Material per a l'alumnat

[Crèdit 2]
 
 
 
32  Proporci, brigada cuiner
a b
 
Bon dia mates
En Proporci és brigada cuiner. Ha de preparar menjar per als oficials, ha de controlar les dietes alimentàries i ha de calcular bé els preus de tot el menjar. La cuina no és un lloc especial per fer matemàtiques, però veurem que la feina d'en Proporci té molt de matemàtic.

Com aprofitar les receptes

Un diumenge, en Proporci llegeix una recepta per fer bunyols de poma a l'anís. Va pensar que seria bo de fer-la. Per tal de veure el que s'ha de comprar, llegeix els ingredients:

(Per a 4 persones)
  • 5 pomes
  • 1 copa d'anís
  • 2 cullerades de sucre
  • 2 dl de crema anglesa
Per la pasta:
  • 3 dl d'aigua tèbia
  • 2 rovells d'ou
  • 5 g de llevat
  • 100 g de farina
  • 1/4 l d'oli d'oliva
  • clares d'ou
Receptes

Per fer la crema anglesa, es posen en una terrina 250 g de sucre llustre, una mica de sal i 8 rovells d'ou. A part, es bull mig litre de llet amb pela de llimona i vainilla.
S'obtindrà uns 30 dl aprox. de crema.
  1. En Proporci s'ho pensa i, per provar com surt, decideix fer-ho dimarts per obtenir-ne unes racions. Per tal de fer els càlculs, decideix fer una taula com la següent. Omple-la.

    Ingredients pomes anís sucre crema ous oli farina
    per 4 persones 5 (1 kg) 1 dl 15 g 2 dl 2 1/4 l 100 g
    per 32 persones              
    preu mercat 2 €/kg 4 €/l 1,2 €/kg - 2 €/dna 3,22 €/l 1,5 €/kg
    per 32 persones              

  2. Per fi veu que els càlculs que ha de fer se simplifiquen si abans ha calculat el que correspon a 1 persona. Ajuda'ls a fer-ho. Utilitza la calculadora.

    Ingredients pomes anís sucre crema ous llevat farina
    per 4 persones 5 1 dl 15 g 2 dl 2 5 g 100 g
    per 1 persona              
    per 25 persones              
    per 29 persones              

    Observa les dades i analitza si sabent les quantitats per 4, per 1 i per 25, podríem saber fàcilment les quantitats per 29 sense fer multiplicacions.