RELIGIÓ

DEPARTAMENT de

L'objectiu de l'assignatura és mostrar i explicar a l'alumne les arrels antropològiques i les conseqüències culturals del fet religiós i s'insisteix en la importància d'adquirir una cultura religiosa en un sentit ampli per poder comprendre la configuració de la nostra civilització.

La intenció final de l'assignatura és posar de relleu la importància del fet religiós des de dues perspectives: per una banda, explicar les diferents definicions funcionals del fet religiós i, per una altra banda, indicar una definició substancial del mateix fet, mostrant que la religió genera ordre, organització i estructura la vida dels pobles de la Terra.

La vivència de l'experiència religiosa no es redueix a l'àmbit privat de l'individu autònom sinó que té conseqüències socials molt importants que cal explicar.

Al llarg del curs analitzem diverses cultures des de les seves diferents manifestacions privades i socials, com són:

l'Art:

Entès com l'expressió més pura de l'esperit humà.

La Música:

Entesa com el catalitzador més encertat per arribar a colpir els ventricles més profunds de l'ànima, tant en els seus moments més àlgids de lucidesa com en els de desolació i decadència.

La Literatura:

Entesa com representació de les èpoques pretèrites, és a dir, la petjada dels nostres avantpassats; intentar veure les fonts d'inspiració de les grans obres de la literatura universal.

l'Arquitectura:

Entesa com la idea feta carn, és a dir, la creació espiritual feta realitat sensible en la matèria; durant el curs s'expliquen les grans obres arquitectòniques pertanyents al patrimoni de la humanitat.

El Dret:

Entès com a regulador de la vida social del poble, proporcionant una convivència equilibrada, fonamentat en unes tradicions que cal conèixer.

l'Economia:

Entesa com a processos vitals molt potents que forcen a mutacions les tradicions, és a dir, modifica els models antics de funcionament i obliga a fer-ne de nous.

INS Joan Coromines - Ctra. de la Bordeta, 39-41

08014 Barcelona - Tel. 93.424.19.01