XTEC
Escola oberta
NECESSITATS  EDUCATIVES ESPECIALS
Materials de les sessions de treball SG TI sobre la utilització de la tecnologia amb l'alumnat amb necessitats educatives especials.


Calendari
Inscripció
Sessions
Materials
Cursos

El racó del Clic
Tauleta sensible Mediateca dels CRP
 
jfonoll@pie.xtec.es
 

 

12 -desembre - 2005

FACIL (Factoria d'Activitats Combinades d'Informàtica i Logopèdia)

http://www.xtec.net/dnee/facil/ FACIL 40 Mb

Aquest sistema automàtic de generació d'exercicis representa un estalvi de temps i significa un compromís entre la dificultat de desenvolupar programes a mida i la ineficàcia d'utilitzar programes tancats no personalitzats.

Els programes oberts i sistemes d'autor

En parlar de llenguatges de programació, sistemes d'autor o entorns oberts ens referim a eines informàtiques més o menys complexes per desenvolupar materials o exercicis amb l'ordinador.

  • Sistemes d'autor és un concepte desenvolupat als anys seixanta per designar programes amb instruccions especialitzades que permeten preparar un tipus determinat d'aplicacions com poden ser lliçons, presentacions, exercicis i exàmens.

  • Els programes o entorns oberts van tenir el seu moment cap a la dècada dels vuitanta en contraposició als entorns tancats que permeten formes molt limitades d'interacció. El paradigma d'entorn obert va ser el programa Logo, mentre que els entorns tancats eren els mal anomenats EAO, programes d'exercitació de càlcul mental, ortografia....

  • Els llenguatges de programació són sistemes per codificar les instruccions que ha de realitzar l'ordinador.

En general, es pot dir que els sistemes molt simples són més fàcils d'aprendre i manejar però ofereixen un nombre reduït de prestacions, i tard o d'hora presenten dificultats insalvables. Per aconseguir majors prestacions, s'han d'utilitzar sistemes més complexos i difícils de manejar que requereixen coneixements d'informàtica més amplis.

Sigui quin sigui el sistema de programació utilitzat en qualsevol aplicació és útil diferenciar entre

  • Les instruccions o lògica del programa que determinen la forma com es presenten i resolen les pantalles i els exercicis

  • Els recursos gràfics, textos, sons, etc.; que s'utilitzen per mostrar el contingut de l'exercici.

FACIL és pot utilitzar amb aquells programes o materials on les instruccions es guarden i els recursos (imatges, sons,..) són arxius externs al programa. En aquesta categoria es poden incloure els paquets d'activitats Clic, les pàgines HTML i molts altres.

Queden exclosos els sistemes compilats que solen integrar en un únic un arxiu executable el codi, les dades i els recursos.

Personalització automàtica d'exercicis

L'ordinador ha esdevingut una magnífica plataforma per desenvolupar activitats que exercitin funcions cognitives. Hi ha nombrosos materials que poden servir d'exemple però pocs tenen una extensió suficient per permetre un treball sistemàtic.

L'adquisició del lèxic pot exemplificar el que volem explicar.

El vocabulari de lectura d'un batxiller és d'unes 80.000 paraules incloent-hi noms propis, expressions idiomàtiques i frases fetes. S'aprenen unes 5000 paraules a l'any mentre que només se n'ensenyen unes 200. La resta s'han assimilat de manera espontània en l'entorn lingüístic mitjançant la conversa i la lectura (Miller i Gildea, 1996. 90-92).

Aquest no és el cas de les persones sordes o les que tenen dificultats de comunicar-se amb l'entorn, perquè sovint el seu vocabulari és pobre i reduït

No hi ha cap material informàtic que ensenyi de manera siste màtica el que es podria considerar vocabulari bàsic que possiblement hauria de tenir continguts diferents en diferents entorns o persones.

En canvi, es disposa de materials que treballen l'adquisició del lèxic de manera eficaç però amb un lèxic reduït. Aquest és el cas de programes com:

  • El Clic, on hem identificat més de 100 paquets que treballen el nivell lèxic i semàntic.
  • L'Exler que treballa la comprensió auditiva, la lectura, el dictat i la denominació, però amb un lèxic reduït de 190 paraules.
  • L'Infograf, un sistema per generar diccionaris visuals que inclou alguns exemples per treballar els significats de les paraules amb referents visuals.

Aquesta falta de sistematització dels recursos resulta més greu per a les persones amb trastorns o dificultats d'aprenentatge , que han d'invertir més temps i per això necessiten un major nombre d'exercicis.

FACIL genera exercicis de manera automàtica basant-se en uns dissenys, que serveixen de plantilles o models, en els quals es substitueixen uns continguts per uns altres, a partir de la selecció realitzada pel professional i la informació emmagatzemada en la seva base de dades.

El sistema desenvolupat és solament una adaptació de les tècniques ofimàtiques de personalitzar documents en la producció de materials educatius.

Per exemple, si tenim un exercici que treballa les paraules PAPA, PEPA i PIPA automàticament, se'n poden crear molts altres amb una estructura semblant seleccionant només les tres paraules que volem treballar.

FACIL està estructurat en tres mòduls:

  • Una base de dades que registra els recursos i informacions que es volen utilitzar per desenvolupar els exercicis (paraules, imatges, sons...).

  • Uns models d'exercici que es personalitzen amb continguts diversos.

  • Un mòdul de programació que permet seleccionar les dades i construeix els nous exercicis.

La base de dades amb els recursos

FACIL disposa d'una biblioteca de recursos, de lliure difusió en el sistema educatiu de Catalunya, que serveix de matèria base per confeccionar els materials. Aquesta biblioteca està formada per una selecció de paraules o frases representades en tres modes:

  • El textual: llistes de paraules amb descriptores per ajudar a localitzar-les.

  • El gràfic: imatges emmagatzemades com a arxius gràfics en format BMP i GIF o JPG.

  • L'auditiu: en arxius de so en format wav.

Les informacions estan sistematitzades en un base de dades Access, que s'instal·la a l'ordinador on es vulgui utilitzar. Inclou formularis i visors per al manteniment i per a la incorporació de noves paraules.

En aquest moment, la biblioteca inclou més de 1.000 unitats d'informació i es podrà actualitzar automàticament per Internet. Aquesta base de dades principal es pot editar i està enllaçada amb d'altres bases de dades que contenen informacions complementàries: síl·labes, transcripció fonètica, ...

El mòdul d'exercicis

FACIL crea nous exercicis basant-se en uns models que personalitza a partir d'unes llistes de paraules i dels recursos registrats en la seva biblioteca.

Aquests mòduls de creació d'exercicis també estan desenvolupats en Access i es poden editar, ampliar i actualitzar automàticament per Internet. El codi també és obert, però la creació de nous mòduls d'exercicis resulta una mica més complicat ja que cal programar amb el VBA a l'entorn de l'Office.

Actualment els exercicis disponibles són:

Jocs de llengua

En aquest mòdul, FACIL crea taulers, fitxes, daus i altres materials que es poden imprimir i retallar per convertir-los en jocs de taula.

Els logopedes utilitzen aquests jocs per desenvolupar la comunicació oral o per sistematitzar i automatitzar de manera lúdica els coneixements adquirits.

Tècnicament es pot treballar amb dues modalitats :

  • Crear informes de la base de dades que s'imprimeixen directament i ocupen menys espai perquè no es guarden en format gràfic.

  • Exportar arxius del Word que podem emmagatzemar per utilitzar posteriorment en ordinadors on no estigui instal·lat el sistema

Aquesta opció requereix utilitzar les macros del Word que cal activar quan ho demani el programa

Activitat de lectoescriptura

Exercicis en paper, seguint els models de la Mercedes Rivera i la Remedios Sanabria, on l'alumne ha d'escriure, copiar, enganxar etc. Es tracta d'activitats que habitualment ja fan els alumnes però que ara podreu preparar a mida.

El seu funcionament és semblant als Jocs de Llengua però amb propostes i finalitats diferents: identificar (sons, lletres, síl·labes, paraules), repassar (lletres, síl·labes, paraules), confegir paraules (dictats muts, armari codificat ...), jocs (cartronets petits de lectura, daus, dòminos, cartes, memori ...), etc.

Paquets Clic (lèxic, discriminació auditiva...)

De les moltes activitats interessants del Clic que es poden descarregar de la xarxa s'han seleccionat alguns exercicis com a model perquè el logopeda els personalitzi amb nous continguts.

FACIL, seguint l'estructura del paquet original, crea una carpeta on col·loca els arxius amb els nous exercicis i els fitxers necessaris de text, veu o imatge.

El resultat és un paquet d'activitats Clic generat automàticament que es pot copiar i instal·lar en qualsevol ordinador, que els alumnes poden resoldre amb normalitat i que es pot editar dins de l'entorn d'autor del Clic per fer les correccions que calguin.

S'engeguen automàticament quan el Clic 3.0 està instal·lat a l'ordinador.

Exercicis Exler

Exler és un programa desenvolupat per l'Escola de Patologia del Llenguatge de Barcelona per a la rehabilitació de l'afàsia, que treballa la comprensió auditiva, la lectura, el dictat i autodictat a partir d'imatges.

(http://www.xtec.net/cgi/programari_educatiu?REG=exler).

FACIL crea una carpeta on, a partir de les paraules seleccionades, construeix col·leccions d'exercicis o pàgines i adjunta els arxius d'imatges i sons necessaris.

Exercicis Toca-Toca

El Toca-Toca és un programa de causa-efecte pensat per educar i agilitzar el control voluntari de la resposta

En aquest entorn s'han seleccionat activitats de discriminació auditiva i lectura perquè el logopeda els personalitzi amb els continguts que cregui oportuns.

FACIL crea una carpeta amb els nous exercicis personalitzats i incorpora els recursos gràfics i auditius precisos.

S'engeguen automàticament quan tenim el TocaToca instal·lat a l'ordinador.

Altres

FACIL està obert a d'altres programes

  • Power Point crea una presentació que insereix automàticament imatges, text i so.

  • SEA és un programa difícil de trobar desenvolupat per Pedro Alcantud i el seu equip de la Unitat d'Investigació Accés a la Universitat de València (http://accés3.uv.es/sea/).

  • Neobook edita automàticament un exercici amb aquest sistema autor.

Guia d'instal·lació de FACIL

Podeu baixar el FACIL de la web a l'adreça http://www.xtec.net/dnee/facil descarregant-vos el fitxer facil.zip que ocupa més de 40 Mb en la versió de novembre de 2005.

Per utilitzar el programa necessitareu:

  • Microsoft Office 97 o posterior

  • Disposar de 200 Mb lliures en el disc, temporalment, per fer la instal·lació i 90 Mb per utilitzar el programa

  • Tenir instal·lat el Clic 3.0, el TocaToca i altres programes per realitzar els exercicis

El procés a seguir és:

  1. Descompacteu el programa en una carpeta per a la instal·lació. Per exemple, C:\Archivos de programa\facil o T:\facil

Dins d'aquesta carpeta tindreu el programa instal_facil.exe i la carpeta FACIL amb el dibuixos, els sons i altres fitxers auxiliars.

Aquesta carpeta posteriorment es podrà esborrar, segons la modalitat d'instal·lació o copiar en un CD-ROM per instal·lar en d'altres equips

  1. Entreu a la carpeta T:\FACIL i executeu el programa instal·lador instal_facil.exe.

  2. Podeu fer la instal·lació de dues maneres:
  • Per defecte (Instal·lació automàtica í fàcil de fer) tots els fitxers quedaran copiats dins l'ordinador a la carpeta C:\PRG_EDUC\FACIL
    En finalitzar, podeu esborrar els fitxers comprimits facil.zip de la carpeta temporal del FACIL, en el nostre cas C:\Archivos de programa\facil o T:\facil
  • Personalitzada us preguntarà i haureu de prendre decisions sobre on i com voleu instal·lar el programa. Les diferents opcions són
    • Completa , es la mateixa que "per defecte" i copia el màxim espai.
    • Servidor de xarxa copia els fitxers a la T:\ de la xarxa per desprès fer les instal·lacions de client a cada màquina. És equivalent a fer la carpeta T:\FACIL
    • Client de xarxa requereix que existeixi el T:\FACIL amb els fitxers.
      Fa la instal·lació mínima a l'equip però necessitarà la connexió al servidor per accedir als dibuixos i altres fitxers
    • Mínima utilitzant el CD-ROM Fa la instal·lació mínima a l'equip però necessitarà el CD-ROM per accedir als dibuixos i altres fitxers.

Com funciona el programa

Tal com indica el seu nom, la principal virtut d'aquesta aplicació és la seva facilitat d'utilització.

FACIL s'engega amb la base de dades facil.mdb o una drecera que l'apunti. Després de la portada inicial on es troben diferents informacions sobre el programa, es passa a una segona pantalla o menú des d'on s'accedeix a les diferents opcions del programa.

El treball consisteix en

  1. Preparar un llistat de paraules

  2. Seleccionar una de les activitats disponibles.

Per preparar un llistat de paraules de paraules cal seleccionar un dels botons.

  • Joc nou: esborra les paraules del joc i porta a la pantalla Omplir paraules on es poden escollir els criteris de selecció i les paraules. Aquí es poden eliminar o afegir altres paraules a la llista. Cal tenir present que en el desplegable només es mostren les paraules de la categoria seleccionada

  • Paraules del Joc: porta a la pantalla Omplir paraules sense esborrar les paraules seleccionades.

En aquesta pantalla es precís

  1. Seleccionar informació: triar el tipus d'informació que utilitzarem en els exercicis per seleccionar les paraules (nombre de síl·labes, síl·labes inicials...).

  2. Tria criteri de paraules de selecció de paraules. Si teniu marcada la casella Afegir totes les paraules automàticament s'omple la llista de paraules.
    Alternativament podeu Cercar paraules una a una.

  3. Revisar la Llista de paraules esborrant i afegint les que calgui.

  4. Sortir d'aquest formulari per la porta.

Feta la llista el pas següent és seleccionar els exercicis. Cal tenir present que:

  • Els jocs en paper mostraran un formulari Access que es podrà imprimir directament,

  • Els que porten les icones Word obriran un arxiu en el processador de text que s'actualitzarà automàticament. Quan ho demani cal Habilitar les macros.

Si no s'actualitzés automàticament heu d'anar al menú Herramientas | Macros | Seguirdad Fuentes de confianza i activar Confia en todas las plantillas y complementos instalados

  • Els fitxers Word es poden imprimir, però també es poden rectificar manualment utilitzant les eines del programa guardar i utilitzar amb independència del programa FACIL.

  • Els exercicis del Clic es guardaran en una carpeta del programa Clic, esborrant l'anterior, i s'engegaran automàticament.

Si teniu activada la casella Crear Joc Nou no l'esborrarà, però en aquest cas cal tenir cura de fer el manteniment dels materials creats, ja que d'altra manera es pot esgotar l'espai del disc dur.

  • Els exercicis del TocaToca es guarden en una carpeta del FACIL i s'engeguen automàticament si el programa està instal·lat. Igual que amb el clic, cal fer neteja i manteniment de les activitats, per tal de no esgotar l'espai .

  • Els exercicis del SEA es guarden en una carpeta dins el FACIL. Cal engegar el programa SEA, carregar l'exercici i executar-lo.

  • Els exercicis de l' Exler es guarden en una carpeta del FACIL i són els únics que inclouen el programa.

  • Els exercicis Power Point creen una nova presentació que podeu guardar amb la forma i nom que desitgeu.

L'opció Modificar base de dades permet editar i rectificar la base principal del sistema. Cal tenir present que l'enllaç de les diferents informacions es fa a través de la paraula. En cas de qualsevol rectificació de les paraules (encara que sigui una majúscula o minúscula) caldria tenir el seu reflex en les altres taules del programa.

Consell d'ús

Com buscar dins d'una mateixa categoria:

Les opcions de filtrar ajuden a trobar paraules d'una determinada categoria o criteri. Per utilitzar-les:

  1. Aneu al botó Modificar Base de Dades i feu clic una vegada.

  2. Us apareixeran tots els dibuixos dels que disposa el programa.

  3. A la part inferior hi ha unes fletxes per anar passant endavant i endarrere.

  4. Busqueu un dibuix que dins del quadre de sinònims tingui una paraula que correspongui a la categoria que desitgeu buscar.

  5. Assenyaleu-la amb el ratolí i feu clic al botó de la part superior on hi ha dibuixat un embut amb un llamp (per tal de filtrar els resultats i que només quedin seleccionats els dibuixos que a l'apartat sinònims tinguin aquesta paraula que hem assenyalat).

  6. Quan desitgeu tornar al llistat complet premeu el botó, de la part superior, on hi ha dibuixat només l'embut.