Activitats i actuacions

Retorn biblioteca

El primer any del Programa de Biblioteques escolars Puntedu, es van dur a terme una sèrie d'actuacions encaminades a organitzar la biblioteca en quant a espais i fons documental.

A més a més, la implantació de la 6ª hora, va possibilitar que una de les hores les dediquéssem a la biblioteca a fi de fomentar l’hàbit lector entre els nostres alumnes i així millorar també la comprensió lectora. Així, tots els nivells tenien una hora setmanal de biblioteca tant per assistir setmanalment a la biblioteca, seguint una programació específica per a cada nivell, com per agafar llibres en préstec i endur-se’ls a casa.Aquest curs 2007-2008, participem per segon any en el programa d'Innovació Educativa " Puntedu". Això suposa poder portar a terme d'una manera molt efectiva el nostre Projecte de Biblioteca.

Enguany ens centrem bàsicament en informatitzar, és a dir fer la catalogació i préstec de tot el fons de la biblioteca mitjançant el programa Epergam, i també, com el curs passat, arribar a tots els nivells de l'escola, en horari lectiu, tant per assistir setmanalment a la biblioteca com per agafar llibres en préstec i endur-se’ls a casa.

Però paral·lelament s'estan realitzant una sèrie d'activitats, unes iniciades ja el curs passat i altres l'actual, totes elles encaminades al foment de la lectura en els nostres alumnes.

Pàgina d'inici inici
La nostra biblioteca
Activitats
Recomanacions
L'hàbit lector
Novetats
Biblioteca virtual
Dita
Butlletins
 
 
 
 
 
 
 
  Aquest segon trimestre la Biblioteca del Centre ha engegat una sèrie d’activitats encaminades a fomentar la lectura entre els nostres alumnes.

 Una de les activitats és el BIBLIOPATI. És una activitat totalment voluntària que consisteix en que dos dies a la setmana, els dimarts i dimecres, traiem al pati un carro amb una caixa de llibres variats, còmics  i revistes per a aquells xiquets i xiquetes que no tenen ganes de jugar i els hi ve de gust mirar un llibre. L’única condició és que en acabar l’esbarjo retornin el llibre al carro en bon estat.

Cal destacar la col·laboració d’algunes alumnes de 6è que es van oferir voluntàriament per realitzar aquesta activitat. Així vam poder fer tres grups amb 4-5 xiquetes cada un que, setmanalment i per torns,  se n’encarreguen del bibliopati. Són les auxiliars de biblioteca, que porten el registre del préstec de les revistes i llibres.

És una activitat que ha estat molt ben acollida pels alumnes de l’escola i que vol motivar els alumnes, donant-los a conèixer una petita mostra del que poden trobar a la Biblioteca i despertar així les ganes d’anar-hi.

 

Altres activitats que hem engegat i que estan tenint molt d’èxit entre els nostres alumnes són l’endevinalla de la setmana i l’altra el personatge secret, totes dues amb moltíssima participació cada setmana.

L’ENDEVINALLA DE LA SETMANA

Cada setmana es penja a la cartellera de la biblioteca una endevinalla. Si en saben la resposta, l’escriuen en un paper, amb el seu nom i el curs i el dipositen a la bústia corresponent. El divendres, a l’hora del pati es fa un sorteig entre tots els encertants de l’endevinalla. El xiquet o xiqueta guanyador rep un regalet de la biblioteca.

EL PERSONATGE SECRET

Diàriament i durant una setmana a la cartellera de la biblioteca es posen pistes sobre un personatge que s’ha escapat d’un conte. Són contes populars coneguts per tothom. A mesura que es van posant pistes es va definint quin pot ser el personatge misteriós. Quan els alumnes ho descobreixen, escriuen la resposta en un paper amb el seu nom i el curs i el dipositen a la bústia corresponent. Entre els encertants, cada divendres a l’hora del pati es sorteja un regal que els obsequia la biblioteca, i que normalment sol ser un llibre.

El lema d’aquestes activitats és una clara invitació a la lectura : Com més llegiràs, més n’endevinaràs!!

  Una altra activitat que organitzem des de la biblioteca és la de PADRINS I PADRINES DE LECTURA.
Els padrins i padrines de lectura són els xiquets i xiquetes més grans de l’escola, o sigui, els de 6è, que voluntàriament expliquen o llegeixen contes als alumnes de P5, un cop per setmana i a l’hora de l’esbarjo. Cal deixar clar que els padrins i padrines no ensenyen a llegir, sinó que motiven i serveixen com a models de lectura als nens i nenes que estan el procés d’aprenentatge de la lectura.
Abans d’iniciar l’activitat es fa saber als alumnes de 6è que cada infant ha de tenir el mateix padrí/na al llarg del curs per tal de potenciar una relació afectiva entre ells dos. També se’ls adverteix que l’activitat és voluntària, però que un cop agafat el compromís de l’apadrinament, s’ha de ser responsables i mantenir-ho fins a final de curs; no es pot defraudar el fillol o fillola.

Així, els dilluns, quan és l’hora del pati, els nois i noies grans van a buscar a la classe el seu fillol o fillola i junts van a la biblioteca. Agafen el conte que volen veure, el conten ,l’ensenyen , en parlen, ... Tots plegats gaudeixen d’una bona estona de lectura.

Per què fem aquesta activitat?

- Perquè pensem que és una activitat en la qual es dóna un valor afegit a la lectura perquè va acompanyada d’una relació personal.
- Perquè s’educa en el respecte com a persones entre companys i companyes de diferents edats
- Perquè s’accepta la diversitat: no tots els fillols i filloles, ni tots els padrins o padrines són simpàtics, macos, carinyosos,...però ni l’un ni l’altre s’escullen i cal acceptar el que t’ha tocat.
- Perquè es potencia la generositat perquè es tracta d’un servei en el temps de lleure.
- Perquè s’assumeix un compromís i una responsabilitat, i s’ho prenen seriosament.
- Perquè fa créixer l’autoestima; els nens i nenes que no tenen un bon concepte d’ells mateixos i creuen que no són capaços de fer-ho bé, se n’adonen que poden ajudar les criatures més petites tan bé o més que els altres.
- Perquè el fet de relacionar-se amb els més petits els fa adonar de coses que ja havien deixat enrere, els fa reviure records i els fa sentir grans.

Per tot això esperem que aquesta sigui una experiència molt profitosa, i també que aquests alumnes de P5, quan siguin grans vulguin ser ... padrins i padrines de lectura.

 

 

 

  ACTIVITATS INCENTIVACIÓ DE LA LECTURA

El curs passat vam iniciar a tots els nivells del CEIP Riumar unes sessions d’incentivació a la lectura en el marc del Pla educatiu d’entorn de Deltebre. Aquesta activitat pretén que els xiquets i xiquetes agafin gust per la lectura. Si s’ho passen bé llegint, milloraran la tècnica de lectura i la comprensió i, per tant, milloraran els resultats escolars. Amb les activitats que es duen a terme es pretén que els xiquets i xiquetes vegin la lectura com una activitat agradable, que s’interessin per la lectura com a activitat per passar-s’ho bé. Si agafen gust per la lectura, milloraran la seva tècnica: a més lectura, més pràctica, a més pràctica, llegiran millor. Si llegeixen millor, augmentaran la seva comprensió de les lliçons, de les preguntes que els facin als exàmens, dels exercicis que han de fer... Un bon nivell de lectura és una eina bàsica per a millorar en totes les assignatures. La incentivació a lectura té sentit en sí mateixa: que agafin gust per la lectura és un bon costum, però no es pot negar que això els facilitarà el seu pas per l’etapa de formació i, també més endavant, quan més grans, hagin de llegir contractes, instruccions, hagin d’omplir formularis o buscar informació a Internet –-informació que també cal llegir.

El programa d’incentivació a lectura pretén ser dinàmic, variat i engrescador. Les activitats realitzades van estat nombroses i molt variades:

llegir-los contes amb la participació dels xiquets i xiquetes, explicar-los contes, llegir en veu alta, endevinalles, embarbussaments, poesia, mirar llibres, llegir il·lustracions, jeroglífics... Però també hi ha activitats d’escriptura, perquè no s’ha d’oblidar l’estreta relació entre lectura i escriptura: són les dues cares d’una mateixa moneda. En aquest sentit, hi ha diversos exercicis com ara construcció de narracions diverses, escriure cartes, escriure històries esbojarrades a través d’un joc... Tot un ventall divers per a animar els alumnes a veure la lectura com una cosa agradable i distreta.

Activitats dels alumnes:

  • Els alumnes de P5 van fer l’activitat d’inventar entre tots una història, “La muntanya de ferro”.

  • Amb els alumnes de primer, vam fer l’activitat d’allargar la cançó tradicional “Demà és festa” amb rodolins amb els noms dels xiquets i xiquetes.
  • Els alumnes de 2n. van elaborar el llibre sobre jocs de pati d’ara i jocs d’abans.
  • Els alumnes de tercer curs van escriure una Enciclopèdia dels invents, amb la descripció d’invents imaginats per ells mateixos.
  • Quart curs és l’encarregat de recollir informació per a escriure un Catàleg d’éssers fantàstics del Delta (marfantes, botis, sigineros, gambosins...).
  • Cada alumne de cinquè va escriure un llibre sobre la seva vida.
  • Els alumnes de 6è van escriure articles periodístics amb informació de fets que han passat durant els anys que han estat per l’escola i, així, poder publicar un Noticiari de Sisè, amb una mica de la seva història escolar a través de fets i anècdotes.
 
 
    JORNADES D’ANIMACIÓ LECTORA

Des de fa uns quants cursos, a l’escola es realitzen unes jornades d’animació lectora amb l’objectiu que els xiquets/es cada cop llegeixen més i millor, i que agafin un hàbit lector.

Una d’aquestes eines per fomentar la lectura és mitjançant les jornades d’animació lectora que Bayard Revistes ens ofereix, donant a conèixer unes eines que poden ajudar a agafar plaer per la lectura.

BAYARD REVISTES col·labora amb el Pla de Foment de la Lectura del Ministeri de Cultura,possibilita el coneixement per part de les famílies d’un material que considera prou adequat i correcte per fomentar l’hàbit lector.

Els alumnes porten a casa una revista, en servei de préstec, que s’ha treballat a l’escola per tal de que puguin acabar de llegir-la i els pares la puguen veure. Aquelles famílies interessades, poden subscriure’s a la revista –és una opció totalment voluntària-.

 

    PARTICIPACIÓ I DIFUSIÓ DE LES ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA MUNICIPAL

En el marc de la Setmana del llibre infantil i juvenil, a la Biblioteca Delta de l’Ebre, sempre s'organitzen diverses activitats a les quals tots els anys ens convida a participar.

La nostra escola sempre intentem aprofitar totes aquestes invitacions que rebem per part de la Biblioteca municipal, així com donar difusió entre els alumnes dels diferents actes que s’hi realitzen, teatre a la biblioteca, cursa dels llibres,etc... Pensem que és bo animar la mainada a agafar l’hàbit d’anar a la biblioteca, mostrar-la com un lloc atractiu on poden passar bones estones, i com no, contribuir a que els infants s’acostumin a llegir una mica cada dia, despertant-los l’amor pels llibres i la lectura. Això mateix, aquest proper curs també ho intentarem en làmbit de la nostra pròpia escola, donat que, un dels continguts que ens hem plantejat de treballar amb la implantació de la sisena hora, és una hora setmanal d’activitats diverses a la biblioteca escolar, totes elles encaminades al foment de la lectura.

 

 

SANT JORDI A LA BIBLIOTECA

Entre les activitats que havíem preparat a l’escola per celebrar la Diada de Sant Jordi, exposició i venda de llibres, concurs de dibuix de la Llegenda els més petits, concurs de poesia els alumnes de Primària, recital de poesies de Sant Jordi i la primavera, Fireta del llibre usat, exposició de treballs dels alumnes sobre el Sant Jordi, ... aquest any , en els actes de Sant Jordi han destacat algunes activitats novedoses :
 Hem escrit un conte entre tots els alumnes de l’escola. Van començar els alumnes de P-3 inventant-se una història sobre unes abelles. Els de P-4 el van continuar; desprès el van passar als alumnes de P-5, i així successivament fins arribar a 6è qui van acabar el conte. A l’edició especial de Sant Jordi de la revista La Pissarra, podeu veure el conte que s’han inventat entre tots.

 Els avis de la residència L’Onada visiten la biblioteca de l’escola. Aprofitant la Diada i les activitats que realitzàvem a l’escola per Sant Jordi vam convidar els avis de la residència municipal L’Onada a venir a compartir amb nosaltres aquesta festa. Molts es van emocionar de veure els infants i sobretot de veure l’exposició de tots els treballs realitzats pels xiquets i xiquetes. Després van visitar la biblioteca del nostre centre, i els vam obsequiar a tots amb un llibre i un punt de llibre per agrair-los la seva visita.
Van marxar molt contents, enmig de les mirades estranyades dels petits que no estaven massa acostumats a tenir uns visitants de tanta edat en el seu entorn.

 A la tarda, en l’acte de lliurament dels premis als guanyadors del concurs de Sant Jordi , la Biblioteca va voler donar un regal als alumnes més lectors de cada curs, i així incentivar a aquests i als altres alumnes a ser més i millors lectors. El regal no podia ser altra cosa que un lot de llibres.
També es va regalar un llibre a les auxiliars de biblioteca que han col·laborat durant tot el curs fent el Bibliopati, per tal agrair-los la seva tasca.

 Finalment , a horari de biblioteca oberta (de 5-6’30h) es van organitzar una sèrie d’activitats per acabar de celebrar la Diada. Vam passar un vídeo de la llegenda de Sant Jordi, les auxiliars de biblioteca van explicar contes de Sant Jordi als més petits que van venir a la biblioteca, es van fer jocs de Sant Jordi, i es va convidar els pares i mares que vinguessin a la Biblioteca i també van ser obsequiats amb un llibre.

En fi, que vam passar una Diada molt distreta, en que els llibres van ser els protagonistes principals.

Retorn biblioteca / Pàgina d'inici inici

CEIP Riumar Revisat: 5/5/08