XTEC
Escola oberta
NECESSITATS  EDUCATIVES ESPECIALS
Materials de les sessions de treball SG TI sobre la utilització de la tecnologia amb l'alumnat amb necessitats educatives especials.


Calendari
Inscripció
Sessions
Materials
Cursos

El racó del Clic
Tauleta sensible Mediateca dels CRP
 
jfonoll@pie.xtec.es
 

 

22 - Nov- 04

Mirant enrere: seguiment dels materials anteriors

Activitats Clic

Els instal·ladors de les activitats Clic, que es van crear per a la primera sessió del SATI DNEE d'aquest curs, poden donar problemes en diferents configuracions.

Les claus del problema resideixen en aspectes que tenen a veure amb la configuració del programa Clic i el seu funcionament en xarxa:

  1. Els fitxers del programa Clic és millor instal·lar-los de forma local, és a dir, que cada usuari/ària estigui utilitzant el seu programa. Per això, en el cas d'un aula d'informàtica, normalment el programa s'instal·la a cadascun dels ordinadors, perquè tots els alumnes puguin estar treballant alhora.

  2. Els fitxers de les activitats, en canvi, sí que suporten ser utilitzats al mateix temps per diversos usuaris. Així, en un aula d'informàtica, se solen instal·lar una sola vegada al servidor (en comptes d'instal·lar-les tantes vegades com ordinadors tingui l'aula). Normalment, ho fa el coordinador d'informàtica a la unitat S, que necessita permís d'administrador per poder-hi instal·lar programes o aplicacions.

Els instal·ladors de les activitats de les Jornades Taller del 2003 buscaven el lloc on es trobessin altres activitats Clic. En un aula d'informàtica en xarxa, normalment les trobava a la unitat S on intentava instal·lar-les, però el sistema impedeix instal·lacions no autoritzades al servidor, i el procés donava errors i no aconseguia fer-se.

A la pàgina web dels tallers, http://www.xtec.net/dnee/jornada/, trobareu els instal·ladors nous amb aquest problema corregit que per decfecte les instal·larà a la C:\

La Lluna de Saturn

Aquesta aplicació té unes característiques diferents a la majoria de les aplicacions que anem comentant als seminaris. Normalment, treballem amb aplicacions més obertes que permeten més fàcilment adaptar-se i fer-ne modificacions.

En canvi, La Lluna de Saturn és un programa tancat, en què els continguts introduïts i la forma sistemàtica de treballar-los són el producte d'un procés llarg de planificació i decisió en el qual van participar un nombre considerable d'especialistes.

Així, el programa està pensat per treballar-se ordenadament de principi a final i no permet modificar les activitats. Aquestes característiques limiten la utilització del programa.

Tot i que està pensat per a en un públic molt concret, alumnes hipoacústics, considerem que és un programa força ben fet i que pot servir per a altres alumnes, a més d'aquells en qui es pensava quan es va elaborar.

Sí que estem d'acord, com s'ha comentat en alguns seminaris, que una guia d'ús del programa seria un recurs que tots agrairíem, però que, lamentablement, els autors no van acabar de concretar.

De totes formes, pensem que us podeu trobar amb alumnes a qui el programa pugui ajudar en el seu procés d'adquisició de la comunicació en llengua catalana.

Ja vam avançar els aspectes tècnics problemàtics de l'aplicació.

Per facilitar la seva utilització i el domini del professorat sobre el programa:

  1. Hem creat una pàgina específica per a aquest programa a http://www.xtec.net/dnee/llunasat/, on podeu trobar com a novetat:

  • Instal·lador de sessions, que inclou uns fitxers d'alumne. Estan denominats sessió2..., sessió11, i permeten iniciar cadascuna de les sessions sense haver de fer totes les unitats precedents.

  • Un instal·lador nou que inclou les sessions dels alumnes i com rectificar petits errors.

  • Consells pràctics com la possibilitat de veure tot el vídeo de manera independent activant el fitxer llunatot.avi, que està dins de la carpeta avi de l'aplicació.

  1. S'ha fet una distribució d'aquest CD-ROM a tots els CRP, on es podrà demanar en préstec per facilitar-ne la còpia i perquè pugui ser conegut per més professionals.

Suport visual, SEDEC

Des d'alguns seminaris ens han comentat un error que s'ha de corregir quan es vol instal·lar el tipus de font Massellera.ttf

Seguint les instruccions de la pàgina del SEDEC, ens adreça a una altra pàgina on podrem obtenir el tipus de lletra seguint unes instruccions detallades:

Quan intentem Guardar destino como... per baixar-nos el tipus de lletra, aquesta apareix per defecte amb una extensió de fitxer incorrecta que no ens permetrà, després, la seva utilització.

  • L'extensió incorrecta que apareix per defecte és: .html

  • S'ha de canviar per l'extensió .ttf

Una vegada fet això, seguirem les instruccions de la seva pàgina web.

Els materials del seminari

Tots els materials que es presenten al SATI DNEE es troben a la web i són de lliure distribució, cosa que implica que es poden fer tantes còpies com es vulgui.

Per altra banda, al seminari assisteixen professors en representació del seu centre educatiu, de manera que els exemplars que es reparteixen al seminari són per al centre educatiu.

 

XTEC