Enrera
Mòdul 8
Fem vídeo amb l'ordinador
  Pràctica
1
2
3
           
Exercicis
Exercicis
 
 
 

En aquesta tercera pràctica, veureu els aspectes que s'han de treballar en un guió tècnic, i caldrà que definiu l'estructura del vostre projecte i en feu un desenvolupament esquemàtic. També fareu una aproximació al guió d'edició, previ al muntatge de la pel·lícula.

En la realització del projecte us demanarem que realitzeu una petita producció no més llarga d'un minut. Prèviament a la realització del projecte, haureu de fer un guió que es detalla en l'exercici del mòdul 8. Entre altres elements, en aquest projecte haureu d'incloure un guió tècnic.

   
  Guió tècnic
   
 

El guió tècnic té com a punt de partida el guió literari. És on s'inclou tot el que està relacionat amb les instruccions de rodatge i on es detalla la imatge que es veurà, el so que se sentirà, el tipus de plans, la durada, els moviments de la càmera, els angles, els efectes, etc.

   
  El guió tècnic us serà de molta utilitat quan procediu a enregistrar, perquè al marge que en seguiu l'ordre o no, disposareu sempre d'un document que podreu consultar en tot moment per comprovar que no us hàgiu deixat cap presa per filmar.
 
 

Per confeccionar el guió tècnic, us resultarà molt pràctic crear una graella per poder escriure els diferents aspectes tècnics del projecte:

  • Pla
  • Durada del pla
  • Imatge
    • Contingut
    • Tipus de pla
    • Angulació
    • Moviment
    • Efectes
  • Àudio
    • Què se sentirà i com se sentirà

Un possible exemple seria:

   
 
NÚM. PLA
TEMPS
IMATGE
ÀUDIO

 

 

 

QUÈ ES VEURÀ
PLA
ANGLE
MOV.
EFECTE
QUÈ SE SENTIRÀ
1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

Procureu aconseguir el màxim de claredat expositiva i argumental en la confecció dels guions, ja sigui el guió tècnic com el literari.

Com més elaborats i clars siguin, a més de garantir un millor resultat, menys feina tindreu quan enregistreu i, per descomptat, quan editeu.

De totes maneres, un guió s'ha de considerar sempre com un document obert, no ha de ser mai un document tancat, ans al contrari, s'han de preveure noves aportacions sempre que serveixin per enriquir el projecte final.

   
  Guió d'edició
   
 

El guió d'edició és la base per fer el muntatge de la pel·lícula. Quan es comença a muntar la pel·lícula amb l'Studio8, cal que disposem de tots els fitxers necessaris per a la producció, és a dir, cal que tinguem a l'abast tots els clips capturats, la música que hi vulguem incorporar, els sons, la veu, les imatges, els títols...

Quan es treballava amb mitjans analògics, calia tenir a l'abast un llistat amb els plans de totes les cintes, calia tenir localitzat tot el material.

Amb els mitjans digitals, això es concreta a tenir localitzat en carpetes i subcarpetes tot el material. L'Studio8, a partir de l'àlbum, permet localitzar amb facilitat els fitxers, tant de vídeo com d'àudio, així com la resta d'imatges i títols que conformen el projecte.

A més, a la finestra de vídeo, hi trobem representat el projecte. A partir de les tres visualitzacions possibles, maqueta (guió gràfic), línia de temps i text, podem fer-nos ràpidament la idea del caire que adquireix el nostre projecte.

 

   
Pràctica Desenvolupament de la pràctica
   

Visualitzeu el següent espot:

Observeu que té una durada de trenta segons. Un cop visualitzat l'espot, llegiu el document que conté el seu guió tècnic. Contrasteu el contingut de la pel·lícula amb el guió tècnic. Hi observeu alguna diferència?

   
  Tenint com a referència aquest model de guió tècnic i els elements del projecte de producció audiovisual explicats en aquesta pràctica, comenceu a elaborar, en consonància amb el guió literari que heu confeccionat anteriorment, el que ha de ser el guió tècnic del projecte final, la realització del qual us servirà també per complimentar la proposta d'exercici final d'aquest mòdul (vegeu l'exercici del mòdul 8). Penseu que l'haureu de presentar en un document amb extensió .DOC i que no ha de ser més llarg d'una pàgina.
   
 
Amunt