XTEC
Escola oberta
NECESSITATS  EDUCATIVES ESPECIALS
Materials de les sessions de treball SG TI sobre la utilització de la tecnologia amb l'alumnat amb necessitats educatives especials.


Calendari
Inscripció
Sessions
Materials
Cursos

El racó del Clic
Tauleta sensible Mediateca dels CRP
 
jfonoll@pie.xtec.es
 
 
 


Ara ve nadal

Postals, Carta als Reis, Calendari, Escriu el teu calendari, Conte de Nadal SPC, Cançons de Nadal,Nadal 96, English Christmas, Edu365, Xtec

Les festes de Nadal són una època molt especial a les escoles, on es deixa una mica de banda la feina de cada dia i es fan treballs més o menys extraordinaris com són els àlbums de treballs, la confecció de postals, les nadales i altres treballs relacionats amb les festes i el canvi d'any
Per aquest motiu el final del primer trimestre del curs pot ser un bon moment per assajar activitats que no fem habitualment amb els nostres alumnes i que ens poden proporcionar noves estratègies de treball.
En aquest document s'ha recopilat una sèrie de materials presentats anteriorment però actualitzats i que tenen algun nexe amb aquestes dates.
Esperem que us siguin d'utilitat i que trobeu el moment oportú per utilitzar-los.

Postals

Tpwin Postals 2 254 kb

Es tracta d'una aplicació feta amb el Tpwin que té com a objectiu facilitar l'elaboració de les postals de Nadal amb el programa de dibuix.
En engegar l'aplicació Tpwin, afegeix al Paint una biblioteca de dibuixos (estrelles, arbres...) per fer postals nadalenques

La forma de treballar consisteix a seleccionar un dels dibuixos de la barra d'eines, que s'enganxa automàticament al Paint, i a continuació punxar-lo i arrossegar-lo fins a la seva posició definitiva.
Cal tenir present que:

1. Fer clic al menú Sortir (el Paint us preguntarà si voleu desar el dibuix).
2. Desar el plafó amb un altre nom amb el menú Fitxer | Desar i escriure un nom, per exemple, postalprova.
3. Seleccionar una casella i esborrar el contingut de la zona Tecles.
4. Seleccionar un nou dibuix amb el menú Edició | Ordres | Enganxar un dibuix, seleccionar nom del dibuix i prémer Acceptar.
5. Per engegar l'activitat cal anar al menú Fitxer | Engegar. Demanarà si es volen desar les modificacions. És aconsellable contestar que a totes les preguntes.

Carta als Reis

Tpwin Creistpw 172 kb Tpwin Creis
Es tracta d'una aplicació feta per en Ramon Raventós amb l'objectiu que els nens i nenes escriguin la carta als Reis mitjançant imatges o icones. El producte final és un document que es pot imprimir i acolorir.
L'aplicació funciona amb la tauleta sensible a partir de dues làmines on els nens poden triar les joguines.
Hi ha una versió del Tpwin que funciona de manera semblant.
El document final, la carta als Reis, té tres parts:
· Un encapçalament on ens adrecem als tres Reis o bé a un en particular.
· Un nucli amb les joguines seleccionades.
· Un acomiadament amb signatures.
S'hi poden introduir noves joguines tal com s'ha explicat anteriorment.

Calendari 237 kb

Es tracta d'un document del Word, calendari2000.doc, preparat per fer un calendari de l'any on els mesos estan agrupats per estacions, identificades per una icona, i amb un altre amb una icona que identifica el mes.
El calendari s'ha de completar escrivint el nombre de l'any i els dies del mes a cada casella. És un bon exercici de numeració. El treball es pot fer a l'ordinador o imprimint el paper i fent-lo a mà.
Naturalment les imatges es poden canviar per altres que siguin més significatives per a l'alumne/a, com pot ser posar la foto del noi o noia el mes del seu aniversari.
Aquest material és una modificació del calendari escolar que es va elaborar a les Jornades del curs 1999- 2000, i que podeu trobar als Materials de formació del curs 2001 i al web.

Escriu el teu calendari

Tpwin Calendari 243 kb Tpwin Aplicacions Quadern

Es tracta d'un dels primers materials per escriure amb la Tauleta sensible que es basa en una idea d'en Juanjo Gómez Píriz que trobareu junt amb les altres Aplicacions Quadern. En versions posteriors es va adaptar perquè funcionés amb el Write, l'Amipro o el Wordpad i ara se n'ha fet una versió que funciona amb el Tpwin.
El Calendari és una aplicació pensada per treballar la data del dia, ajudar a comprendre la seva composició, i també el caràcter cíclic del procés.
L'aplicació permet escriure les dates de cada dia, els fenòmens meteorològics més habituals i algunes activitats que es duen a terme a l'escola amb més o menys regularitat.

El plafó i la làmina estan dividits en quatre columnes segons l'estructura següent: dia de la setmana, dia del mes, mes i any.

A la versió Tauleta:

  • la darrera columna de la dreta recull els fenòmens meteorològics i les activitats esporàdiques
  • al peu de la làmina hi ha les eines per treballar amb el processador de textos

A la versió Tpwin

  • la darrera columna te algunes eines per treballar amb el processador de textos i un enllaç a un altre plafó
  • hi ha un segon plafó per als fenòmens meteorològics, activitats esporàdiques i més eines del programa


Aquest material està pensat per a activitats com:

  • escriure la data del dia
  • fer un diari amb els esdeveniments del dia, el temps, les activitats, les festes...
  • fer una agenda amb la previsió d'esdeveniments: activitats, aniversaris...

Igualment es pot utilitzar per escriure el calendari d'un mes o de tot l'any. Es pot jugar amb el color del text per indicar els dies festius.

plafó calendari 1  plafó calendari 1

Conte de Nadal SPC

Es tracta d'un dels materials de la col·lecció de Contes SPC feta per en Joan Antoja i l'Òscar Morales. Els podeu trobar al Sinera 2000.
Els contes es presenten en un triple format:

  • com a fitxers del Power Point, que es poden visualitzar a la pantalla
  • com a fitxers del Word, que es poden imprimir per confeccionar un llibre
  • com a pàgines web, que es poden veure al portal edu365.com

La història s'explica amb imatges, frases curtes, icones SPC i amb veu. La finalitat és potenciar la comunicació dels alumnes que no fan servir els mateixos codis comunicatius que la resta de nens i nenes, i per això les seves intencions comunicatives no sempre tenen un contingut clar.
El document del Word té una primera part per imprimir i fer-ne un llibre de lectura de lletra majúscula de pal i símbols SPC, una segona part per imprimir en un únic full de transparències, per fer-ne diapositives, i una última part amb una guia adreçada a mestres i pares on hi ha el conte en llenguatge gestual.

Comtes Spc

Cançons de Nadal

Tpwin Caçoner 716 kb Nadales 955 kb Tpwin Caçoner

La Montse Ardid, la Mercè Arasa i la S Vallribera l'any 1995 van fer un cançoner infantil per a la tauleta sensible amb tres làmines, una de les quals estava dedicada a les nadales amb les cançons Els Tres Reis de l'Orient, El dimoni escuat, El Rabadà, El noi de la mare, Ara ve Nadal i Fum, fum, fum.
L'aplicació funciona com una capsa de música i el nen o nena pot escoltar les cançons o cantar-les.
Actualment n'hem fet una versió amb el Tpwin: l'hem ampliat amb els fitxers midi que hi ha al Músic i imatges tretes del web. El producte final han estat El cançoner Infantil i El cançoner de Nadal.
Amb el Toca Toca, hem preparat, amb les mateixes cançons i imatges, el Joc de cançons en el qual, en prémer una tecla, sona una cançó a l'atzar.

Activitats del Clic

Nadal 96

Naturalment, entre els molts materials del Clic, podem trobar paquets d'activitats relacionades amb el Nadal.
Al CD-ROM Clic hem trobat:

Nadal 96 de Miren Garralda (mgarrald@pie.xtec.es)

conté dos paquets d'activitats sobre les festes de Nadal: un sobre el conte de Nadal, L'aranya de Natzaret, i l'altre sobre

English Christmas, de Susi Tello (atello@pie.xtec.es)

English Christmas

Es tracta d'un paquet d'activitats d'anglès sobre personatges, objectes, història, cançons i costums de les festes de Nadal. Hi troben diferents trencaclosques i activitats, són molt senzilles i fàcils de resoldre.

La fletxa situada a la banda esquerra torna a l'escenari principal. A cada escenari hi ha petites animacions.


L'edu365 i la XTEC

A l'Edu, el portal dels alumnes, podem trobar-hi:
· Contes SPC amb el conte de Nadal i activitats de llenguatge i posició a l'espai.
· Postals de Nadal, un enginy per confegir una postal i enviar-la per correu electrònic (cal tenir l'identificatiu d'usuari i el correu electrònic del destinatari).
· La Carta als Reis, on es podrà escriure una carta, amb paraules i imatges, imprimir-la i enviar-la als reis per correu electrònic (cal tenir l'identificatiu d'usuari). És possible que els Reis Mags de l'Orient també tinguin Internet.
· El pessebre és una Mud de primària de l'àrea de religió on s'explica l'origen del pessebre i pots fer-ne un enganxant-hi les figuretes.

A la XTEC trobareu propostes per fer amb els alumnes. El camí des de la portada és Webs de centre | Festes populars o bé l'adreça:

Hi trobareu:
· Les activitats de Nadal fetes en cursos anteriors.
· Il·lumina el Nadal 2002, l'activitat proposada per enguany.
A partir d'una retícula que us podeu baixar del web, cal pintar la casella amb diferents colors formant figures, sanefes o lletres que es penjaran.
El CRP del Segria te una pàgina de Nadal a la xarxa amb imatges i cançons del nadal

 

 

 

       
XTEC