XTEC
Escola oberta
NECESSITATS  EDUCATIVES ESPECIALS
Materials de les sessions de treball SG TI sobre la utilització de la tecnologia amb l'alumnat amb necessitats educatives especials.


Calendari
Inscripció
Sessions
Materials
Cursos

El racó del Clic
Tauleta sensible Mediateca dels CRP
 
jfonoll@pie.xtec.es
 

 

03 - octubre - 2005

Mirant Enrera: Power Point educatius ja presentats

Durant aquests cursos anteriors hem difós diversos materials creats amb el Power Point. Que tenen com avantatge que són fàcilment modificables per poder adaptar-los a les necessitats de cada alumne.

Igualment cadascun d'aquest materials té diversos aspectes de tipus tècnic, enllaços amb el Word o el Clic, inclusió de fitxers de vídeo, so… i formen un conjunt que es pot utilitzar com a models a copiar.

Tot seguit teniu un llistat amb una explicació

100 problemes en PowerPoint

http://www.xtec.net/dnee/satieee/0304/sessio3/webmates_100problemes.htm

Autors: Daniel Graell i Preixens.  - Publicat l'any 2004

Consisteix en una col·lecció de 100 problemes elaborats com a una presentació de 10 pantalles. S'accedeix a cadascun a partir d'un menú general.

L'alumne ha de resoldre el problema a la llibreta, l'ordinador l'ajudarà de forma interactiva.

Cada problema té els apartats per facilitar-ne la seva resolució: enunciat, dades, operacions, fórmula, raonament lògic, resultat. Algun d'aquests aspectes es poden desactivar, en funció del nivell de l'alumne.

Es tracta de que l'ordinador faci de "mestre", una guia, un ajut,...

Quan comença tan sols es veuen els 20 primers problemes, clicant a qualsevol lloc de la pantalla van apareixent els successius en grups de 20.

Quan ja s'ha utilitzat la presentació d'un problema i es vol tornar al menú principal, cal utilitzar el botó dret del ratolí o el menú de sota de la pantalla a l'esquerra per fer "Fin de la presentación".

Activitats i materials per treballar el concepte de l'aigua, la seva bona utilització i estalvi

http://www.xtec.net/dnee/jornada/material7.htm

Coordinació: Gemma Estruch. - Publicat l'any 2002

Es tracta de diferents materials multinivell per a estudiar el concepte de l'aigua dins un marc que potencií les actituds de l'estalvi i el bon ús, en una filosofia de respecte i cura del medi ambient. Són cinc presentacions Power Point amb abundants fotografies, animacions i so.

  • El cicle de l'aigua Explica amb imatges i animacions d'on ve l'aigua, per on passa, per a què la fem servir i què són les depuradores.

  • L'aigua i jo Treballa el vocabulari relacionat amb els llocs per on passa una gota d'aigua: el cel, el llac i el mar

  • Estalviem l'aigua Muntatge de diapositives per sensibilitzar de la necessitat d'estalviar l'aigua, així com consells concrets de com fer-ho

  • La Xip i el Xap Conte de dues gotes d'aigua que viatgen fins al mar pel camí dels peixos i el de les papallones.

  • Problemes d'anar a la font La història d'en Joan i la Maria i els problemes que tenen amb els càntirs.

Construcció de ratolins, polsadors i joguines adaptades.

http://www.xtec.net/dnee/jornada/taller03_2.htm

Autors: Jordi Escoin, Hilari García, Joaquim Fonoll - Publicat l'any 2003

Es tracta d'una documentació tècnica de com fer ratolins adaptats a polsador. Es un bon exemple de la diversitat de temes que es poden explicar amb els programes de fer presentacions.

Contes SPC

http://www.xtec.net/cgi/programari_educatiu?REG=contespc

Autors: Antoja i Mas, J.; Morales Díaz, O. - Publicat l'any 2000

Aquí trobareu una primera versió dels Contes SPC que després s'ha publicat a l'Edu365. La col·lecció la formen els contes "La llegenda de Sant Jordi", "Conte de Nadal", "El Gegant de Guix", "El globus" i, "El carnaval del bosc", que inclouen sistemes de comunicació alternativa. Els contes es presenten com a fitxers Power Point per visualitzar-se a la pantalla o fitxers Word que es poden imprimir per confeccionar un llibre. L'avantatge d'aquesta versió en PowerPoint és la possibilitat de modificar-la i adaptar-la.

Imatge digital i Tecnologia

http://www.xtec.net/dnee/satieee/0304/sessio1/img_digital_uac.htm

Autor: Pinar García, Carles - Publicat l'any 2003

Aquesta presentació mostra una experiència on els mateixos alumnes realitzen presentacions fetes amb el programa PowerPoint, a partir de les fotografies realitzades per ells mateixos, a l'àrea de tecnologia.

Aquestes fotografies i presentacions són part integrant del procés de treball dut a terme des del curs anterior al taller de l'institut.

Els autors són l'alumnat dels grups reduïts de l' IES que presenta necessitats educatives especials derivades de diverses situacions personals i socials.

Creiem que el valor innovador d'aquesta experiència radica en la utilització de la fotografia digital i de les eines de tractament i presentació informàtiques, com a recurs didàctic i continguts d'aprenentatge alhora.

Itineraris en metro

http://www.xtec.net/dnee/jornada/materials04_Publicat l'any 2001.htm

Autors: CEE L'Estel - L'Hospitalet, - Publicat l'any 2001

Es tracta d'un simulador dels viatges en metro amb o sense transbordament. L'objectiu del material és exercitar aspectes que potenciïn l'autonomia dels alumnes a l'hora de poder planificar sortides, etc. Cada línia es una presentació i cada estació és una diapositiva que podem personalitzar amb informacions significatives per cada alumne.

A la pàgina inicial hi ha un enllaç a Itineraris que no funciona perquè falta l'arxiu itineraris.exe

Les cireres viatgeres

http://jasper.xtec.net:7451/cdweb/dades/actu/actual_matform
/materials/td107/m6/d107m6p2.htm

Autors: Olivé, R.; Pena, P.; Pena, M - Publicat l'any 2000

Un conte amb imatge i text que explica un viatge per diferents entorns.

Les Receptes de Cuina - SPC-

http://www.xtec.net/dnee/satieee/2001/sati2/cuinaspc.htm

Coordinació: Casteleiro, JM. - Publicat l'any 2001

Es tracta d'un receptari de cuina amb 5 receptes on es combinen la informació gràfica, el text escrit, les informacions orals i el llenguatge pictogràfic SPC. L'activitat està dirigida a nois/noies amb força dificultats per comprendre el text escrit.

Medi ambient - Activitats d'estimulació visual per alumnes greument afectats-

http://www.xtec.net/dnee/jornada/taller03_10.htm

Coordinació: Estruch, G. - Publicat l'any 2003

A partir d'una presentació inicial que serveix de menú, accedim a altres presentacions que treballen el tema del medi ambient de manera visual i simple. Els peixos, Les flors, Respectem el medi ambient, Les estacions, i Mar i muntanya.

Qui recull les caques del gos ? (Tento)

http://jasper.xtec.net:7451/cdweb/dades/actu/actual_matform
/materials/td107/d107m6/tento3.zip

Autora: Olivé, R. - Publicat l'any 2002

Activitat que consta de 3 presentacions, realitzades pels alumnes del CEIP Eladi Homs de Valls, on s'explica un conte amb forma de còmic i amb suport de les icones SPC que serveix per treballar les normes d'escola. Per començar cal engegar la presentació PORTADA.

Visita virtual al centre

http://www.xtec.net/dnee/satieee/2001/sati3/visita_virtual.htm

Autor: Fonoll, J. - Publicat l'any 2001

Es tracta d'una plantilla que permet crear un passeig virtual per l'edifici escolar. Conèixer les instal·lacions de l'edifici escolar és un dels aprenentatges bàsics que ha de fer l'alumnat per a realitzar amb autonomia els desplaçaments quotidians dins el centre.

Per a l'alumnat amb necessitats educatives especials aquest és un aprenentatge que es perllonga en el temps i té nombroses implicacions de tipus motriu, perceptiu i de planificació i control de l'activitat.

La aplicació inclou la plantilla i una demostració sobre un hospital hipotètic.

Vols que t'expliqui un conte ?

http://www.xtec.net/dnee/satieee/0304/sessio4/vols_contes.htm

Autora: Turon Álvarez, H. - Publicat l'any 2004

Una col·lecció de contes infantils amb estructures lingüístiques senzilles que poden ser adequades per als infants d'Educació Infantil, de primer cicle d'Educació Primària i per a l' alumnat amb necessitats educatives dins el desenvolupament del seu llenguatge (alumnes de logopèdia, d'aula d' EE i nouvinguts).

A la col·lecció trobareu: El vestit nou del rei, Els amics del granger, Pinotxo i els colors, La ventafocs, La mongetera màgica.

El Gos d'en Pol i el Pastís de la Paula

http://www.xtec.net/dnee/satieee/0405/sessio3/PolPaula.htm

Autores: de Bunes, A. , Sinués, S. - Publicat l'any 2005

Narració en Power Point amb veu i llenguatge SPC on es treballen els diàlegs. La majoria de les escenes té associades unes activitats Clic sobre el contingut de la mateixa.

Videoclips infantils per a treballar la comprensió i l'expressió oral (SEDEC)

http://www.xtec.net/dnee/satieee/0304/sessio2/video_clip.htm

Coordinació: Rosa Vilardell, Montserrat Vila i Benjamí Vidiella - Publicat l'any 2003

Es parteix de la idea que les cançons són un dels elements que més motiven als alumnes, sobretot quan són petits, i s'han elaborat diferents materials que ajudin a l'alumnat tant en la comprensió de la lletra com en una correcta producció. Les presentacions permeten que l'alumnat pugui escoltar i veure la cançó al mateix temps. La simultaneïtat és important, quan allò que estem sentint és allò que estem veient garantim que es dóna un contingut semàntic a les paraules i expressions que desconeixem. És per aquest motiu que les cançons han estat fragmentades en frases breus i significatives, per tal de poder-les aparellar amb una imatge.

En algunes s'hi ha inclòs el text escrit i així es pot  muntar una mena de karaoke. D'aquesta manera els alumnes no tan sols comprenen el text i el poden cantar, sinó que també pot ser utilitzat per a l'aprenentatge de la lectura.

La Festa

http://www.xtec.net/cgi/programari_educatiu?REG=lafesta

Coordinació: Sadurní, N.; Vidiella, B. - Publicat l'any 1999

A partir del centres d'interès d'una festa es treballen diferents activitats d'expressió escrita. Estan adreçades a joves i adolescents que necessiten treballar aspectes elementals del llenguatge. Es combina una presentació multimèdia amb el Power Point i activitats de text lliure amb el Word. Desenvolupat en el marc de les I Jornades tècniques de creació de materials per alumnes amb NEE.

XTEC