La nostra Biblioteca

Retorn biblioteca

El curs 2005-06 la nostra escola va voler donar un nou impuls a la biblioteca del centre. Calia renovar el fons de biblioteca, consolidar les tasques de préstec i control per mitjans informàtics, convertir la biblioteca en un lloc viu, atractiu i ben organitzat, integrar-lo dins el funcionament curricular i, per últim obrir-lo a tota la comunitat educativa i a l’entorn immediat del centre.

 

Pàgina d'inici inici
La nostra biblioteca
Activitats
Recomanacions
Racó dels pares

Per què aquest impuls a la biblioteca?

Perquè sabem que la lectura és un dels principals camins cap al coneixement i per què les proves de competències bàsiques dels alumnes que surten de totes les escoles manifesten que estan més baixos en comprensió lectora i expressió escrita. La principal forma de fer lectors competents i escriptors segurs és animar-los a agafar un llibre i a submergir-se en el riu de les lletres i les històries. I això comença a l’escola... a l’aula ... i a la biblioteca del centre.

Seguint amb aquesta línia de potenciar la biblioteca, durant aquest curs 2005-06,el nostre centre va sol·licitar un projecte d’innovacióde biblioteca escolar “Puntedu”, juntament amb tots els centres educatius del poble que se’ns va aprovar.

El nom del projecte és: Biblioteques escolars del poble: proximitat i font de recursos, i amb aquest títol volíem copsar l’especificitat del projecte, que engloba tot el municipi de Deltebre, un per cada centre educatiu del mateix. Pretén tenir com a objectiu obrir les biblioteques de centre a l’entorn de manera que així cobriran tot el territori i descentralitzaran la funció de la biblioteca municipal.

La concessió del projecte es va fer en base a un projecte presentat, que detalla els aspectes a treballar, la planificació, els recursos i els objectius a aconseguir. El projecte ha comportat la recepció de 2000 € per a millorar de la biblioteca, cursos de formació per al professorat, accés a fons documental informatitzat per Internet, possibilitat d’equipament informàtic i ½ jornada d’un mestre per organitzar la biblioteca.

Era una molt bona notícia per al tres centres i per a tots els nostres alumnes que podrien gaudir d’una biblioteca millor.

Novetats
Biblioteca virtual
Dita
Butlletins
 
 

El projecte “Puntedu” va començar a dur-se a terme el curs 2006-07, en el marc del Programa de Biblioteques escolars del Departament d'Educació de la Generalitat.

El programa Puntedu és “un espai de coneixement i aprenentatge que vol impulsar, reconèixer i consolidar el funcionament de les biblioteques escolars com a eina bàsica d'aprenentatge en el desenvolupament de totes les àrees i per a fomentar l'hàbit lector. La biblioteca ha de ser també un servei i un recurs pel professorat i un espai obert a tota la comunitat educativa"

L'objectiu del programa és potenciar la biblioteca escolar "puntedu" com un espai de recursos on poder trobar tot tipus d'informació en diferents tipus de suport a l'abast de l'alumnat, del professorat i de la comunitat educativa, prioritzar el seu ús com a espai d'aprenentatge en el desenvolupament de les diferents àrees curriculars, per tal que l'alumnat es formi com a persona autònoma, crítica i constructora del seu propi coneixement a través de la cerca, la investigació i el treball en diferents fonts d'informació, i promoure l'hàbit lector.
 
 

Amb aquest projecte de biblioteca escolar ens proposem en línies generals els següents objectius:

  • Habilitar la biblioteca com un espai atractiu, ben dotat i amb material adequat per facilitar la consulta i ampliació dels temes estudiats, el préstec de lectures adequades a la seva edat i la posibilitat de disposar de llibres que estan dipositats en altres centres participants en el projecte .
  • Possibilitar l'accés a tota mena de recursos i serveis. això es concreta en posar al dia la biblioteca, informatitzar-lai actualitzar-la perquè els nostres alumnes la utilitzen molt més;
  • Habituar-se a la utilització de les biblioteques amb finalitats recreatives, informatives i d'educació continuada.
  • Promocionar la lectura com a tècnica per a la recerca d'informació i apreciar-la com a font de plaer i vehicle d'accés a la cultura.
  • Introduir els nens i les nenes en el món fantàstic de la literatura.
  • Obrir la biblioteca a la comunitat tant en horari lectiu com no lectiu.
 

Horari

La biblioteca s'utilitza en horari escolar i extraescolar. En horari escolar, a l'hora del pati realitzem els padrins de lectura, el bibliopati i el sorteig de les activitats. A més a més, la implantació de la 6ª hora, va possibilitar que una de les hores les dediquéssem a la biblioteca a fi de fomentar l’hàbit lector entre els nostres alumnes i així millorar també la comprensió lectora. Així, tots els nivells tenien una hora setmanal de biblioteca tant per assistir setmanalment a la biblioteca, seguint una programació específica per a cada nivell, com per agafar llibres en préstec i endur-se’ls a casa. Per últim la biblioteca, per mitjà del Pla Educatiu d'Entorn s'obre dos tardes a la setmana, de 17 a 18,30 h. per a alumnes i mares i pares.

 

Normes de funcionament

  1. A la biblioteca hem d’estar en silenci i cal seure correctament.
  2. Hem de tractar amb cura els llibres i revistes. No els hem d’embrutar ni estripar.
  3. Els llibres no s’han de retornar als prestatges, s’han de deixar a un caixó, destinat a les devolucions i després els endreçarà el/la mestre/a encarregat de la Biblioteca.
  4. La Biblioteca romandrà oberta a la consulta, lectura i préstec de llibres tots els dilluns i dimecres de 17 a 18’30 hores.
  5. També podeu anar amb els vostres tutors durant l’hora setmanal que teniu destinada. Els llibres que agafeu en aquesta estona, els heu de deixar en el caixó de devolució de llibres.
  6. Només es pot agafar un llibre cada vegada, quan l’acabeu de mirar, consultar o llegir, n’agafeu un altre.
  7. Funcionament del servei de préstec: Quan agafeu un llibre, el podeu tenir 15 dies a casa i després l’haureu de tornar a la Biblioteca els dilluns i dimecres de 17 a 18’30 hores. Si en aquest termini no l’heu acabat de llegir, el porteu a la biblioteca i la mestra encarregada us renovarà el préstec. Podeu agafar en préstec un màxim de 3 llibres.
  8. Els llibres que retorneu en mal estat, estripats o bruts, els haureu d’abonar.
  9. Als llibres hi ha un gomet per indicar si són adequats per a uns alumnes o uns altres, tot depenent del cicle: els llibres amb gomet blau corresponen a Educació Infantil i Cicle Inicial, els de gomet roig corresponen al Cicle Mitja, els de gomet verd al Cicle Superior i els de gomet groc per a 12 a 15 anys.
  10. Els llibres per consultar dades o fer treballs (com per exemple els diccionaris i enciclopèdies) no porten gomet i no es poden emportar a casa.
  11. A la biblioteca disposem de dos ordinadors al servei dels alumnes, per a fer treballs o buscar informació, o entrar a pàgines del Departament (Edu365), fer jocs educatius (clic,kid pix,...) però no es pot jugar, entrar al messenger, o visitar altres pàgines no autoritzades.
 

Serveis

  • Servei de consulta.
  • Servei de préstec . Oferim servei de préstec a alumnes, pares i mestres. Es poden agafar en préstec un màxim de tres llibres o revistes, durant 15 dies.
  • El material audiovisual CD o DVD estan en préstec un màxim de 5 dies.
  • Servei de consulta a Internet. Accés gratuït a Internet. Consulta del catàleg de la biblioteca mitjançant el programa Epergam. http://www.xtec.net/epergam/
  • Dos ordinadors per al servei dels usuaris per realitzar treballs escolars.
  • Ús de la biblioteca com a sala d’audiovisuals. Hi ha televsisió, vídeo, DVD, canó de projecció i pantalla.
  • La biblioteca té a disposició dels usuaris: guies de lectura, dossiers per als pares amb consells i recomanacions per fomentar la lectura als seus fills, revistes locals (Desaigüe, I per què?) i premsa (semanari l'Ebre, i Diari de Tarragona).
  • La biblioteca disposa també d'un racó de jocs didàctics.

Retorn biblioteca / Pàgina d'inici inici

CEIP Riumar Revisat: 5/5/08