Enrera
Mòdul 1
Iniciació a la programació en Java
  Pràctica
1
2
3
4
   
Exercicis
Exercicis
 
 

Amb la propera pràctica perseguim els següents objectius:

  • Entendre la utilitat dels IDEs (entorns integrats de desenvolupament, "Integrated Developpment Environment") facilitadors del desenvolupament de programes en Java.

  • Descarregar i instal·lar l'IDE (l'entorn) JCreator.

  • Familiaritzar-se amb els conceptes d'espai de treball i projecte i comprendre el funcionament elemental de l'entorn per a la redacció i execució de codi.
   
Desenvolupament de la pràctica
   

La pràctica consistirà en la descàrrega des d'internet del programa JCreator. En farem la instal·lació i una configuració mínima. Després crearem un espai de treball i un projecte. Afegirem un programa al projecte, el compilarem i l'executarem.

   
Atenció !
Els IDE i Java
   
 

Els IDE ("Integrated Development Environment") són aplicacions pensades per a integrar en una interfície d'usuari totes les eines necessàries per a la creació de programes. Centralitzen la redacció de codi font, l'organització de fitxers, la compilació i depuració de programes, la documentació de projectes i moltes de les utilitats característiques de cada llenguatge de programació. Alguns llenguatges estan estretament lligats a l'IDE que els dóna suport - Visual Basic, Visual C++, Delphi -. Altres, i Java n'és el cas, no estan vinculats a un entorn específic: cada programador el pot escollir segons criteris econòmics, de funcionalitat o complexitat dels seus projectes.

L'oferta d'entorns és, a hores d'ara, molt àmplia. Disposem de programes de tots els preus -molts són gratuïts-, per a totes les plataformes i amb graus de complexitat i funcionalitat diversos. La major part estan escrits en Java i solen incorporar a la instal·lació la seva pròpia màquina virtual. Fins aproximadament l'any 2001 les capacitats dels entorns anaven creixent a mesura que augmentaven les capacitats de la plataforma. D'aquesta generació d'entorns "pesats" destaquen Forte, Netbeans o JBuilder. A partir de 2002 i considerant el creixement exponencial de les APIs de Java, s'ha anat consolidant el model de plugins. Els nous entorns contenen les eines bàsiques i són fàcilment ampliables en aquelles eines que el programador necessita, sense saturar el sistema amb d'altres eines innecessàries. El nucli de l'entorn es concentra en facilitar la tasca d'escriure codi a través d'experts i amb eines de refactorització. El projecte Eclipse i Intellij són les dues concrecions més exitoses d'aquesta segona generació d'entorns.

En aquest curs començarem familiaritzant-nos amb l'IDE JCreator. És un entorn lleuger i molt ràpid respecte a allò habitual en el món de Java. La seva interfície és intuïtiva i força configurable. És un bon programa d'iniciació i per a la producció de projectes mitjans. JCreator és un programa per al sistema operatiu Windows. Si seguiu el curs des d'algun altre sistema operatiu, com ara Linux, us recomanem l'entorn Eclipse, gratuït, de darrera generació i amb un suport creixent de la indústria Java. Aquí us en donem una mica més d'informació.

   
Pràctica Instal·lar JCreator
 
  • En primer lloc hem de visitar la web de JCreator. Obrim la secció Download. Podem baixar dues versions del programa: la gratuïta i la professional. Triarem la gratuïta. El fitxer descarregat està comprimit en format zip. Per a descomprimir-lo hem de tenir instal·lat el programa Winzip o un equivalent.
  • Descomprimim el fitxer jcrea250.zip i executem el programa Setup.exe. Anem contestant "Yes" a totes les opcions. La configuració per defecte és adequada per a nosaltres.
Pràctica Executar JCreator per primer cop
 
  • Anem a Inici | Programes | JCreator LE | JCreator Le i executem el programa. El primer cop que l'obrim, JCreator ens demana informació sobre tres aspectes per donar per acabada la configuració bàsica:

    • Associació de fitxers. Triem les extensions de fitxer que Windows obrirà automàticament amb JCreator. És convenient deixar les extensions per defecte.

    • Directori del JDK. Si hem fet correctament la instal·lació de la pràctica 1, JCreator ha de localitzar automàticament el camí del SDK. Podem triar-lo manualment si ens interessa. Aquesta opció només és necessària si en el mateix ordinador tenim instal·lades diferents versions del SDK. Podem canviar aquesta configuració més tard. De moment, deixem el SDK que hagi localitzat l'entorn.

    • Directori de la documentació del SDK. Aquest:

      C:\j2sdk1.4.0_01\docs\jdk140-Html\>
Pràctica Espais de Treball i Projectes
   
 

JCreator, com la majoria d'entorns, organitza els fitxers i recursos en espais de treball ("Workspaces") i projectes ("Projects").

Un Espai de treball no és més que un conjunt de projectes. Un projecte és un conjunt ordenat i accessible de classes de Java. Habitualment 'projecte' és sinònim de 'programa', tot i que un projecte pot contenir diferents programes que comparteixen les seves classes.

Per tal de facilitar l'organització dels programes que escriurem al llarg del curs, hem de crear un espai de treball. Un cop el tinguem, incorporarem un senzill projecte que recollirà les pràctiques del primer mòdul.

  • En primer lloc, si no ha sobreviscut a les pràctiques anteriors, creem la carpeta on desarem els programes que anirem escrivint en aquest curs: c:\D110src.

  • Obrim JCreator i anem a Configure | Options. Aquesta acció ens obre una fitxa amb diferents elements de personalització del programa. Alguns els anirem modificant més endavant. Ara triem l'opció "Directories". A la caixa "Default Project Directory" escrivim c:\D110src. Amb això el programa anirà a la carpeta especificada cada cop que creem un projecte nou.
  • Crear l'espai de treball és senzill, anem a File | New o cliquem sobre el botó de la barra d'eines. A la pestanya Workspaces afegim el nom d110ws i acceptem. Aquesta acció crea la carpeta c:\D110src\d110ws que és l'arrel dels nostres projectes. A l'interior hi trobarem el fitxer d110ws.jcw que conté informació sobre l'espai de treball. No l'hem d'esborrar.
 

 
Creació d'un nou espai de treball
   
 
  • Seguirem el mateix procediment per a crear el nostre primer projecte. Tornem a File | New i obrim la pestanya "Projects". Aquí tenim la possibilitat de crear tres tipus de projectes: Una aplicació Java bàsica, un applet o un projecte buit. Triarem "Empty Project", el qual ens construirà un projecte nou sense crear automàticament cap fitxer. Si triem qualsevol de les altres dues opcions, JCreator afegeix automàticament un fitxer amb el codi mínim d'una aplicació Java o d'un applet. A "Project name" hi posarem "modul1". Aquest procés crea la carpeta modul1 dins l'espai de treball i el fitxer modul1.jcp amb informació del projecte.
 
 
Creació d'un nou projecte
   
 
  • Finalment, escriurem el nostre programa incorporat al projecte modul1. Tornem a "File | New" a la pestanya "Files". Triem l'opció "Java File" i hi posem el nom "ProvaFuncionament2". Això crea el fitxer ProvaFuncionament2.java dins del projecte modul1.
 
 
Creació d'un nou fitxer de codi Java
   
 
  • A l'acceptar, JCreator ens obre la finestra d'edició. Hi podem escriure com a qualsevol editor de text. Provem-ho amb aquest petit programa:

    /**
    * La classe "ProvaFuncionament2" és una aplicació Java que,
    * simplement, imprimeix la frase "Ja funciona amb JCreator!"
    *
    a la sortida estàndard del sistema (stdout)
    */

    public class ProvaFuncionament2 {
        public static void main (String[] args) {
            System.out.println("ja funciona amb JCreator!");
        }
    }

 
  • Ara desem el fitxer i el compilem amb l'opció de menú Build | Compile File o el botó equivalent de la barra d'eines . Aquesta acció obre la finestra "Output" de l'entorn que ens dóna indicacions sobre la marxa del procés de compilació. Si tot ha anat bé, genera el missatge "Process completed". Això vol dir que s'ha creat amb èxit el fitxer de bytecodes ProvaFuncionament2.class a la carpeta del projecte i que el programa està llest per a ser executat. Si hem comès algun error tipogràfic, el compilador ens llença un avís i ens indica el número de línia on ha trobat el problema i el tipus d'aquest. Provem a provocar un error al deixar sense tancar les cometes de la cadena de sortida:
  • Obtenim el següent missatge de compilació:

    el qual ens indica que a la línia 9 hi ha un problema de tancament de cadena. Fins i tot ens marca amb un símbol "^" el lloc exacte on s'ha generat l'error. Si en aquesta finestra de sortida fem un doble clic a la línia de descripció de l'error, JCreator ens retorna a la línia 9 de l'editor de codi!

  • Corregim el problema i executem el programa amb l'opció de menú Build | Execute File o el botó . JCreator ens obre llavors una finestra de pantalla negra amb la sortida de text desitjada: "ja funciona amb JCreator".
   
Atenció ! Observem:
   
 
  • L'editor va pintant les paraules amb diferents colors. Cada color correspon a una categoria de Java. Els comentaris són de color verd, les cadenes lila, les paraules reservades de color blau clar i els operadors vermells. Al menú Options | Documents | Java | Colors podeu canviar això i configurar l'editor com us agradi.

  • Si passeu per damunt d'una clau "{" o d'un parèntesi "(" veureu que el fons es torna de color gris. També canvia el fons de la parella de la clau o del parèntesi. Això va molt bé per a localitzar claus sense parella, un dels principals errors dels programadors distrets.

  • Podeu experimentar amb aquest grup de botons de la barra d'eines. Són els que arranquen la compilació, execució i depuració dels programes. Més endavant els tractarem en detall.
   
 
Amunt