XTEC
Escola oberta
NECESSITATS  EDUCATIVES ESPECIALS
Materials de les sessions de treball SG TI sobre la utilització de la tecnologia amb l'alumnat amb necessitats educatives especials.


Calendari
Inscripció
Sessions
Materials
Cursos

El racó del Clic
Tauleta sensible Mediateca dels CRP
 
jfonoll@pie.xtec.es
 
 



CD-ROM Suport Edu365.com

La SGTI ha editat un CD-ROM que s'adreça als usuaris del portal edu365.com, pares, alumnes i mestres per tal de facilitar- lis l'accés al portal i l'aprofitament dels materials educatius.

Aquest CD-ROM s'ha distribuït a tots els centres educatius però se'n pot sol·licitar un exemplar per a ús personal.

  • El professorat haurà d'omplir un formulari que trobarà disponible a la XTEC. i rebrà el CD al seu centre docent de treball.
  • L'alumnat, donat d'alta a l'edu365.com. Cal que ompli un formulari des del portal de l'edu365.com a l'adreça i el CD es trametrà al domicili.

El CD-ROM, en posar-lo a la lectora, s'engega automàticament o bé manualment executant els fitxer inici.exe o index.html

En aquest CD-ROM trobareu els apartats:

  • Presentació amb informacions sobre del portal educatiu edu365.com amb alguns exemples dels seus continguts.
  • Instal·lació de plug-ins fitxers auxiliars necessaris per veure els materials de l'edu: navegador, plug-ins...
  • Les guies expliquen amb detall com s'han de configurar els programes i els procediments a seguir per poder utilitzar el correu electrònic i publicar pàgines web.
  • Eines programes i utilitats com WS_FTP i Wamp.


Presentació

En la presentació s'explica què és el portal edu365.com, com funciona i quins serveis ofereix. Dins el materials de la presentació trobareu:

  • Un vídeo sobre el portal, que us serà d'utilitat si voleu fer una presentació mestres, alumnes o pares
icona vídeo
  • El formulari de sol·licitud per demanar l'identificatiu i la contrasenya necessàries per utilitzar el portal com usuari registrat (el professorat i els centres docents han d'utilitzar l'identificador XTEC per fer ús dels serveis del portal, no cal registrar-se de nou)

Al final de la presentació hi trobareu una mostra dels materials educatius que s'expliquen més endavant.


Instal·lació de plug-ins o connectors

En el portal edu365.com i a Internet en general es troben materials interactius que requereixen tenir instal·lat un navegador web amb unes prestacions mínimes i uns plug-ins o connectors per cada tipus de fitxer en concret que es vulgui visualitzar.

Que és un connector o plug-in?

El plug-in o connector és un tipus d'utilitat opcional que es vincula a un programa complementant-lo. Instal·lat a l'ordinador possibilita l'execució i visualització de determinats arxius, ampliant les possibilitats del programa al qual s'adjunta. El sistema actua en funció de l'existència o no de plug-ins que s'utilitzen en els navegadors i altres programes com els d'edició, tractament de la imatge...

La proliferació de pel·lícules Flash, webs desenvolupades amb Director, vídeo en QuickTime, música en Real Player, LiveAudio... fa molt útil la instal·lació d'aquests connectors. Aquests programes generen fitxers molt compactats que poden circular fàcilment per Internet, però es necessiten les funcions que incorporen els plug-ins per visualitzar-se.

Els plug-ins són gratuïts i el navegador els baixa automàticament d'internet quan els necessita.

Instal·lació dels connectors plug-in

Quan s'activa l'opció instal·lació dels plug-ins una utilitat del CD detecta el programari utilitzat i informa de:
· El navegador que s'engega
· Quin Windows s'utilitza
· Quin és el navegador recomanat

En aquest primer quadre també es troba l'opció Detecció i instal·lació de plug-ins per ... que envia a peu de plana on cal fer clic en una icona per detectar els plug-ins disponibles per al navegador que s'està fent servir.

A partir d'aquí s'obre una pàgina amb un quadre dels connectors (plug-in) necessaris i s'informa si són imprescindibles i si ja estan instal·lats.

Els plugins que es poden instal·lar són:

  • Flash per a poder visualitzar les pel·lícules Flash de Macromedia que funcionen com animacions interactiva
icona flash
  • Quicktime, desenvolupat per Apple Computer, Inc. per reproduir clips de vídeo. Permet veure dins la pàgina web talls de pel·lícules i altres multimèdies.
icona Quicktime
  • Realplayer l'ordinador funcionarà com una ràdio o televisió amb una tecnologia de "Streaming", que significa que no cal descarregar tot un arxiu per presentar-lo sinó que es va mostrant les imatges i l'àudio de les pel·lícules a mesura que es van rebent.
icona Realplayer
  • Shockwave, de Macromedia per veure els programes incrustats en la pàgina web fets amb el Director.
icona shockwave
  • ViscapeSVR per a visualitzar escenaris virtuals 3D en fitxers SVR
icona viscape
  • Authorware per a visualitzar els fitxers fets amb Authorware de Macromedia, un programa orientat a crear manuals, enciclopèdies interactives, ... on es poden integrar altres aplicacions fetes amb Director, Flash, ...
icona authorwave
  • Java necessari per executar les aplicacions de Jclic, el Clic per Internet.
icona java
  • Divx 5.02 per visualitzar fitxers de vídeo amb aquest format que s'utilitza en els DVD i permet una altíssima compressió sense una excessiva pèrdua de qualitat.
icona divx


Les guies

Les guies expliquen amb detall com s'ha de configurar
· el programa de correu Netscape 6.1, el Gestor de perfils i les múltiples comptes d'un usuari

· el programa de correu Outlook Express, la configuració de comptes i usuaris

· el gestor de carpetes de l'edu365 que possibilita intercanviar fitxers entre l'ordinador local i el servidor d'Internet des de la pàgina web. Aquests fitxers estaran disponibles en qualsevol ordinador connectat a Internet.

· El programa de transferència de fitxers WS_FTP que permet enviar fitxers al servidor d'internet. Aquesta transferència de fitxers resulta imprescindible per "publicar" pàgines web.


Continguts educatius

El CD-ROM inclou una mostra dels materials educatius de l'edu365.com que amb el CD-ROM poden funcionar a l'ordinador sense que hi hagi cap connexió. Es troben al final de l'apartat Presentació, en el punt de Suport a l'estudi.

Entre els més interessants destacaria

Anem a ...

(Requereix el plug-in Shockwave)
Es tracta d'un joc que treballa el maneig del ratolí, així com vocabulari oral sobre la roba i els entorns.

A la primera pantalla mostra una illa on cal seleccionar un dels quatre entorns de treball: la neu, la platja, l'escola i l'excursió.

nens

El joc consisteix en vestir els personatges de forma adequada a l'entorn amb les robes d'un armari que apareix fent un clic a l'estrella.
Les peces de roba queden situades una sobre de l'altra depenent de la seva funció. Les que no es fan servir es poden endreçar, arrossegant-les amb el ratolí cap a l'armari.

La fletxa situada a la banda esquerra torna a l'escenari principal. A cada escenari hi ha petites animacions.


Carta

(Requereix el plug-in Flash)
És una MUD, mini unitat didàctica, en llengua castellana, que treballa l'estructura de la carta.

La presentació és una carta on s'assenyala amb colors les diferencien les parts del text.

L'exercici consisteix en classificar bocins de text segons la seva funció dins la carta.

L'avaluació presenta un primer exercici amb un text desordenat on cal identificar la funció de cada paràgraf i una sopa de lletres on cal localitzar les parts de la carta.

bústia


En vinc

(Requereix el plug-in Flash)

És una MUD, mini unitat didàctica, en llengua catalana, que treballa els pronoms en i n'ha

La presentació mostra diferents frases on s'utilitzen aquestes partícules.

L'exercici requereix inserir la partícula dins una frase.

A l'avaluació s'han de completar frases escrivint respostes on s'utilitza en o n'ha . Només accepta respostes estrictament correctes.

deports

metàfora

La metàfora

(Requereix el plug-in Flash)
És una MUD en llengua castellana anomenada "Una joya del lenguaje".

La presentació és una carta que descriu una ciutat utilitzant metàfores i una segona pantalla on indica les idees que suggereixen aquestes metàfores.

L'exercici demana associar metafòricament característiques de les persones amb animals.

L'avalua't consisteix en associar dibuixos a frases metafòriques.

La bicicleta ESO

(Requereix el plug-in Flash)
Es tracta d'una MUD de tecnologia amb diferents materials que en la primera unitat d'informació treballa el vocabulari de la bicicleta.

La botiga de l'Euro

(Requereix el plug-in Shockwave)
Comprem amb l'euro és un joc de simulació informàtic que permet fer una compra i pagar amb euros de manera semblant a com es compra en un supermercat.

Es pot passejar per les diferents seccions de la botiga i anar carregant el carro de la compra amb els productes que estan a la venda. En tot moment es té informació del producte i del preu. Finalment cal passar per caixa i pagar "la factura".

El joc té dues modalitats:
1. Compra amb els euros exactes! A l'hora de pagar només s'accepta el preu exacte.

2. Aquesta botiga torna canvi! A la caixa no cal pagar el preu exacte ja que donaran canvi, però això sí, cal agafar el canvi correcte.
Per a fer la compra de la setmana cal utilitzar les fletxes situades a la dreta i a l'esquerra de la pantalla per visitar els quatre espais de la botiga: la caixa, els aliments, les joguines i els electrodomèstics.

botiga1 botiga2 botiga3


Per comprar es pot seleccionar fent clic directament sobre els objectes "calents" o en el pannell d'informació accessible des de la icona d'informació.

icona informa Fent clic en aquesta icona situada al peu de la pantalla s'obre el pannell d'informació. Allà
· El signe més + afegeix un producte al carro de compra.
· El signe menys - treu unitats del carro.
· Les fletxes presenten els productes sense haver de visitar els estants.
icona carro A mà esquerra hi ha una icona carretó que conté una llista.
· els productes comprats queden anotats a la llista del "carretó".
· punxant sobre la llista es pot consultar el producte al pannell d'informació.
· quan la llista és molt llarga les fletxes permeten navegar per aquesta.
icona euro El símbol de l'euro obre el moneder on
· es disposa d'un màxim de 1000 €, però es pot seleccionar els diners per pagar.
· es trien els bitllets i monedes amb les fletxes del moneder.
· cal seleccionar la quantitat de monedes o bitllets amb el més o el menys.
· la icona de pagar valida si la quantitat és correcta.
pagar

Si la botiga torna canvi encara queda un pas més. El comprador (o qui faci de botiguer/a) haurà d'agafar-lo i si no ho fa bé no el deixen marxar. Per fer-ho
· s'arrosseguen les monedes sobre el taulell fins aconseguir la quantitat.
· també es poden tornar les monedes del taulell a la "caixa".
· fent clic a la icona mà s'avalua si el canvi és correcte.

El diccionari català - àrab

(Requereix el plug-in Flash)
És un vocabulari il·lustrat, agrupat pels temes més propers als infants, que inclou la veu i l'escriptura de les paraules en àrab i en català. El vocabulari ha estat curosament seleccionat per experts, per tal d'anomenar els principals elements de la cultura àrab.

Els sons i les paraules corresponen a una dicció estandarditzada de l'àrab, per això un alumne pot no trobar recollides paraules en la forma "familiar".
Els temes que hi ha són: el parc i les joguines, la sala i el menjador, la cuina, els aliments, les fruites, les verdures i els llegums, la cambra de bany, el dormitori, la roba, els mitjans de transport, l'escola i els animals.

aliments

animals

cuina

ametlla

ànec

aigüera

arròs

bou

aixeta

avellana

cabra

ampolla

carn

camell

cafetera

cereal

cavall

cassola

cuscús

cocodril

cuina

dàtil

conill

cullera

festuc

elefant

cuscussera

format

gall

escombra

galeta

gallina

forn

iogurt

gasela

forquilla

llet

gat

galleda de fregar

mel

girafa

ganivet

nou

gos

gerra

oli

lleó

got

oliva

mona

nevera

ou

os

paella

pa

ovella

pal de fregar

pansa

pollet

planxa

pasta

ratolí

plat

peix

ruc

recollidor

pinyó

serp

rentadora

pollastre

tigre

cuina

pruna

tortuga

sal

vaca

safata

sucre

zebra

tassa

xocolata

roba

te

camio

abric

tetera

babutxes

dormitori

bombatxo

armari

transport

botes

bagul

ambulància

bufanda

bata de dormir

autobús

camisa

bressol

avio

faldilla

catifa

bomber

gel·laba

coixí

camió

guants

despert

cotxe

jersei

llençol

cotxe de policia

kufia

llit

furgoneta

mitjons

manta

grua

pantalons

os de peluix

helicòpter

sabates

penjador

moto

sandàlies

pijama

tractor

vel

prestatge

tren

vestit

sabatilla

vaixell

 

tauleta de nit


verdures

fruites

escola

albergínia

albercoc

bata

all

alvocat

bolígraf

bàmia

cirera

calendari

blat de moro

codony

cartera

carbassa

figa

esborrador

carbassó

figa de moro

goma

carxofa

kiwi

guix

ceba

llimona

llapis color

cigrons

maduixa

llapis

cogombre

magrana

llibre

col

mandarina

llibreta

col-i-flor

aguacate

mapa

enciam

maquina

esparrac

motxilla

espinac

meló

paper

faves

nespra

paperera

julivert

pera

pintura

llenties

pinya

pinzell

menta

plàtan

pissarra

mongeta

poma

quadern

mongetes

préssec

regla

nap

pruna

retolador

pastanaga

raïm

tisores

patata

síndria

bany

pèsols

taronja

ametlla

pebrot verd

parc

assecador

pebrot vermell

abella

banyera

menjador

aranya

barnús

cadira

arbre

dutxa

catifa

bicicleta

esponja

coixí

cargol

henna

finestra

colom

higiènic

llum

cotxe

lavabo

porta

cuc

mirall

quadre

flor

pasta de dents

rellotge

formiga

pinta

sofà

fulla

raspall

taula

galleda

raspall

tauleta

globus

sabó

telèfon

gronxa

tamboret

tovalla

marieta

tovalló

tovalló

mosca

wàter

tv

nina

sandalies

vídeo

pala

   

Programes i utilitats

En l'apartat de plug-ins podeu trobar els programes

  • Opera V6 Navegador web de gran rendiment, alternatiu a Internet Explorer, amb prestacions avançades per a la gestió del ratolí, el teclat i altres aspectes de la interfície
  • Internet Explorer la versió 6 del navegador de Microsoft

En l'apartat d'eines hi ha

  • WS_FTP programa de transferència de fitxers útil per a enviar al servidor d'Internet les pàgines web, gràfics i fitxers auxiliars i publicar-les a la web.
  • WinAmp és un reproductor de fitxers MP3 imprescindible per reproduir música a la xarxa Internet. A banda de fitxers de so MP3 la versió Winamp 2.71 també reprodueix les pistes de CD i altres estàndards com WMA, Audiosoft, Mjuice, MOD o WAV. Aquest programa té l'aspecte d'un equip reproductor de música convencional.
XTEC