XTEC
Escola oberta
NECESSITATS  EDUCATIVES ESPECIALS
Materials de les sessions de treball SG TI sobre la utilització de la tecnologia amb l'alumnat amb necessitats educatives especials.


Calendari
Inscripció
Sessions
Materials
Cursos

El racó del Clic
Tauleta sensible
Mediateca dels CRP
 
jfonoll@pie.xtec.es
 

 

Els Blogs com a recurs educatiu

22 - maig- 2006

 

Un blog, o bitàcola, és una pàgina web que segueix el model d'un diari personal. Des d'Internet, es poden llegir els post, o anotacions fetes per l'autor, que queden ordenades cronològicament com en qualsevol diari, així com les aportacions i les crítiques que van fent els lectors.

Es calcula que hi ha més d'un milió de bloggers, com s'anomena als autors dels blogs, i la blogósfera disposa de múltiples portals especialitzats com: http://www.bitacoles.net o http://www.blocat.com/ en català, http://www.lacomunitat.net/ en castellà, o Daypop http://www.daypop.com en anglès.

Pel contingut i la forma un blog no es distingeix gaire d'una pàgina web, encara que té un to més personal. Generalment, s'hi troben reflexions, opinions, recursos per compartir, crítiques, fotos, experiències personals, etc. Però hi ha dues qüestions clau que diferencien un blog d'una pàgina web:

  • La facilitat per publicar i mantenir el blog sense coneixements tècnics.

  • La possibilitat de permetre el debat entre l'autor/a i els lectors.

Escriure un blog és tan fàcil com enviar un missatge de correu o participar en un fòrum. Qualsevol persona que estigui connectada a Internet i tingui alguna cosa a dir pot tenir el seu propi blog, encara que no sàpiga res de disseny ni de manteniment de webs.

El més important per convertir-se en un blogger és tenir ganes d'escriure. També cal ser una mica constant per mantenir el blog actualitzat.

Com funciona un blog?

Un blog es fa servir com una pàgina web. Les persones que mantenen el blog afegeixen, des de la mateixa web, comentaris, enllaços, fotos, etc., que, automàticament, queden publicats online.

El blogger, que pot ser una persona o un col·lectiu, utilitza un identificador i una contrasenya per editar i mantenir el blog.

Si el blogger ho autoritza, els lectors podran afegir comentaris a les anotacions realitzades, que també es podran llegir al blog.

Com començar un blog?

Per començar un blog, el més fàcil és registrar-se via web en un servidor de weblog, com per exemple: http://www.bitacoles.net, http://www.lacomunitat.net/ o Blogger de Google.

En registrar la teva bitàcola obtindràs:

  • Un nom o adreça web, que servirà per a que els lectors puguin localitzar el blog.

  • Un identificador i una contrasenya, que t'identificaran per modificar el blog, tant en el disseny com en el contingut.

En el moment de registrar el bloc, cal triar entre algun dels dissenys de blogs que ja hi ha al servidor. Després, es poden modificar els diferents elements de la web: color de fons, tipus de lletres, logos, etc., senzillament, escollint entre les opcions dels diversos formularis o enviant elements nous.

Els blogs tenen altres serveis, com:

  • la classificació de notícies en categories

  • la notificació d'actualitzacions al servidor i usuaris registrats

  • inserir trackbacks o notícies publicades en d'altres blocs

El blog: un recurs educatiu

El blog facilita la publicació de textos i els posa a l'abast dels amics, familiars i comunitat virtual en general. Aquesta publicitat potencia la comunicació, estimula la producció i exigeix una qualitat en els textos. Al blog se sol utilitzar un llenguatge semblant al dels correus electrònics, però la seva permanència fa que l'autor/a sigui més curós i reflexiu.

El contingut de la bitàcola és el que atrapa els lectors, i, per aquest motiu, els autors s'esforcen per conservar la seva audiència oferint el més original i autèntic de si mateixos. El blogs s'estimulen amb la llibertat, i un excés de control els ofega. No deixen de ser un diari personal, anònim però públic. Els lectors solen ser persones fidels, identificades amb l'esperit i l'estil de l'autor/a. Com en moltes coses, cal un exercici de reflexió i de responsabilitat individual com a garantia d'un bon ús.

D'entre els molts blogs us podem suggerir:

actilingua

Bloc d'una professora de llengua

http://www.actilingua.net/blogdeunaprofedim.html

Competència TIC

Un bloc de tecnologia

http://xavierrosell.blogspot.com/

El blog de Don Quijote

El blog de Sancho

El diari dels protagonistes del Quixot escrit per alumnes de l'ESO

http://www.actilingua.net/blogsliterarios/quijote/

http://www.actilingua.net/blogsliterarios/sancho/

Llapis de colors

 

El blog d'una escola d'adults

http://www.xtec.es/centres/a8042858/blogs.htm

bitacoras

Directori de blogs educatius

http://www.bitacoras.com/directorio/educacion

minid.net

Un blog ben dissenyat, operatiu des del 2000

http://www.minid.net/

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

Bitàcoles d'escriptors catalans

http://www.escriptors.com/vincloteca.php?id_sec=38

 

       
XTEC