Enrera
Mòdul 5
Simulacions amb l'Interactive Physics
  Pràctica
1
2
3
4
   
Exercicis
Exercicis
 
 
   
Introduir botons per canviar un sistema de referència
   
Pràctica

En aquesta pràctica, canviareu el punt de vista de l'observador en el moviment del sistema solar vist des de diferents planetes o des del Sol. Per fer aquest canvi, recuperareu la pràctica 2 del mòdul 4, m4p2.ip, i introduireu botons per fer els canvis del sistema de referència.

Introduireu també un mesurador de temps, de manera que us donarà el període de rotació dels planetes i a més es pararà automàticament la simulació, tres cops, per veure els períodes de rotació de Venus, Terra i Mart. Això últim ho fareu mitjançant un control de pausa. Finalment, introduireu un botó per veure la simulació amb trajectòries o sense.

   
  Introduir els botons per canviar els sistemes de referència dels quatre planetes i del Sol
   
 

En la pràctica m4p2.ip que correspon a un sistema solar format pel Sol, Mercuri, Venus, Terra i Mart, sabeu canviar el sistema de referència d'un planeta a un altre o al Sol, només cal anar a l'opció del menú Vista|Sol o Vista|Terra, etc. i el sistema de referència canvia al Sol o a la Terra respectivament. Ara introduireu 5 botons que fan el mateix que aquesta opció de menú.
En el menú, seleccioneu l'opció Definir|Botón nuevo|Botón del menú; apareix una finestra, desplaceu-vos-hi fins a trobar el nom dels planetes i del Sol tal com apareix en la figura.

Seleccioneu tots els planetes i el Sol un darrere l'altre fins a obtenir tots els botons. Poseu a cada botó el mateix color del planeta o del Sol. Recordeu que es pot fer a través del menú Ventana|Apariencia.

Canvieu de sistema de referència fent un clic a sobre del botó corresponent; observareu que una mena d'ull se situa en el planeta que actua com a origen del sistema de referència i els eixos de coordenades canvien de cos (sempre que estiguin activats). Recordeu que l'ull i els eixos es poden treure. Arranqueu la simulació des de diferents sistemes de referència; observareu l'aparició dels epicicles.

   
  Introduir un mesurador de temps i un control de pausa
   
 

Per millorar la vostra simulació introduireu un comptador de temps que es pari quan s'hagi completat l'òrbita de cada planeta. En el menú, activeu l'opció Medir|Tiempo i canvieu-ne l'aparença de manera que quedi com en la figura:

Arranqueu la simulació i quan estigui a punt de completar el primer planeta la primera òrbita pareu i passeu la simulació quadre a quadre fins que la completi; en aquest moment anoteu el temps que marca el mesurador. Feu el mateix per als altres planetes. Si la simulació està ben feta, el període de revolució de cada planeta serà:

Mercuri: 88 dies        Venus: 225 dies       Terra: 365 dies        Mart: 687 dies

Amb aquestes dades, introduireu un Control de pausa. Seleccioneu l'opció del menú Mundo|Control de pausa; apareix una finestra en la qual es poden introduir tres controls; com que tenim quatre planetes, posarem un control de temps únicament a tres, per exemple Venus, la Terra i Mart. Deixeu la finestra tal com apareix en la figura:

D'aquesta manera, la simulació es detindrà quan hagi donat una volta completa Venus. Si feu clic en , es tornarà a parar en el temps corresponent al període de revolució de la Terra i passarà el mateix amb Mart.

Les opcions del menú desplegable són:

  • Pausa cuando: la simulació es para quan compleix una determinada condició, en el nostre cas, que el temps sigui major que 225 dies. Si torneu a arrancar, ho fa des del punt en el qual s'ha parat.
  • Detener cuando: la simulació es deté quan compleix una determinada condició. Per tornar-la a arrancar, cal reajustar i tornar a començar des del principi.
  • Restituye cuando: la simulació torna a la posició inicial quan es compleix una determinada condició.
  • Repetir cuando: la simulació es repeteix, sense haver d'arrancar, quan es compleix una determinada condició.
  • Suprimir: si feu clic en aquesta tecla, la condició se suprimeix.
   
  Introduir dos botons per alternar la simulació amb trajectòries o sense
   
 

Seleccioneu l'opció del menú Definir|Botón nuevo|Botón del menú i desplaceu-vos per la finestra fins que tingui el següent aspecte:

Seleccioneu Cada cuadro i accepteu; d'aquesta manera apareix un botó que activa l'opció de seguiment del rastre que estigui activa en la finestra Apariencia per cada cos. Si en aquesta última finestra es troba únicament marcada l'opció de seguiment Seguir la conexión, els cossos deixen un rastre corresponent a la seva trajectòria. Canvieu el nom del botó de manera que sigui el següent:

Per introduir el botó que elimini la trajectòria, seleccioneu en la finestra anterior Apagar i accepteu. D'aquesta manera, es crea un botó que si s'activa no deixa cap rastre del moviment dels cossos encara que en la finestra Apariencia hi hagi marcada alguna de les opcions de seguiment. Canvieu el nom d'aquest botó de manera que sigui el següent: . Arranqueu la simulació i feu clic sobre els dos botons anteriors per observar-ne l'efecte. Reajusteu la simulació, seleccioneu l'opció Mundo|Iniciar aquí perquè ocupi menys espai i guardeu la simulació amb el mateix nom m4p2.ip.

 

 
Amunt
  Pràctica 4