Generalitat de Catalunya: Departament d'Educació

 
Enrera
Mòdul 7
Disseny i creació de pàgines web
  Pràctica
1
Pràctica 2
3
4
5
6
   
Exercicis
Exercicis
 
 

Creació de vincles hipertext

L’objectiu d’aquesta pràctica és aprendre a fer i a comprovar el funcionament dels vincles que permeten enllaçar la part d'una pàgina amb altres pàgines, imatges o altres parts del mateix document.

En una pàgina web, es troben habitualment vincles relatius, vincles externs i vincles de correu. Tots ells formen part dels vincles hipertext.

Vincles relatius són els que enllacen parts de la mateixa pàgina, del mateix lloc web dintre la carpeta principal que recull la pàgina web.

Els vincles extens enllacen URL diferents, és a dir, connecten diferents carpetes pertanyents a llocs diferents.

Els vincles de correu permeten fer correus que van dirigits a una adreça de correu.

Si voleu fer vincles, cal decidir el color pel qual indicareu que són enllaços. Un cop decidit el color que tindran els vostres enllaços, és convenient organitzar la vostra pàgina web a partir de vincles relatius. Un vincle relatiu és aquell que enllaça documents situats a la mateixa adreça web o zona concreta d'una pàgina.

La pàgina web pot contenir múltiples documents continguts en diferents carpetes. Per exemple, en aquest curs, per a cada mòdul, s'ha creat una carpeta diferent i, de mica en mica, heu anat deixant totes les pàgines que heu anat creant dins la carpeta de cada mòdul, de manera ordenada.

 

   
Vincles entre les pàgines de cada mòdul
   
Pràctica
  • Obriu un pàgina bàsica HTML nova. Des de l'opció Título, anomeneu-la organitzador. Guardeu-la dins la carpeta m7 amb el nom index.htm.
  • Entreu les dades del vostre projecte dins aquesta pàgina, com si fos un índex, i aneu enllaçant les entrades amb el lloc possible on teniu la carpeta de la pàgina que mencioneu. Les pàgines del vostre projecte, de moment, no han de tenir contingut. Per exemple, imagineu que el vostre projecte recull les programacions dels cursos on impartiu classe: a la pàgina hi ha d'haver entrades diferents per a cada un dels cursos.
  • Recordeu que, per enllaçar un document amb un altre, cal seleccionar amb el cursor el text o la imatge que serveix de vincle, llavors, buscar la pàgina web que voleu seleccionant, únicament, la que busqueu d’entre totes les possibles.
  • Per exemple, suposeu que teniu la distribució de carpetes següent al Dreamweaver MX 2004, amb la vista local següent:
 

Vista local d'un mapa d'arxius

 
Tots els arxius estan guardats dins les carpetes
 
  • Si volguéssiu fer l'enllaç entre un arxiu de la carpeta html i un d'images, seleccionaríeu el text o la imatge de l'arxiu que voleu enllaçar, a la pantalla Propiedades activaríeu la carpeta de Vínculo, i buscaríeu la imatge en qüestió. Dins el camp de text de l'opció Vínculo, sortiria, per exemple: ../images/nom de l'arxiu.jpg.
  • Enllaç a una imatge fora de la carpeta de treball
 
  • En canvi, si esteu dins la mateixa carpeta, l'enllaç no conté ni punts ni barres inclinades.
  • Enllaç a una imatge dins de la mateixa carpeta
 

Per exemple, imagineu que teniu una pantalla d'índex semblant a aquesta:

Portal amb 6 carpetes

En aquest índex es dedueix que hi ha un mínim de sis arxius

  Observeu que els enllaços no estan subratllats, són de color blanc, i que hi ha accés a cada un dels cursos per separat.
 
  • Guardeu la vostra pàgina index.htm amb el contingut del vostre projecte, activeu els enllaços i comproveu que tot funciona.
 

Vincles amb objectiu

 

Completeu la pràctica: un cop ja teniu la pàgina index.htm, podeu crear-hi vincles relatius que us permetin accedir a seccions de la vostra pàgina. Ho fareu utilitzant la icona de l'àncora .
   
 

Imagineu que el vostre projecte és molt llarg. Per facilitar la navegabilitat dins el projecte, creeu vincles amb l'objectiu que permetin a l'usuari/ària trobar ràpidament allò buscat. Podeu fer-ho a partir de mots, imatges, frases o títols.

Per exemple, vegeu plantes.

 

 

Observeu que, a l'esquerra, hi ha un menú amb diferents opcions, a la capçalera teniu un títol, i, a la part central, hi ha unes imatges que us condueixen al contingut de la pàgina.

 

 

Creeu la pàgina arbres.htm. Us cal estructurar el disseny de la pàgina, el menú, el contingut i imatges per navegar dins la pàgina. Vegeu com està fet a plantes.htm.

 
Anclatge entre diferents pàgines web
 
Exemple d'àncora
 

Obriu la pàgina plantes.htm dins el Dreamweaver MX 2004 i marqueu, amb el cursor, alguna de les seccions del menú. Observeu que, al requadre de Vínculo, queda una expressió on hi ha la senyal #: això us indica que aquí hi ha una àncora.

Vegeu com es procedeix:

  • Col·loqueu el cursor on voleu enllaçar el vostre material.
  • Cliqueu, del menú comú, a la tercera icona, l'àncora, que es diu Anclaje con nombre: s'activa un quadre on cal escriure el nom de l'àncora, sense accents ni símbols estranys ni espais entre mig, i accepteu.
 
Quadre d'anclatge
 
Quadre d'àncora
 
  • Utilitzeu el cursor per seleccionar el lloc precís de l'enllaç i estireu Señalar archivo de la finestra Propiedades a l'espai on diu Vínculo fins al lloc on teniu l'àncora. L'enllaç ja està fet.
 
Exemple d'àncora i del lloc on es pot col·locar
 

Exemple d'àncora i del lloc on es pot col·locar

 

 
  • Observeu que, a la secció Vínculo d'aquesta darrera imatge, directament surt l'àncora; en canvi, a la figura anterior, a l'àncora surt el nom de la pàgina.htm # més el nom donat.
  • Una àncora externa sempre va precedida del nom complet de la pàgina on es dirigeix.
   
 
  • Feu una pàgina nova anomenada arbres.htm, que contingui dues àncores: un dins la mateixa pàgina i l'altra a fora.