Enrera
Mòdul 8
Fem vídeo amb l'ordinador
  Pràctica
1
2
3
           
Exercicis
Exercicis
 
 
 

Aquest darrer mòdul del curs, Fem vídeo amb l'ordinador, té dues finalitats. Per una banda, oferir una informació bàsica sobre els gèneres audiovisuals i aspectes relacionats amb el procés de guionatge i planificació d'una pel·lícula (aprofundir en aquests temes requeriria realitzar algun curs de caire més temàtic, com el DV00 o el DV03). Per altra, i simultàniament a l'anterior, guiar-vos en la preparació per al vostre projecte final.

Tingueu present que tot projecte audiovisual implica un procés de treball que cal seguir amb cert rigor si voleu aconseguir un bon resultat. L'esquema següent us pot ser d'utilitat:

De l'edició ja se n'ha parlat en els mòduls 2, 3, 4, 5 i 6. En el mòdul 7, s'han inclòs aspectes relacionats amb les normes expressives que cal tenir en compte quan s'enregistren imatges (plans, composició, angle de visió, mobilitat de la càmera) i quan es procedeix a realitzar el muntatge (continuïtat entre plans). Exposar en primer lloc aquests temes no ha estat per casualitat, hi ha hagut una clara intencionalitat. Elaborar un guió cinematogràfic a partir d'una idea determinada, objecte final d'aquest mòdul, exigeix tenir molt en compte que s'ha de fer des d'una perspectiva predominantment visual, que ha de contemplar precisament tots aquests aspectes que tenen relació amb el llenguatge de la imatge.

La primera pràctica té com a objectiu conèixer alguns aspectes que tenen a veure amb els gèneres audiovisuals i que us serviran per triar el tipus de producció que haureu de realitzar en el projecte final.

La segona i tercera pràctica se centraran en el procés d'elaboració d'un guió, el literari i el tècnic respectivament. Ambdós apartats us serviran, partint ja de la idea i del gènere pel qual hàgiu optat en primera instància, per definir i desenvolupar el que haurà de ser el projecte final (vegeu l'apartat del curs sobre el Projecte).

El procés de guionatge comença per l'elaboració de documents molt generals i acaba amb un document més específic i concret.

  • El projecte és el primer document que s'ha de desenvolupar i el que conté les idees principals i objectius bàsics.
  • El guió literari és un segon document on es concreten les accions, els personatges i els escenaris, desenvolupats àmpliament, però expressats de manera literària.
  • El guió tècnic, que descriu amb tot els detalls les característiques tècniques de cadascun dels plans, deixa constància d'allò que es veurà i com (tipus de pla, composició, angle de visió, moviment de càmera, efectes especials, continuïtat entre plans, etc.) i també d'allò que se sentirà i com.
  • El guió d'edició és el document final que es confecciona a partir de tots els arxius enregistrats i que donarà pas a l'inici de l'edició.