Enrera
Mòdul 2
Imatge digital
  Pràctica d'ampliació
1
2
   
 
 

Si voleu que la vostra aplicació, ja sigui un pàgina web, una activitat Clic..., sigui molt vistosa heu de posar-hi imatges. I com aconseguiu aquestes imatges?

 Normalment us trobareu que podeu obtenir les imatges de les següents fonts:

  • Escàner: escanejant les imatges o dibuixos que hi poseu i transformant-les en un fitxer d'imatge (jpg, gif, tif, bmp,...).
  • Creació original: són les imatges que realitzeu amb els programes d'edició i tractament d'imatges com el Paint, el Gimp,...
  • Digitalització de fotogrames de vídeo: amb l'ajuda d'una càmera de vídeo i una placa capturadora de vídeo o per mitjà d'un port firewire, podeu capturar fotogrames i transformar-los en un fitxer d'imatge (jpg, gif, tif, bmp,...).
  • Fotografia amb càmera digital: passa directament una fotografia de la càmera de fotos a l'ordinador, normalment a través d'un port USB o d'un lector de targes.
  • Photo CD: és un tipus de dispositiu en el qual s'hi posen les fotografies en format digital dins d'un CD-ROM amb una qualitat prou alta.
  • Bancs d’imatges o Clip-Art: són un conjunt d'imatges agrupades per temes. Normalment són de pagament.
  • Internet: és la font d'imatges més gran que us trobareu. Totes les imatges que veieu a Internet es poden guardar al vostre disc per després utilitzar-les. Podeu trobar un bon banc d'imatges gratuïtes per a ús educatiu a l'adreça: http://iris.cnice.mecd.es/bancoimagenes.

Un detall a tenir molt en compte és el tema dels drets d'autor. Sempre que feu servir una imatge tingueu en consideració que pot tenir uns drets i, per tant, que per poder utilitzar-la s'hagi de pagar a l'autor. Per això és recomanable que utilitzeu imatges creades per vosaltres mateixos.

En aquesta pràctica us centrareu en el tema de la captura d'imatges amb escàners.

Els escàners són aparells que converteixen imatges impreses en paper (fotografies, dibuixos...) a un format que l'ordinador pugui entendre.Cada cop més però, hi ha maquinari multifunció que al mateix temps és impressora, escàner, fotocopiadora, fax,... 

Els escàners treballen com una fotocopiadora, tenen un sensor de llum que es mou a través de la imatge i la reprodueix a la pantalla de l'ordinador, podent-se desar en el format que es vulgui.

Bàsicament, n'hi ha de dos tipus: els de fotografies i els de diapositives i negatius. Actualment els escanners es connecten a l'ordinador per un port USB o per un punt de xarxa.

  • Escàners de fotografies: Escaneixen imatges impresses sobre paper i actualment treballes a resolucions gairebé professionals. La major part d'ells funcionen també com a fotocopiadora. Amb els programari adequat són capaços de llegir textos i transformar-los en un fitxer de text.
  • Els escàners de diapositives i negatius, tenen una distribució molt més petita donat la menor utilització d'aquest tipus de format a nivell domèstic. Són a més a més molt més cars ja que la lectura de la imatge es fa d'una forma diferent i a més precisen resolucions majors com a conseqüència del petit format de la imatge. Tenen l'avantatge de poder treballar amb negatius, ja que la major part de programes que acompanyen els escàners poden positivar la imatge escanejada. Alguns models d'escàners de fotografies portens incorporats sistemes de lectura de diapositives i negatius.
Un escàner treballa llegint punts de llum quan s'escaneja la imatge. Com més punts obtingui l'escàner, de més qualitat o de més resolució serà la imatge. La resolució d'una imatge es calcula en ppi (pixels per inch), que significa punts per polzada (ppp). El rang va normalment de 75 fins a 2700 ppi.

Un factor clau que afecta la visualització i la mida dels gràfics bitmap és la resolució. S'entén per resolució el nombre de píxels que conté un bitmap. Els píxels que formen un bitmap són el producte de les dimensions verticals i horitzontals de la imatge, per exemple, 800 x 600. La resolució determina la qualitat de la imatge quan es veu augmentada.

Cal tenir en compte que la resolució dels monitors és de 72 ppi (píxels per polzada), per tant, incloure imatges de gran resolució en aplicacions multimèdia és desaprofitar l’espai i alentir el seu funcionament.

A quina resolució escanejarem una imatge? Aquest paràmetre depèn de quin ús final tindrà la imatge: 

  • Si es tracta d'una publicació electrònica (pàgina web, CD-ROM...) una resolució suficient és la de 75 ppi.
     
  • Si es tracta d'una imatge per imprimir-la, s'ha d'escanejar com a mínim a 300 ppp per poder-la imprimir a la mateixa mida de l'original amb una qualitat bona.
Quan incrementem les dimensions de la imatge, el nombre de píxels i el volum del fitxer creix geomètricament: una imatge de 200 x 200 píxels és 4 vegades més voluminosa que una de 100 x 100.

   
  Desenvolupament de la pràctica

El que intentareu ara és, mitjançant el Gimp, escanejar una imatge. Un detall a tenir molt en compte és que els quadres de diàleg amb les preferències d'escaneig poden variar segons quin sigui el model d'escàner que utilitzeu. En aquest cas s'ha fet servir un escàner de la marca HP, de l'any 2005 (l'interfície d'usuari de l'escàner pot cambiar segons el model i l'any). 

  • El Gimp té la capacitat d'escanejar directament una imatge sense haver de sortir del programa. Per realitzar això utilitza l'estàndard TWAIN.
      
  • Aneu al menú Fitxer|Adquireix|TWAIN..., tal com us mostra el gràfic



    Depenent del model de l'escanner, apareixerà un quadre de diàleg que podria ser com el de la figura en el qual triarem el perifèric des del qual farem d'adquisició:

     
  • Col·loqueu l'objecte que voleu digitalitzar a l'escànner i un cop triat i assenyalat l'origen (escanner) premeu Seleccionar.Seguidament us mostrarà un quadre de diàleg semblant a aquest:


  • Un cop feta la presentació preliminar i seleccionada la imatge o part de la imatge a escannejar premeu Acceptar i veureu un quadre de diàleg com aquest


  • Realitzeu les modificacions que us semblin convenients des del Gimp i deseu la imatge en format xcf, gif o jpg.
   

L'estàndard TWAIN, desenvolupat per Caere, Aldus, Hewlett Packard, Logitech i Kodak, és un estàndard de programació d'alt nivell per a dispositius d'adquisició d'imatge. En un entorn TWAIN només un arxiu controlador, l'anomenat Font de dades, és el necessari per a cada dispositiu. Aquest dispositiu fa diverses tasques, com oferir funcions estàndards que els programes poden utilitzar per realitzar ajustaments bàsics, com la resolució d'exploració i la selecció de l'àrea d'exploració, i com funció important llegir les dades de la imatge des de l'escàner i les envia a l'aplicació en un format estàndard. TWAIN s'ha desenvolupat per funcionar en entorns Windows i Apple Macintosh, encara que també hi ha altres sistemes que també hi poden treballar, com el sistema Linux.

 
Amunt