Enrera
Mòdul 6
L'ús didàctic del so com a recurs expressiu. La ràdio al centre educatiu
  Pràctica
1
2
3
4
5
     
Exercicis
Exercicis
 
 
  El Parlament de Catalunya. Publiqueu al servidor de vídeo/àudio
   

Quan la durada del so a incrustar, i per tant, el pes del fitxer, són molt grans; o bé quan preveieu la possibilitat que hi hagi sovint concurrència de diferents usuaris escoltant el so al mateix temps a través d'Internet, el més escaient és publicar el fitxer de so en el servidor de vídeo/àudio de la XTEC.

Publicar un so codificat amb Real Producer al servidor de vídeo/àudio de la XTEC té, entre altres, dos avantatges: deslliureu el vostre espai web habitual de fitxers multimèdia grans i els fitxers de so/vídeo es descarreguen amb el procediment server streaming (streaming de servidor), la qual cosa permet, a part de la concurrència de molts usuaris al mateix temps, que els fitxers d'àudio es puguin descarregar mentre s'estan escoltant. En aquesta pràctica utilitzareu el Real Producer per enregistrar un so i codificar-lo, per incrustar-lo en una pàgina web amb el Dreamweaver.

Els objectius de la pràctica són:

  • Utilitzar el Real Producer per enregistrar i codificar la banda sonora d'un vídeo.
  • Publicar un fitxer de so a un servidor de vídeo/àudio de la XTEC.
  • Inscrustar aquest so en una pàgina web.
   
 
Vídeo digitalÚs d'ordinadorÚs d'altaveusÚs d'AudacityÚs de Real Player (opcional)Ús de Real ProducerÚs de DreamweaverÚs d'InternetFormats de so
   
Pràctica
Desenvolupament de la pràctica
   
 
Per fer aquesta pràctica heu de tenir un espai assignat al servidor de vídeo. Si no l'heu sol·licitat encara, podeu fer-ho des de ViXTEC [XTEC Video]. Ara coneixerem una mica més bé el Parlament de Catalunya.
   
 
   
  Utilitzareu com a font la banda sonora d'un vídeo de l'EDu3.cat: el Parlament de Catalunya.
 
 
   
 
  • Creeu una carpeta per aquesta pràctica.
  • Amb el navegador, cerqueu el vídeo El Parlament de Catalunya [vídeo] a l'Edu3.cat.
  • Feu proves per veure si el veieu i sentiu bé, descarregeu-lo i deixeu el vídeo preparat per reproduir-lo des del començament.
  • Obriu el Real Producer. Trieu l'opció Devices. Al desplegable Audio, seleccioneu la targeta de so de l'ordinador; al desplegable Vídeo, None.
 
 
   
 
  • Cliqueu al botó . Al desplegable, seleccioneu . Del Control d'enregistrament, seleccioneu el dispositiu Mescla de sortida d'ona.
 
 

   
 
  • A la pestanya definiu aquestes propietats de codificació.
 
 
   
 
  • A la pestanya escriviu opcionalment aquesta informació.
   
 
   
 
  • Cliqueu damunt . Trieu la carpeta i el nom del fitxer que voleu enregistrar: en aquest cas, la vostra carpeta i parlament.rm.

   
 
   
 
  • Situeu la finestra del Real Producer i la del vídeo de manera que pugueu veure-les totes dues; concretament, que veieu el botó del vídeo i el botó del Real Producer.
   
 
   
 
  • Premeu al vídeo i al Real Producer. El Real Player reproduirà el vídeo i el Real Producer l'enregistrarà en directe.
  • Quan s'acabi la banda sonora del vídeo (aproximadament 10' 40") , premeu al Real Producer. Llavors, tanqueu el Real Player i el Real Producer. Comproveu que el fitxer de so ha quedat enregistrat correctament.
  • El pas següent serà pujar aquest fitxer al servidor de vídeo/àudio de la XTEC. Per fer-ho podeu utilitzar qualsevol gestor FTP. En les pantalles següents podeu seguir l'exemple amb l'explorador de Windows.
  • Comproveu que esteu connectats a Internet. Obriu dues finestres de l'explorador de Windows. Situeu-les de manera que les veieu totes dues. En una, cerqueu, a la vostra carpeta, el fitxer de so. A l'altra, escriviu l'adreça ftp://video.xtec.net.
   
 
   
 
  • A la finestra amb l'adreça FTP us apareixerà un missatge d'autentificació. Escriviu-hi el nom d'usuari i la contrasenya que escaiguin.
   
 
   
 
  • Quan hàgiu entrat al vostre espai al servidor de vídeo/àudio, copieu-hi el fitxer parlament.rm amb el procediment que us sigui més còmode (podeu arrossegar el fitxer de la finestra de l'explorador en local fins a la finestra FTP, per exemple). El so quedarà allotjat al servidor de vídeo/àudio.
  • Descarregueu la pàgina web El Parlament de Catalunya [descarregar pàgina]. Descomprimiu els dos fitxers dins la carpeta que heu creat per fer aquesta pràctica.
  • Obriu el fitxer parlament.htm amb el Dreamweaver. Assegureu-vos que teniu activat el meú Ver | Código y diseño. Comproveu que veieu, a la part superior, el codi font de la pàgina, i a l'inferior, la imatge amb el text corresponent.
   
 
   
 
  • Recordeu que podeu ajustar la porció de codi font que veieu desplaçant cap amunt o cap avall la línia separadora entre ambdues àrees. Deixeu que es vegin unes deu línies de codi font, aproximadament, i la resta de l'espai destineu-lo a la vista de disseny.
   
 
   
 
  • Comproveu, a l'àrea de disseny, que conté una imatge amb un títol i una informació que fa referència al Parlament de Catalunya. I també que hi ha una cel·la final que no conté cap informació. Cliqueu-hi amb el botó esquerre del ratolí per situar-hi el cursor; comproveu que, de manera automàtica, el cursor us queda en la posició de la imatge inferior en l'àrea del codi font.
   
 
   
 
  • Cliqueu amb el botó esquerre del ratolí damunt la posició del cursor a l'àrea de codi font. El cursor s'activarà. Quan faci intermitència, escriviu-hi aquest codi font.
   
 

<OBJECT ID=audio HEIGHT=60 WIDTH=600>
<PARAM NAME="controls" VALUE="ControlPanel,StatusBar">
<PARAM NAME="console" VALUE="Clip1">
<PARAM NAME="autostart" VALUE="false">
<PARAM NAME="src" VALUE="rtsp://video.xtec.net/nomusuari/parlament.rm">
<EMBED SRC="rtsp://video.xtec.net/nomusuari/parlament.rm" type="audio/x-pn-realaudio-plugin" CONSOLE="Clip1" CONTROLS="ControlPanel,StatusBar" HEIGHT=60 WIDTH=600 autostart="false">
</embed>
</OBJECT>

on nomusuari: el vostre identificatiu al servidor de vídeo/audio

Si en lloc d'escriure'l voleu copiar-lo a través del porta-retalls, haureu de fer un pas intermig. Seleccioneu i copieu aquest codi al porta-retalls (Control+C); obriu la llibreta i premeu Control+V per enganxa-lo; seleccioneu-lo a la llibreta i torneu-lo a copiar al porta-retalls (Control+C); per fi, enganxeu-lo a la finestra de codi font del Dreamweaver (Control+V). No us funcionarà si ho intenteu fer directament d'aquí al Dreamveawer.

Internet és un espai idoni per publicar i compartir sons. Tanmateix, no és dins dels objectius d'aquest curs analitzar el codi font HTM de pàgines web.
Simplement, sempre que necessiteu incrustar un so en una pàgina web podeu utilitzar el procediment que il·lustra aquesta pàgina.

   
 
  • A la cel·la on no hi havia res, haurà aparegut un símbol. Comproveu que esteu connectats a Internet i premeu F12 per veure'n el resultat al navegador [veure exemple]. Quan hàgiu comprovat el funcionament, tanqueu el navegador, deseu la pàgina web i tanqueu el Dreamweaver.

   
 
   
   

Deixant apart la conveniència de disposar d'un espai web propi pel centre i com a usuari de la XTEC, és molt aconsellable tenir també un espai assignat al servidor de vídeo/àudio per publicar-hi tots aquells fitxers de vídeo/àudio que siguin grans i que, per tant, hagin de descarregar-se amb streaming. Imprescindible en el cas de que molts usuaris puguin estar escoltant al mateix temps un mateix so a través de la xarxa.

   
 
Amunt