XTEC
Escola oberta
NECESSITATS  EDUCATIVES ESPECIALS
Materials de les sessions de treball SG TI sobre la utilització de la tecnologia amb l'alumnat amb necessitats educatives especials.


Calendari
Inscripció
Sessions
Materials
Cursos

El racó del Clic
Tauleta sensible Mediateca dels CRP
 
jfonoll@pie.xtec.es
 

 

Vincles


http://www.edu365.com/eso/muds/catala/vincles/
http://www.xtec.net/sedec/vincles/vincles.htm

Introducció

Vincles és un material didàctic elaborat a partir de la programació de llengua catalana per a l'alumnat d'incorporació tardana del SEDEC, i cobreix els continguts de l'àrea d'"Els altres i jo". S'utilitza en el els Tallers d'Adaptació Escolar (TAE) com a material de base per a l'ensenyament-aprenentatge de la llengua catalana, però pot ser d'utilitat per a altres col·lectius en necessitats semblants.

L'objectiu de Vincles és donar les eines d'aprenentatge suficients per adquirir coneixements bàsics de llengua catalana que permetin la comunicació i la convivència. Mitjançant diferents propostes s'exerciten les quatre habilitats pròpies de tota competència comunicativa (escoltar, parlar, llegir i escriure), en un entorn semblant al de l'aprenentatge d'un idioma estranger.

Vincles es compon de material escrit que es pot imprimir a partir de fitxers pdf i exercicis interactius que es treballen en connexió a Internet. Aquest material està format per:

1. Una guia didàctica adreçada al professorat amb les orientacions metodològiques generals, les instruccions per desenvolupar els exercicis i algunes propostes complementàries per a l'aula.
S'hi inclouen les consideracions sobre l'ensenyament de la llengua oral i escrita, i els criteris de correcció.

2. Llibre per a l'alumnat:

Conté exercicis de comprensió i d'expressió orals que plantegen tasques senzilles, en què s'ha minimitzat l'ús de la llengua escrita, perquè qualsevol aprenent pugui desenvolupar-les seguint les indicacions del professor o professora.

3. Quadern d'exercicis

Inclou exercicis de producció escrita que s'articulen a partir de dos eixos vertebradors: d'una banda, el reconeixement i l'ús del vocabulari introduït a la lliçó, i de l'altra, l'ordre i els components bàsics de la frase.

4. un material interactiu que es troba a l'Eud365 en l'apartat dels alumnes de l'ESO dins l'àrea de llengua catalana o bé directament a l'adreça http://www.edu365.com/eso/muds/catala/vincles/index.htm

Els materials interactius s'han dissenyat de manera que els nois i les noies puguin utilitzar-los amb autonomia sense necessitat de seguir un itinerari específic, i això facilita respectar la diversitat de ritmes d'aprenentatge.
Els diferents materials en paper els podeu descarregar en format PDF de l'adreça http://www.xtec.net/sedec/vincles/vincles.htm

El treball amb documents PDF

El format de document PDF (Portable Document Format) és un sistema per comprimir qualsevol document, desenvolupat per Adobe( www.adobe.es), que conserva el contingut i totes les característiques gràfiques (fonts, formats, colors i gràfics...) sense limitacions de programes, sistemes operatius o ordinadors.

Els arxius PDF són compactes i més petits que els arxius originals. Es poden publicar i distribuir de múltiples maneres, per exemple, impresos, adjunts a un correu electrònic, en webs, en CD-ROM... Es visualitzen pàgina a pàgina tal com van ser creats i es poden imprimir amb qualsevol tipus d'impressora.

Per llegir els fitxers PDF es necessita el programa Acrobat Reader que descarregar-lo gratuïtament del web o bé instal·lar-lo del CD-ROM Sinera, Materials de formació, Clic i molts d'altres

Per crear fitxers PDF s'utilitza el programa comercial Adobe Acrobat. També hi ha programes de lliure distribució com ara pdfEdit995 (http://www.pdf995.com/pdfedit.html) i d'altres que tal com s'explica a la pàgina Conversió d'un document Word a PDF http://www.xtec.net/~fbusquet/pdf.htm, realitzen una funció semblant.

Acrobat Reader

Acrobat Reader


Fent doble clic sobre un fitxer pdf s'obrirà l'Acrobat Reader, un programa de lliure distribució necessari per llegir i imprimir els fitxers PDF.
A la capçalera de l'Acrobat Reader hi ha els menús i la barra d'eines amb les opcions del programa.
El menú Fitxer |Imprimir... permet imprimir el document sencer o per pàgines.
La Barra d'eines permet seleccionar diferents formes de visualització, avançar i retrocedir pel contingut del document.

Pàgina següent

 

Mostra la pàgina al 100%
Pàgina anterior Mostra tota la pàgina
Inici del document Ajusta la visió de la pàgina a l'amplada de la pantalla
Fi del document Visió miniatura de les pàgines del document
Visualització anterior Mostra l'esquema del document
Visualització següent Només mostra les pàgines
Seleccionar text Buscar
Ampliar visió Reduir visió

Al peu de pàgina hi ha una barra d'estat que informa de les característiques de la visualització del document i facilita modificar-les.

En un document PDF es pot seleccionar un text o un gràfics, copiar-los i enganxar-los en altres aplicacions, per exemple, un processador de textos o un programa de disseny gràfic

Per copiar un text cal:

1. Fer clic a l'eina de selecció de text o al menú Eines | Seleccionar text.

2. Seleccionar el text. Quan s'alliberi el botó del ratolí el text seleccionat es ressaltarà en color negre,

3. Anar al menú Edició | Copiar.

El text seleccionat es podrà enganxar en qualsevol programa Windows. És important saber que:

  • Les opcions de Seleccionar text no inclouen les imatges.
  • Es pot anul·lar la selecció fent clic en qualsevol punt fora del text seleccionat.
  • Si el text té diferents columnes cal prémer la tecla Control durant la selecció per copiar sols el text d'una columna.
  • Per seleccionar tot el text d'una pàgina és aconsellable anar al menú Edició | Seleccionar tot.

Per copiar gràfics o text en forma de gràfic cal:

1. Anar al menú Eines | Seleccionar gràfics. El cursor apareixerà en forma de creu.

2. Dibuixar un rectangle al voltant de la zona que quedarà ressaltada.

3. Anar al menú Edició | Copiar.

L'opció seleccionar gràfics permet copiar qualsevol part de la pantalla, text o imatge com si fos un gràfic. El gràfic copiat es podrà enganxar en qualsevol programa Windows.

Les opcions d'imprimir, copiar i enganxar us possibilitaran l'ús i la personalització dels fitxers pdf.

 

Vincles a l'edu365

http://www.edu365.com/eso/muds/catala/vincles/

Per utilitzar els exercicis de vincles de l'edu365 cal tenir instal·lat el plugin del Flash i disposar d'una tarja de so amb altaveus i micròfon correctament instal·lats.

La pantalla inicial presenta un menú amb cinc unitats:

4. Qui sóc?

5. Qui són?

6. Què faig normalment?

7. Què tinc?

8. Què m'agrada?

Cada unitat conté diferents lliçons amb exercicis. Per accedir-hi, feu clic sobre el títol d'una unitat, seleccioneu una lliçó i, finalment, un exercici.

Els botons dels exercicis tenen tres estats:

Exercici no visitat Exercici actiu Exercici visitat

 

Funcionament dels exercicis:

En començar l'exercici, escoltareu la veu d'un narrador o una narradora que explicarà les instruccions per fer-lo. En alguns casos, les instruccions es presenten escrites o a través d'una animació.

A cada pantalla trobareu una sèrie d'icones que informa i activa diferents prestacions de l'exercici:

1. Icones que indiquen el tipus habilitat que es treballa a l'exercici:

Parlar

Comprendre

Escoltar

Llegir


Escriure

 

2. Icones que descriuen la tasca que s'ha de dur a terme:

 

Arrossegar objectes Fer clic a objectes
Arrossegar personatges Fer clic a personatges
Arrossegar textos Fer clic a textos

 

3. Icones de relació amb el llibre:

Indica la pàgina i el número d'exercici corresponent amb el llibre de colors.

4. Icones de funcionament de l'exercici:

Tornar a començar Amagar el text Veure el text Repetir l'última frase Comprovar els encerts i els errors Instruccions d'enregistrament del so
XTEC