la barra superior de menús. Escolliu l'estil Encapçalament 1. Escriviu: "Sisè ha anat a Miravet".

  2. Premeu Retorn. Observeu com l'estil ha canviat a Cos del text. Cliqueu el botó Justificat per alinear el text als dos marges de la columna. Escriviu ara divuit ratlles explicant als pares i mares de l'escola la sortida a la Ribera d'Ebre, visitant Miravet i el seu castell, la cova de les meravelles de Benifallet i navegant en barca pel riu Ebre. Si no us arriba la inspiració podeu copiar aquests mots: "El passat dilluns, dia 23 de maig, els nens i les nenes de de 6è de l'escola hem anat a la comarca de la Ribera d'Ebre. El primer que vàrem fer fou anar a Benifallet per visitar la famosa cova de les Meravelles, amb les seves estalactites i estalagmites. Sortint de la cova, férem un recorregut per l'Ebre, des de Benifallet fins l'Assut, una presa que construïren els àrabs per regar el delta. Dinàrem a la mateixa barca. (Retorn) A la tarda, després de dinar i jugar una estona, anàrem fins a Miravet, un poble penjat sobre l'Ebre, per veure el seu gran castell templer. A sota us posem una fotografia del castell. Així podeu veure com n'era de gran.
    (Retorn) Ens ho vàrem passar molt bé i, de passada, aprenguérem algunes coses interessants."

  3. Ara inserirem la foto promesa en el text. Per fer-ho realitat obrirem el menú Insereix | Gràfics | Del fitxer... i cercarem l'arxiu Miravet.gif dins la carpeta Fitxers.

  1. Un cop la imatge aparegui dins la columna farem els retocs adients de mida i emplaçament per tal que quedi ben situada. Recordeu que totes aquestes accions les podeu dur a terme clicant sobre la fotografia i estirant-la per les seves cantonades quan aquestes es converteixen en uns quadrats de color verd.

  2. Com podeu veure, el text i la fotografia ocupen pràcticament tot l'espai disponible en aquesta primera columna, però encara queda lloc per iniciar una segona notícia. Per fer-ho, premem Retorn i escollim, dins la barra superior d'eines, l'estil Encapçalament 1.

  3. A continuació escrivim el títol de la segona notícia: "Festa de fi de curs". Premem de nou Retorn i, si no ha canviat automàticament, canvieu l'estil a Cos del text. Escriviu ara: "Us anunciem que la festa de fi de curs tindrà lloc el proper dissabte dia 18 de juny. Hi esteu tots i totes convidats i convidades. Com cada any hi haurà actuacions diverses, danses, esports, exhibicions i un sopar de germanor al que tothom hi és convidat, sense límit d'edat".

  4. Us haureu adonat que, si tot ha anat com era previst, el text ha hagut de saltar de columna. Aquesta és una acció automàtica, que es produeix quan la columna anterior és plena, sense que l'usuari hagi de fer res. També podríem desitjar que tot el text d'una notícia estigués en una mateixa columna. Això exigiria poder inserir un salt de columna quan a nosaltres ens convingués. Aquesta possibilitat està contemplada.

  5. Situeu el cursor damunt del punt del text on voleu inserir el salt de columna, en aquest cas a l'inici del títol de la segona notícia, és a dir davant la paraula "Festa". Feu clic per inserir-hi el punt d'inserció.

  6. Obriu ara el menú Insereix | Salt manual de la barra superior de menús, tot clicant-hi al damunt.

  1. Apareix un quadre de diàleg on heu de seleccionar, fent un clic, l'opció Salt de columna i, tot seguit, prémer D'acord.

  1. Observeu com el text, a partir del punt on heu inserit el salt de columna, passa a la columna següent, deixant un buit a la columna anterior.

  2. Acabeu d'omplir amb text i fotografies la segona columna. Podeu fer servir els arxius gràfics Banyoles.gif i Segell.gif que es troben a la carpeta Fitxers. Recordeu que el text dels titulars és en estil Encapçalament 1 i el de les notícies l'estil Cos del text.

  3. El resultat final podria ser un document semblant a aquest:

 

 
Amunt