
|
Calculant calories
En Proporci té una taula de calories per cuidar la dieta alimentària del personal. Oberva una part de la taula que ens servirà per alguns menjars força usuals.
| Menjars |
calories |
Menjars |
calories |
| 2 ous fregits |
200 |
1 taronjada |
77 |
| 1 got de llet |
160 |
1 plàtan |
80 |
| 2 talls de formatge |
220 |
1 plat de macarrons |
201 |
| 1 amanida |
150 |
1 tall de vedella |
200 |
| 1 ració de cereals |
230 |
1/4 pollastre graella |
185 |
| 1 plat de sopa |
150 |
1 ració carn d'olla |
220 |
| 1 tall de carn de porc |
300 |
1 poma |
70 |
| 1 torrada amb mantega |
110 |
1 llesca de pa |
55 |
- Sabem que una persona necessita usualment 2.800 calories diàries. Prepara diversos àpats que compleixin aquest requisit.
- A la taula següent, hi podràs observar com es distribueixen les calories consumides per una persona en un dia segons els àpats.
Procura esbrinar com s'han calculat els percentatges corresponents que hi ha en el gràfic.

Recorda
Per trobar un element que falta en una relació proporcional, és important conèixer el tant per un (el que toca a un). S'obté en forma de fracció o divisió. De vegades les proporcions s'expressen en tant per cent (quant toca a 100).
|
Problemes
- Escriu una equivalència de fraccions corresponents a una proporció que sorgeix de preparar la recepta de cuina per un nombre diferent de persones del que hi ha escrit. Busca el percentatge que correspon a cada àpat respecte al total.
- Llegeix una recepta de cuina. Inventa problemes de proporció que proposaràs als teus companys/es.
Més coses
- Busca altres quadres en forma de pastís que indiquin percentatges i es refereixin a productes alimentaris.
|