Enrera
Mòdul 1

Creació i gestió d'entorns web dinàmics (PHP)

  Pràctica
Pràctica_1
Pràctica_2
Pràctica_3
Pràctica_4
Pràctica_5
Pràctica_6
Pràctica_7
   
Exercicis
Exercicis
 
   Un altre entorn de treball    
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és donar a conèixer un entorn d'edició anomenat HPAEDIT. Es tracta d'un editor de codi lliure, gratuït i modular amb molt bones prestacions. Pel seu potencial, l'estabilitat i la gran facilitat d'ús, hem cregut convenient incloure una introducció a aquest editor en aquest curs. (La versió en Linux s'està desenvolupant.)

 
HAPedit (Html Asp Php Editor)
   
 

Aconseguir el programa

   
Podeu trobar el programa a la web del projecte http://hapedit.free.fr/, així com les últimes novetats i actualitzacions. El programa porta un sistema intern d'actualització de versions i mòduls per mantenir-lo actualitzat.
   
 

Figura 1.7.1. Editor HAPedit

   
  Podeu trobar també el fitxer hapedit.zip al paquet de materials de formació, al CD Eines o bé al servei Cd-web de la XTEC.
   
  L'HAPedit és un editor molt complet que compta amb moltes opcions i facilitats a l'hora de programar; a continuació us en detallem unes quantes:
   
  • Acoloriment del codi HTML, PHP,ASP, JavaScript, CSS, SQL (es poden definir altres llenguatges)
  • Enllaç amb els navegadors que tingueu instal·lats
  • Visor i organitzador de projectes
  • Compilació de codi PHP
  • Edició de directives HTML
  • Sistema de predicció de codi
  • Previsualització d'imatges
  • Consola SQL (permet connexió sobre ODBC)
  • Client d'FTP
  • Enllaç amb fitxers d'ajuda externs de diferents llenguatges
  • 12 idiomes (inclòs castellà)
  • No es fa ús del registre del Windows per guardar valors
   
  Instal·lació
   
Pràctica
Simplement heu de descomprimir el fitxer hapedit.zip a la carpeta que vosaltres vulgueu del vostre ordinador (per exemple, C:\Archivos de Programa\HAPedit\ o C:\ Archivos de Programa\EasyPHP1-7\HAPedit\, per allò de centralitzar-ho dins la carpeta de l'EasyPHP, però pot estar en qualsevol lloc, és indiferent).
   
  Entre els fitxers que heu descomprimit, destaquen HAPedit_ES.html, que és un fitxer en format web, que és el manual d'aquest programa, i el fitxer del programa anomenat HAPedit.exe; seleccioneu aquest últim fitxer i executeu-lo per fer el procés d'instal·lació. En primer lloc, es demana l'idioma per defecte.
   
 

Figura 1.7.2. Selecció de l'idioma de l'HAPedit

   
  S'obre el programa i ràpidament sol·licita permís per actualitzar la versió d'aquest editor.
   
 

Figura 1.7.3. Procés d'actualització de la versió de l'HAPedit

   
  El sistema descarrega el mòdul i actualitza l'editor. Una possible vista d'aquest entorn podria ser com la que es presenta a la figura 1.7.4. Podeu activar diferents 'subvistes' a partir del menú ' Vista (explorador de codi, llibreria de recursos, llenguatges de desenvolupament, llista de missatges...).
   
 

Figura 1.7.4. Pantalla d'exemple de l'editor HAPedit

   
  Ara seria el moment de descarregar una utilitat anomenada SmartUpdate, que s'encarrega de controlar la descàrrega i l'actualització dels mòduls principals de l'HAPedit. Podeu accedir a la utilitat al menú Eines | Afegits | SmartUpdate.
   
 

Figura 1.7.5. Descàrrega de SmartUpdate de l'HAPedit

   
  Seguidament, SmartUpdate es connecta amb la web del projecte HAPedit, i controla les versions existents, i pot sortir un avís tal com mostra la figura següent. Una vegada descarregats els fitxers, el sistema s'encarrega d'actualitzar l'HAPedit a la nova versió. Els fitxers descarregats els emmagatzema a la carpeta ... / HAPedit / Updates /.
   
 

Figura 1.7.6. Actualització de versions amb SmartUpdate

   
  Una de les característiques de l'HAPedit és la seva modularitat. Al menú Eines | Afegits també podeu descarregar el client d'FTP, un arxivador de projectes, una utilitat gràfica anomenada iCoBox i un explorador. Si no estan instal·lats, la primera vegada que hi accediu, un sol·licitarà permís per fer la descàrrega i instal·lació.
   
  A la part superior de l'HAPedit hi ha unes icones, com les de la figura, que modifiquen les Vistes de l'entorn de treball; també hi podeu accedir a través de menú Vista | Mostra. A la Vista de / Informacions / seleccioneu |Enton | i visualitzareu les característiques del vostre sistema i del mateix HAPedit. Doneu un cop d'ull a les altres opcions d'aquesta vista (Ajuda a la web, Crèdits...).
   
 

Vistes HAPedit

Figura 1.7.7. Icones de diferents Vistes de l'HAPedit.

 
I per últim, configureu, per exemple, l'ajuda del PHP. Els millors fitxers d'ajuda del PHP els trobareu, com és natural, a la mateixa web del PHP, a l'apartat Documentació. Aquesta documentació es pot consultar en línia, o es poden baixar en local els fitxers d'ajuda del PHP en format Windows Help (*.chm) o en format web (*.htm). Als materials de formació del CD Eines trobareu una versió en format *.chm i un altra en format *.htm comprimit.
   
Creeu una carpeta amb el nom manuals i guardeu-hi el fitxer php_manual_es.chm; aquesta carpeta pot penjar de la mateixa carpeta de l'HAPedit o de qualsevol altre lloc, fins i tot d'una xarxa. Ara configurareu l'HAPedit perquè ho enllaçi com la seva ajuda. Accediu al menú Ajuda | Carpeta del manual php, i seleccioneu la carpeta on teniu el fitxer d'ajuda del PHP, tal com mostra la figura següent.
   
 

Figura 1.7.8. Selecció de la carpeta manual PHP

   
  Ara ja teniu instal·lat el manual del PHP. Si us poseu dins el codi PHP i premeu F1, s'obre una finestra d'ajuda que conté el manual del PHP (recordeu de tenir obert un fitxer amb codi PHP; per exemple, accediu al menú Fitxer | Nou | Pàgina PHP).
   
 

Figura 1.7.9. Interfície d'ajuda del Windows (manual del PHP)

   
   
  Definir l'entorn de treball
   
Accediu al menú Opcions | opcions | i visualitzareu una finestra per configurar alguns aspectes interns de funcionament de l'HAPedit. Dins l'apartat de General podeu configurar diferents aspectes d'aparença, de cracterístiques de l'editor i fitxers, i la informació d'on establiu la carpeta web principal, tal com mostra la figura següent.
   
 

Figura 1.7.10. Finestra Opcions | Opcions | General | Projectes

   
Fixeu-vos que heu definit el servidor local com a http://localhost/ i heu seleccionat com a carpeta arrel dels projectes la carpetat /www que penja de l'EasyPHP que heu instal·lat a la pràctica 3 d'aquest mateix mòdul.
   
Un altre dels aspectes més importants és la localització del fitxer php.ini, per part de l'HAPedit; això ho fareu des de l'apartat Desenvolupament | PHP, dins aquesta finestra d'opcions, tal com mostra la figura.
   
 

Figura 1.7.11. Finestra Opcions | Opcions | Desenvolupament | PHP

   
En primer lloc, localitzeu el fitxer de configuració del PHP (php.ini), que a l'EasyPHP es troba a la carpeta ... \ EasyPHP1-7\Apache (en algunes versions el podeu trobar a \EasyPHP\php/). Automàticament, ell localitzarà a partir de la informació d'aquest fitxer on es troba el fitxer executable del PHP. En segon lloc, activeu el fitxer de Compilació per a PHP: és el servidor local. (Tingueu en compte que per executar els fitxers PHP, tindreu activat i en funcionament l'EasyPHP.)
   
 

Figura 1.7.12. Missatge informatiu sobre el paràmetre error_log de php.ini

   
Observeu que s'informa delsegüent: "No esteu preparats per controlar els errors de compilació. Hauríeu de modificar el fitxer php.ini". No us preocupeu, però si voleu evitar-ho, aneu al fitxer php.ini i doneu un nom de fitxer al paràmetre error_log. Es tracta d'un fitxer tipus log que guarda còpia dels errors de compilació que es produeixen. Obriu php.ini i localitzeu la línia següent:
   
  ; Log errors to syslog (Event Log on NT, not valid in Windows 95).
; error_log = syslog
   
  Observeu que comença per ';', això vol dir que aquestes línies estan comentades; modifiqueu la segona línia i encamineu-la a un fitxer, per exemple:
   
  error_log = "C:\Archivos de programa\EasyPHP1-7\HAPedit\error_syslog.log"
   
  El primer fitxer
   
  Obriu l'HAPedit i accediu al menú Fitxer | Nou | Pàgina PHP (a vista Documents); s'obre un model estandard per crear pàgines php amb el codi següent, amb l'avantatge que el codi està acolorit i podeu diferenciar visualment la zona d'HTML de la del PHP (entre els dos símbols de color rosa <? i ?>).
   
  <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" >
<html>

<head>
<title>Sans Titre</title>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<meta name="generator" content="HAPedit 3.1">
</head>
<body bgcolor="#FFFFFF">
<?
// Escriu el teu codi aquí.
echo "<hr />\n".
"HAPedit 3.1.11.111 (julio 2004 14:52:12)";
?>
</body>

</html>

  Llistat 1.7.1. Fitxer de la plantilla del document del PHP
   
  Recordeu que a la pràctica 4 d'aquest mòdul s'ha comentat que els programes que fareu al llarg del curs han d'incloure una capçalera com aquesta:
   
  <?php
/*-----------------------------------------------------------------
* Mòdul: 1 Pràctica: 4 Fitxer: m1p41.php
* Autor: identificatiu alumne Data: .........
* Descripció: descripció curta del programa
* Pre condi.: condicions abans d'executar el programa
* Post cond.: condicions després d'executar el programa
-----------------------------------------------------------------*/
?>
   
  El fitxer resultant queda de la següent manera:
   
  <?php
/*-----------------------------------------------------------------
* Mòdul: 1 Pràctica: 4 Fitxer: m1p41.php
* Autor: D116 Data:
* Descripció: descripció curta del programa
* Pre condi.: pre_condicions abans d'executar el programa
* Post cond.: post_condicions després d'executar el programa
-----------------------------------------------------------------*/
?>

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

<html>

<head>
<title>Sense Títol</title>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-1"/>
<meta name="generator" content="HAPedit 3.1">
</head>
<body bgcolor="#FFFFFF">
<?
// Your code here
echo "<hr />\n".
"HAPedit 3.1. (julio 2010 14:58:18)";
?>
</body>

</html>

  Llistat 1.7.2. Fitxer exemple.php
   
Guardeu-lo (menú Fitxer | Anomena i desa) a ...\Archivos de programa\EasyPHP1-7\www amb el nom exemple.php. Una vegada estigui guardat, premeu la icona de Compilar (encerclada en verd a la figura 1.7.13). Si no hi ha errors de sintaxi, us informarà que tot ha estat correcte; en cas d'errors, el mateix sistema us situa sobre la línia que conté l'error i us informa del tipus d'error detectat.
   
 

Figura 1.7.13. Vista del procés d'edició, compilació i execució

   
  Ara accediu a la icona de l'Explorador (encerclada en vermell a la figura 1.7.13), i s'obrirà una finestra amb el navegador que tingueu definit, amb l'execució del fitxer php. Recordeu que heu de tenir activat l'EasyPHP.
   
  Creació d'una plantilla per al curs D116
   
Si ho desitjeu, copieu aquest fitxer i guardeu-lo com a plantilla (Fitxer | Guarda com a plantilla) per a les pràctiques d'aquest curs, amb el nom plantilla_d116.php; guardeu-lo a la carpeta .../HAPedit/modeles. Per obrir un nou fitxer seguint la plantilla, accediu a Fitxer | Nou | Importa plantilla, i observeu a la capçalera Data. Per a més informació: Ajuda | Documentació de HAPedit.
   
  <?php
/*-----------------------------------------------------------------
* Mòdul: 1 Pràctica: X Fitxer: m1pXX.php
* Autor: D116 Data: %longdate%
* Descripció: descripció curta del programa
* Pre condi.: condicions abans d'executar el programa
* Post cond.: condicions després d'executar el programa
-----------------------------------------------------------------*/
?>
<!doctype html public "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html> <head>
<title>Mòdul 1 Exercici X </title>
</head><body>

<?php

// *******************
// Instruccions PHP
// *******************

echo "Fitxer de mostra";

?>
</body>
</html>

  Llistat 1.7.3. Fitxer de la plantilla per al curs d116 plantilla_d116.php
   
   
Atenció !

Fins aquí hem explicat alguns aspectes mínims per treballar amb aquest editor, però realment disposa de moltes altres característiques realment útils. Per a un coneixement més acurat d'aquest programa, consulteu el fitxer HAPedit_ES.html que hi ha a la carpeta que heu instal·lat, HAPedit. A continuació en destaquem alguns que considerem interessants:

 
 
  • Amb la vista Propietats, dóna aspectes importants del fitxer que esteu editant, com per exemple, temps de descàrrega de la pàgina segons la velocitat de la línia.
  • Amb la vista Imatges, podeu sincronitzar i comprovar enllaços a imatges locals i externes.
  • També incorpora un administrador de fitxers amb la vista Carpetes molt semblant al del Windows.
  • Amb la vista Enllaços, sincronitza, comprova i detalla els enllaços locals i externs que conté el fitxer.
  • Permet la configuració de les extensions dels fitxers Opcions | Opcions | Fitxers | Extensions.
  • Disposa de conjunts de tecles ràpides.
  • Permet la creació i importació de plantilles de codi (recomanat).
 
Amunt
Pràctica
pràctica_1
Pràctica_2
Pràctica_3
Pràctica_4
pràctica_5
Pràctica_6
Pràctica_7
Exercicis
Exercicis