Enrera
Mòdul 2
Ofimàtica amb l'OpenOffice
  Pràctica
1
2
4
6
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és aprendre a inserir objectes gràfics avançats.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
  1. Obriu l'editor de textos de l'OpenOffice. Apareix un document nou.

  2. Obriu l'estilista, clicant el botó Estilista activat de la barra superior de menús, si és que ja no estava visible.

  3. Escolliu l'estil Encapçalament 1 tot fent-hi un doble clic al damunt.

  1. Escriviu: "Resultats d'avaluació Cicle Inicial 2003-2004". Fareu un full amb un gràfic dels resultats de l'avaluació final a Cicle Inicial, per ajudar el Cap d'Estudis a redactar la memòria anual.

  2. Premeu Retorn. Cliqueu ara damunt el botó Insereix objectes de la barra de menús lateral.

  1. Apareix el quadre de diàleg Autoformat diagrama (1-4). No farem variacions, només caldrà clicar damunt el botó Crea.

  1. Sorgeix al mig del full un diagrama de barres. És un gràfic de mostra, amb valors predeterminats i sense cap significat, que us servirà de base per introduir-hi les vostres dades.

  1. Per fer-ho heu de fer un doble clic damunt l'àrea del gràfic. Aquesta acció farà que aparegui, al seu voltant, un marc gruixut ombrejat en gris.

  1. Feu un clic de ratolí damunt l'àrea del gràfic; aquesta vegada, però, amb el botó dret, el dels menús contextuals, el menys habitual. Això provocarà l'aparició del menú contextual, del qual vosaltres escollireu l'opció Dades del diagrama.

  1. S'obre ara el quadre de diàleg Dades del diagrama. Com podeu veure és una taula de doble entrada, amb cinc files i quatre columnes que delimiten vint cel·les. A les cel·les hi ha dades. Aquestes dades es poden variar. El nombre de files i columnes també pot canviar segons les nostres necessitats.

  1. Fem-ho. Introduireu noves columnes, eliminareu files i canviareu les dades. Cliqueu damunt la cel·la (A-5), que quedarà emmarcada per una línia discontínua. Seguidament cliqueu damunt el botó Suprimeix la fila, segons podeu veure a la imatge. La fila desapareix. Repetiu l'operació amb la fila 3, cel·la (A-4), fins que només quedin dues files i la de les etiquetes.

  1. Fet això, passareu a ocupar-vos de les columnes. Cliqueu al damunt de la cel·la (D-1), la que conté l'etiqueta "Columna 3".

  1. Tot seguit feu clic amb el ratolí sobre el botó Afegir una columna, tal i com es veu en la imatge.

  1. Una nova columna apareix entre la segona i la tercera. No té etiqueta i totes les dades són zero. Ara variareu el text de l'etiqueta de les columnes. Començareu per la primera. Feu clic damunt la cel·la (B-1), que correspon a l'etiqueta de la primera columna.

  1. Fixeu-vos com, en clicar damunt l'etiqueta, el text apareix en la finestreta superior. És aquí on podreu editar el nom. Cliqueu al final del mot "Columna 1", que apareix a la finestreta, i canvieu-lo per "Primer A".

  2. Observeu com els botons Rebutja i Aplica, s'activen. Premeu el botó Aplica, per tal de validar els canvis produïts.

  3. Seguint els mateixos passos introduireu les etiquetes de les columnes C, D i E, que seran, respectivament: "Primer B", "Segon A", i "Segon B". El mateix farem amb les etiquetes de la Fila 1 i la fila 2, que seran, respectivament: "PA" i "NM". Recordeu, sobre tot, d'anar validant les noves dades prement cada vegada el botó Aplica.

  1. Un cop tingueu ple el quadre de dades haureu de clicar damunt el botó Assigna, al costat dret de la finestreta, just al cantó contrari del botó Assigna, amb el qual és fàcil confondre'l. Aquesta acció farà que el gràfic s'actualitzi amb les noves dades.

  1. Ara variareu una mica l'aspecte formal del gràfic. Per fer-ho, fareu doble clic dins l'àrea del gràfic fins que aquest aparegui rodejat d'un marc gris. Llavors clicareu amb el botó dret per tal d'obrir el menú contextual, com ho hem fet a l'apartat 9 d'aquesta mateixa pràctica. De les opcions del menú escollirem Tipus de diagrama...

  1. Això fa que s'obri el quadre de diàleg Tipus de diagrama, on podreu definir el format del gràfic. Activareu la vista en 3D, deixant les altres opcions com es veu en la imatge.

  1. El resultat de tot aquest procés serà el següent:

  1. Canvieu ara el títol del gràfic. Ho aconseguireu fent doble clic damunt el títol actual: "Títol principal" i, quan us el deixi editar, l'esborrareu i el canviareu per aquest altre: "Avaluació final Cicle Inicial".

  1. Tot seguit investigareu noves opcions de format per al gràfic. Per fer-ho, caldrà tornar a obrir el menú contextual amb un clic del botó dret del ratolí. Cal estar segurs que el gràfic està seleccionat (ho està quan un marc gris l'envolta). En aparèixer les opcions del menú contextual triareu Autoformat...

  1. S'obre llavors el quadre de diàleg Autoformat. D'entre les nombroses opcions que ofereix activareu, abans que qualsevol altra, la Representació del text en previsualització, que us permet veure els canvis que anireu introduint, amb text i tot, a la finestreta del costat esquerre.

  1. Tot seguit activareu la visió per Files, abandonant l'anterior visió per columnes, i el gràfic de barres laterals.

  1. Ara només us caldrà clicar damunt el botó Crea per obtenir un resultat final semblant a aquest:

  1. Anomeneu i guardeu el document a la vostra carpeta de treball personal.

 

Atenció !

Amb aquesta pràctica només heu vist una petita pinzellada de les possibilitats que els gràfics us ofereixen per fer més vistosos els vostres informes i presentacions.

Us suggerim que remeneu totes les eines i opcions de les finestres de diagrama per conèixer l'ampli ventall de recursos que posen al vostre abast.

   
 
Amunt