Enrera
Mòdul 3
Les TIC aplicades a les necessitats educatives especials
  Pràctica
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  PLAPHOONS
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és veure les característiques del programa Plaphoons i la realització d'un plafó de comunicació amb aquest programa.

 

   
  Contingut de la pràctica:
 
 
 
 
 
   
   
   
  Plaphoons
   
 

Plaphoons és un programa de comunicació adreçat a persones que per la seva discapacitat no es puguin comunicar mitjançant la parla i utilitzin SACC (sistemes alternatius i augmentatius de comunicació). Aquests sistemes utilitzen llenguatges pictogràfics per representar les paraules i fan servir plafons de comunicació en suport paper o electrònic com a comunicadors dinàmics.

Els plafons de comunicació són vocabularis temàtics gràfics en què les paraules estan representades per imatges i text, situades en un llibre de signes, llibretes, cartolines o pantalles de l'ordinador.

L'ús dels plafons de comunicació sovint requereix l'ajuda d'altres persones, ja sigui per assenyalar el pictograma o per interpretar-ne el sentit.

Els comunicadors són aparells electrònics equivalents a ordinadors portàtils, agendes o videoconsoles, que tenen l'objectiu de facilitar la comunicació. Sovint presenten una veu sintetitzada o enregistrada, un sistema d'accés amb teclat, escaneig, pantalla tàctil, etc. que s'adapta a les necessitats dels diferents usuaris.

Els comunicadors faciliten la comunicació, ja que proporcionen:

    • Una sortida en veu o text, més comprensible per a l'interlocutor.
    • Una major autonomia a l'usuari, ja que pot construir i emetre els seus missatges sense ajuda.

El programa Plaphoons cobreix aquestes dues necessitats perquè pot funcionar de comunicador o d'editor de plafons en suport paper.

   
   
  Desenvolupament de la pràctica
   
  En aquesta pràctica veureu el programa Plaphoons, els seu funcionament i la creació d'un plafó de comunicació. Utilitzareu imatges Diccionari de símbols SPC i del MIC (Magatzem d'Icones Catalanes), per la qual cosa veureu on les podeu aconseguir.
   

En aquesta pràctica utilitzareu:

  • Icones del MIC
  • Imatges SPC
  • El programa Plaphoons

 

Pràctica
MIC. Magatzem d'Icones Catalanes
   
  Instal·lació del MIC
   
 

Podeu aconseguir una versió de les icones MIC:

  • A la web de la XTEC, anant a Escola Oberta | Programari educatiu | Educació especial | SAAC | MIC. Premeu la icona de la web i us portarà a la pàgina del MIC. També podeu accedir directament a aquesta pàgina escrivint al navegador l'adreça:

    http://www.xtec.es/ed_esp/mic/

Les passes a seguir són:

 
 
  • Es poden baixar les icones individualment, cliqueu amb el botó dret del ratolí sobre la icona:
    • Anomena i desa la imatge... Per desar el fitxer de la imatge a una carpeta.
    • Copia la imatge. Copiar-les a la memòria i tot seguit, enganxar-les al programa on treballeu
  • I és pot baixar tot un bloc sencer d'imatges. Ara instal·leu un bloc d'icones al vostre ordinador. Escolliu l'opció Aliments i menjars.
 
 
  • Premeu sobre la icona de descàrrega del bloc d'icones MIC i baixeu el fitxer menjars.exe al vostre ordinador.
  • Executeu el fitxer menjars.exe per tal d'instal·lar les icones. Us demana quin tipus de fitxers gràfics voleu: GIF, BMP o WMF. Escolliu el format BMP o WMF, ja que són els formats que accepta el programa Plaphoons. Però, si és per a altres usos, és recomanable escollir el format GIF, que ocupa molt poc espai. També us demana a quina carpeta voleu desar els fitxers de les icones.
 
  Plaphoons
  Autor: Jordi Lagarés
   
Pràctica Instal·lació del programa Plaphoons
   
 
  • Aneu a la pàgina web de l'autor: http://www.xtec.cat/~jlagares. És on sempre trobareu l'última versió del programa.
  • Seleccioneu Educació Especial a l'opció Informàtica i Educació (Educació Especial). Busqueu l'apartat del Plaphoons.
  • Baixeu-vos el fitxer del programa. És el fitxer plaphoons.zip.
  • Descomprimiu aquest fitxer en una carpeta del vostre ordinador.
  • Instal·la el programa executable de l'aplicació plaphoons.exe, un manual en format DOC i la carpeta exemples.
 
Pràctica Funcionament del programa Plaphoons
   
 
  • Activeu el programa executant el fitxer plaphoons.exe.
 
 

Per veure'n el funcionament, feu-ho amb un plafó d'exemple.

  • Aneu a Fitxers | Obrir. Seleccioneu el fitxer Belen1.pla, que trobareu a Plaphoons\ejemplos\Comunicador sencillo\Belen1.pla i accepteu.

Ha carregat el plafó Belen1.pla. Observeu com les caselles del plafó contenen text i imatges SPC. A més, aquest exemple de plafó conté un vincle amb un altre plafó; s'hi accedeix des de la casella amb la icona de la fletxa verda, carrega el plafó Belen2.pla; des d'aquest es pot tornar a l'anterior prement la casella de tornar (fletxa vermella).

A la part superior de la pantalla hi ha els menús. En els menús Control i Opcions podeu configurar l'entorn de treball.

Aquest plafó està pensat per treballar des del monitor de l'ordinador i utilitzant la síntesi de veu. Naturalment que també es podria imprimir i utilitzar com a plafó en suport paper.

  • Cliqueu sobre les caselles. El programa llegeix el seu contingut. Heu de tenir seleccionada l'opció Parlar del menú Opcions.
 
   
 
  • Seleccioneu l'opció Veure barra d'escriure el missatge, que es troba en el menú Opcions. Ha deixat una última fila en blanc, la barra de missatges, que és on col·locarà allò que escrigueu des del plafó.
  • Intenteu escriure una frase amb diferents icones. Us podeu ajudar dels botons de la barra de botons. El programa forma la frase a la fila inferior, que és la barra de missatges. Una vegada feta, el programa la llegeix si premeu el botó Llegir de la barra de botons.
 
Inici
Per tornar al primer plafó
Última
Per llegir tot el contingut de la barra del missatge
llegir
Per llegir tot el contingut de la barra del missatge
Últim
Esborra el darrer símbol de la barra de missatges
Paraula
Esborra la darrera paraula de la barra de missatges
Esborrar
Esborra tot el contingut de la barra de missatges
Símbol
Quan està activat llegeix el contingut de cada icona que premeu per col·locar a la barra de missatges
Imprimir
Imprimeix el contingut de la barra de missatges
 
Pràctica Opcions d'accessibilitat del Plaphoons
   
 

Els paràmetres de configuració de l'entorn de treball es guarden en un fitxer INI, de forma que el programa s'engega tal com es va configurar l'última vegada. Manté els paràmetres del menú Opcions per a la propera sessió de treball amb el Plaphoons.

El programa Plaphoons admet diferents sistemes d'accés:

  • Amb el clic del ratolí (mode de treball per defecte).
  • Escaneig seqüencial amb un polsador (clic ratolí). S'activa des del menú Control | Activar escaneig automàtic o dirigit tot tenint l'opció Sense escaneig vertical seleccionada. El programa escaneja de forma seguida totes les icones. Per sortir de l'escaneig automàtic, feu un clic amb el botó dret del ratolí o activant el menú Control, o bé premeu Ctrl+S.
 
 
  • Escaneig per blocs amb un polsador (clic del ratolí). S'activa des de Control | Activar escaneig automàtic o dirigit i sense seleccionar l'opció Sense escaneig vertical. El programa fa aparèixer una barra vertical a la part esquerra de la finestra per on es desplaça el cursor del ratolí d'una casella a l'altre. En prémer el polsador (clic del ratolí) se selecciona la fila marcada en aquest moment i s'inicia un escaneig horitzontal per cada casella de la fila. Quan es clica sobre una casella afegeix el contingut a la barra de missatges. Per sortir d'aquest escaneig cal prémer sobre el menú Control o bé pitjar Ctrl+S.
  • Escaneig dirigit. Mitjançant unes tecles o ordres es controla l'escaneig. Per exemple: feu clic dret del ratolí per anar fent l'escaneig dels blocs horitzontals; prement clic esquerre comença l'escaneig vertical de bloc seleccionat. Cada vegada que feu clic dret es desplaça de casella, i fent clic esquerre novament, se selecciona la icona a incloure a la barra de missatges.

Tot i que teòricament pot semblar prou complex, quan aneu comprovant el funcionament dels diferents tipus d'escaneig veureu la diferència entre els diferents modes.

 
Pràctica Confecció d'un plafó
   
 

Cada plafó està compost d'un conjunt de fitxes, marcs o caselles que contenen unitats de comunicació elementals com síl·labes o paraules, o expressions completes com frases.

Cada fitxa o unitat de comunicació queda determinat per:

    • Text mostrat. És el contingut textual de la comunicació.
    • Text llegit. El contingut auditiu de la comunicació. Pot ser un text que la síntesi de veu llegeix o un fitxer de so enregistrat en format WAV.
    • Link. L'enllaç que pot portar una fitxa per carregar altres plafons. El conjunt de plafons és el llibre de plafons.
    • Nom del fitxer. És el dibuix o pictograma de la casella. Ha d'estar en format BMP, JPG, WMF o ICO.

Creeu un plafó utilitzant les imatges de les icones del MIC que al començament d'aquesta pràctica heu instal·lat al vostre ordinador.

Heu de preparar un plafó que permeti confeccionar un senzill menú de tres plats. Només cal que tingui nou caselles, amb tres files i tres columnes. A la primera fila contindrà tres primers plats, a la 2a fila hi haurà tres segons plats i a l'última fila, tres postres.

  1. Obriu el programa Plaphoons. Aneu al menú Fitxer | Plafó nou. S'activa la finestra de Plafó nou. Poseu tres columnes, tres files, un nom per al fitxer del plafó (àpat) i un color per als marcs. Valideu amb D'acord. Us demana la carpeta on desar el fitxer apat.pla.
 
   
 
  1. Us presenta les nou caselles buides. Ara cal posar el contingut de cada casella. Premeu amb el botó dret del ratolí sobre la primera casella. Apareix la finestra d'Edició d'un Plafó:
    • Text mostrat. Escriviu-hi el text que voleu que surti a la casella.
    • Text a llegir. Poseu-hi allò que voleu que llegeixi en aquesta fitxa. Sovint sol ser el mateix contingut que a Text mostrat, però també hi podeu posar un fitxer de so WAV.
    • Link. Si es vol connectar aquest plafó amb un altre, cal posar aquí el nom del fitxer del plafó.
    • Nom del fitxer. És el nom del fitxer gràfic on es guarda el dibuix de la casella (BMP per defecte).
    • Espai en blanc de la imatge. Poseu-hi la imatge que volem que surti a la casella. Ho podeu fer de dues maneres:
        • Copieu primer el dibuix al Portapapers des d'un programa de dibuix. Es fa, generalment, des d'Edició | Copiar o prement Control+C. Després premeu el botó Enganxar de la finestra Edició d'un plafó.
        • A partir del botó Obrir, de la finestra Edició d'un plafó, seleccioneu el dibuix de la carpeta, que ha de ser d'un format reconegut pel programa: BMP, ICO, WMF, JPG (no en format gif).
  2. Ompliu el contingut de la primera casella segons el dibuix. Recordeu que el fitxer amanida.bmp és una imatge del MIC. En acabar valideu amb D'acord. Ja surt la primera casella amb el seu contingut.
 
   
 
  1. Ompliu el contingut de les caselles que queden. Poseu-hi imatges del MIC. Els primers plats poden ser: amanida, macarrons, calçots...; Els segons plats: pollastre rostit, botifarra... i les postres: flam, raïm...
 
   
 
  1. Podeu comprovar si llegeix el contingut de les caselles en prémer a sobre amb el ratolí. Heu de tenir activada l'opció Parlar del menú Opcions.
  2. Una vegada completat el plafó, podeu fer combinacions de menús amb l'opció Veure barra d'escriure el missatge del menú Opcions. També podeu imprimir el plafó per treballar-lo en format paper.
  3. El programa ja va enregistrant les modificacions. Podeu sortir sense necessitat de desar. Per obrir el vostre plafó aneu al menú Fitxer | Obrir i seleccioneu el fitxer apat.pla.
   
   
 
Amunt