Enrera
Mòdul 1
Discapacitat visual i TIC
  Glosari
 
 
 
 
 
 
 
 
   
Exercicis
Exercicis
 
 

Agudesa visual: capacitat de veure detalls en els objectes.

Ambliopia: Menyscapte funcional d'un ull que presenta una retina normal i un sistema refractiu que permet, amb correcció o sense ella, un enfocament adequat de les imatges sobre la retina.

Avaluació de baixa visió: avaluació integral de l'impediment, incloent possibilitats i potencial visual.

Avaluació funcional de la visió: procediments d'observació del funcionament visual en diferents condicions ambientals i sota diverses situacions d'il·luminació, contrast i mida dels objectes.

Baixa visió: visió parcial o subnormal, però que permet l'ús de la visió com canal primari per aprendre i adquirir informació.

Camp perifèric: espai que revolta la zona central de visió de cada ull.

Camp visual: àrea que es pot observar sense desviar la mirada.

Ceguesa: Absència de percepció visual per la concurrència d'alteracions en algun dels nivells estructurals del sistema visual.

Ceguesa nocturna: pèrdua de visió produïda per la reducció de la reducció de la intensitat de la llum: tarda, nit, dia novulat...

Central (agudesa): capacitat de la màcula per distingir els detalls enfocats sobre ella.

Còrnia: Porció anterior de la capa corni-escleral principal característica de la qual és la transparència.

Còrtex occipital: Escorça cerebral de lòbul occipital en què es troben els centres superiors dedicats al processament de la informació visual; són les àrees 17, 18 i 19 de Brodmann.. S'uneix amb la retina per la via òptica.

Cristal·lí: Lent localitzada en la part anterior de l'ull que facilita l'enfocament de les imatges en la retina.

Convergència: Capacitat per dirigir els eixos visuals dels dos ulls a un objecte pròxim.

Defectes de refracció: Circumstàncies que dificulten l'adequat enfocament dels llamps de llum que travessen un sistema òptic.

Deficiència visual: Funció visual inferior als límits de normalitat que condiciona dificultats per a un normal desenvolupament de les funcions vitals i de relació dels pacients; inclou el marc de "ceguesa legal" en què no es [alcanzan] uns mínims determinats i les situacions en les quals la funció visual és present però no supera uns límits que es consideren exigibles per a una capacitació vàlida en tasques soci-laborals rutinàries.

Diòptria: unitat de mesura de la potència d'un lent. Un lent d'una diòptria enfoca un llamp de llum a un metro. El poder diòptric d'un lent és igual al valor recíproc de la seva distància focal en metres.

Eficiència visual: nivell de funcionament visual.

Esclera: Porció posterior de la capa corni-escleral amb la funció de contenció i protecció de les estructures nobles allotjades a l'interior del globus ocular.

Escotoma: àrea cega o parcialment cega al camp visual.

Fotofòbia: sensibilitat anormal a la llum, que resulta molesta.

Globus ocular: Nom que rep per la seva forma l'òrgan de la visió.

Habilitats cognitives: Capacitat de processar activitats mentals.

Habilitats compensatòries: tècniques, hàbits o habilitats que s'han de desenvolupar per superar una disminució visual severa.

Hipermetropia: Defecte de refracció ocular en el qual l'enfocament es produeix per darrere del pla iridià.

Index de refracció: Relació existent entre la velocitat de transmissió de la llum en el buit i en un mig transparent determinat.

Llum: Radiació electromagnètica que estimula la retina i possibilita la percepció visual de l'entorn; per a l'explicació de les seves propietats s'han estructurat diferents teories físiques (ondulatoria, corpuscular, quàntica).

Màcula: zona de la retina que envolta la fòvea; és la zona de major visió, on es determinen els detalls de les imatges.

Maduració del sistema visual: Perfeccionament del rendiment sensorial i funcional visual del nen relacionat amb la millora de les connexions retino-cerebrals condicionades pel desenvolupament neurofisiològic.

Miopia: Defecte de refracció ocular en el qual el focus es forma per davant del pla retiniano.

Nistagmus: Moviment ràpid i involuntari del globus ocular. Pot ser vertical, lateral, rotatori o mixt.

Patologia visual: Compendi de malalties que afecta a algun dels nivells o estrats anatòmics o funcionals implicats en el sistema visual.

Percepció de llum: Capacitat de distingir la llum de la foscor.

Reflexió de la llum: Canvi de la direcció de la llum a l'incidir sobre un mitjà opac en la seva transmissió.

Refracció de la llum: Canvi de la direcció de la llum al passar d'una mitjà a un altre de diferent índex de refracció.

Retina: Capa neurosensible de l'ull disposada en la posició més interior de les tres capes oculars amb la funció de transformar l'energia de la llum en impulsos bioelèctrics que recorreran la via òptica fins a arribar al còrtex cerebral.

Úvea: Capa vascular del globus ocular en la qual es diferencien tres porcions sent l'iris la més anterior, el cos ciliar la intermèdia i la coroide la posterior.

Visió funcional: existència de suficient visió útil que permet a la persona utilitzar la visió com a principal canal d'aprenentatge. Es refereix a l'acte de veure i com fa servir la visió.

 
   
   
   
 
Amunt