Enrera
Mòdul 1
Creació i gestió d'entorns web dinàmics (PHP)
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
7
     
Exercicis
Exercicis
 
 
 

 

  L'entorn de treball
   
 

En aquesta pràctica farem la instal·lació d'un dels diversos entorns de treball (IDE) disponibles per treballar amb el PHP. Aquests entorns faciliten el treball amb el codi, la depuració, etc.

En concret, veurem el procés d'instal·lació i algunes característiques de l'entorn Maguma. Aquest entorn funciona sobre el Windows. Si teniu la instal·lació feta en Linux, podeu trobar eines similars alternatives.

   
  Diferents opcions
   
 

Que el PHP és un llenguatge popular ho demostra el fet que podem trobar molts editors de text i IDE que el suporten o hi estan dedicats. Podeu trobar una comparativa d'editors de programació que suporten el PHP, tant per al Windows com per al Linux, amb les seves principals característiques, a l'adreça http://cyberzoide.developpez.com/php4/editeurs/.

   
Atenció !
A part d'aquests entorns, també són molt útils els programes dedicats a la creació de pàgines web de manera visual i gràfica, com el Dreamweaver 4.0. La generació de formularis o el disseny d'una pàgina es poden fer amb molta comoditat amb aquest tipus de programes i el codi html resultant es pot adaptar dins el codi PHP. La darrera versió de Dreamweaver (MX) permet un enllaç encara més directe amb PHP.
   
 

Deixant de banda les solucions de pagament, com la que acabem d'esmentar, podem trobar diverses eines interessants en Windows (W) o Linux (L):

  • Weaverslave (W): un bon editor del PHP i HTML; destaca en les possibilitats d'acoloriment del codi i en el fet que es pot executar el codi sense haver de sortir al navegador.
 
  • HTMLKit (W): un editor de HTML amb connectors (plug-in) per a PHP, acoloriment de codi, ajuda del PHP integrable i amb un àmplia comunitat d'usuaris.
 
  • Anjuta DevStudio (L): editor per a Linux (Gnome) amb acoloriment de codi, autocompletat de codi, etc.
 
  • Jext (W/L): editor per a Windows i Linux escrit en java, amb bones funcionalitats.
 
  • Quanta Plus (L): editor per a Linux (KDE) amb bones prestacions.
 
  • HAPedit (W): entorn de desenvolupament de codi lliure, gratuït i modular . Acoloriment del codi HTML, PHP, ASP, JavaScript, CSS, SQL. Compilació de codi PHP, integració de la documentació oficial de PHP, gestió de projectes, client FTP, etc.
 
  • Maguma Studio PHP (W): versió lliure d'aquest IDE o entorn de desenvolupament. Presenta també acoloriment del codi, gestió de projectes, execució dels scripts sense necessitat de navegador extern, etc.
   
 

Cal dir que podem escriure el codi amb qualsevol d'aquestes o d'altres opcions. Farem, però, una descripció del Maguma (instal·lació, configuració, algunes de les possibilitats...) en les pràctiques 5 i 6 d'aquest mòdul i també una explicació detallada de l'HAPedit a la pràctica 7. Ambdues opcions reuneixen, amb escreix, els requisits necessaris per un seguiment òptim d'aquest curs. Podeu optar per aquell editor que cregueu que s'adequa més a les vostres necessitats.

   
   
  Maguma Studio for PHP
   
  Aconseguir el programa
Pràctica

A l'adreça http://www.maguma.com veureu que a part del Maguma Studio PHP, s'ofereixen diverses versions del programa, més completes i de pagament.

S'ofereixen 3 paquets diferents d'aquesta versió: Basic Package, Standard Package, Complete Package. El paquet que proposem instal·lar és la versió Standard que conté l'editor i les ajudes del PHP, el MySQL, l'HTML i el CSS (totes en anglès). D'aquesta manera, tindrem a mà tota la documentació de referència. No cal que instal·lem la versió Complete perquè ja tenim funcionant el PHP.

Podeu trobar el fitxer maguma_studio-1.0.7p2-std.exe en el paquet de materials de formació, en el cd 'Eines' , o bé en el servei Cd-web de la XTEC.

   
  Instal·lació
 

Si executem el fitxer que hem obtingut, després d'una demanda de confirmació d'instal·lació, apareix un quadre de benvinguda, en el qual cliquem sobre Next.

Figura 1.5.1

   
 

A continuació, trobem el quadre de llicència, que cal que acceptem i cliquem de nou sobre Next:

Figura 1.5.2

   
 

Seguidament, cal que triem la ubicació del programa, que podeu deixar al lloc que se'ns proposa per defecte:


Figura 1.5.3

   
 

Tot seguit, podeu triar els components que s'han d'instal·lar. Podeu deixar les opcions per defecte:


Figura 1.5.4

   
 

Trieu també a quina carpeta del menú d'inici voleu que aparegui el programa i cliqueu de nou a Next:


Figura 1.5.5

   
 

A continuació, podeu seleccionar les opcions de crear una icona a l'Escriptori i associar els fitxers .php, .php4 i .inc a quest editor. Si voleu, podeu també fer que es creï una opció de menú ràpid al menú Inici. Un cop feta la selecció, cliqueu de nou sobre Next.

Figura 1.5.6

   
 

Finalment, apareix un quadre que informa que ja està tot a punt per començar la instal·lació i quines són les opcions seleccionades. Per començar el procés, premeu sobre el botó Install.


Figura 1.5.7

   
 

Abans d'acabar la instal·lació, es donen algunes informacions prèvies que podeu llegir i tot seguit clicar de nou a Next.


Figura 1.5.8

   
 

Quan apareix aquest quadre, vol dir que la instal·lació ha finalitzat amb èxit i podeu clicar sobre Finish per acabar.


Figura 1.5.9

   
   
 
Amunt Pràctica
1
2
3
4
5
6
7
     
Exercicis
Exercicis