Material per a l'alumnat

[Crèdit 2]
 
 
 
32  Proporci, brigada cuiner
a b
 
Bon dia mates
Calculant calories

En Proporci té una taula de calories per cuidar la dieta alimentària del personal. Oberva una part de la taula que ens servirà per alguns menjars força usuals.

Menjars calories Menjars calories
2 ous fregits 200 1 taronjada 77
1 got de llet 160 1 plàtan 80
2 talls de formatge 220 1 plat de macarrons 201
1 amanida 150 1 tall de vedella 200
1 ració de cereals 230 1/4 pollastre graella 185
1 plat de sopa 150 1 ració carn d'olla 220
1 tall de carn de porc 300 1 poma 70
1 torrada amb mantega 110 1 llesca de pa 55

  1. Sabem que una persona necessita usualment 2.800 calories diàries. Prepara diversos àpats que compleixin aquest requisit.
  2. A la taula següent, hi podràs observar com es distribueixen les calories consumides per una persona en un dia segons els àpats.
Procura esbrinar com s'han calculat els percentatges corresponents que hi ha en el gràfic.

Calculant calories

Recorda
Per trobar un element que falta en una relació proporcional, és important conèixer el tant per un (el que toca a un). S'obté en forma de fracció o divisió. De vegades les proporcions s'expressen en tant per cent (quant toca a 100).

Problemes

  1. Escriu una equivalència de fraccions corresponents a una proporció que sorgeix de preparar la recepta de cuina per un nombre diferent de persones del que hi ha escrit. Busca el percentatge que correspon a cada àpat respecte al total.
  2. Llegeix una recepta de cuina. Inventa problemes de proporció que proposaràs als teus companys/es.
Més coses

  1. Busca altres quadres en forma de pastís que indiquin percentatges i es refereixin a productes alimentaris.