|
Construir una dieta equilibrada pot ser un xic compleix si no fem servir mètodes matemàtics. En aquest treball utilitzarem representacions triangulars.
Greixos i proteïnes no són suficients
Les taules de contingut energètic dels aliments poden visualitzar-se per mitjà d'un punt en un triangle, com es presenta al dibuix.
Necessites una retícula triangular.
Un lloc és un triplet de components (G,P,L), glúcids, proteïnes i lípids, seguint una graella triangular com la figura.
Valor energètic d'alguns aliments |
G |
P |
L |
Peix (P) |
0 |
75 |
25 |
Arròs |
90 |
10 |
0 |
Xocolata |
70 |
5 |
25 |
Ous |
0 |
40 |
60 |
Pa |
90 |
10 |
0 |
Pastanagues |
85 |
10 |
5 |
Llet |
30 |
20 |
50 |
Mel |
100 |
0 |
0 |
Mongetes verdes |
75 |
25 |
0 |
Farina (F) |
85 |
15 |
0 |
Exemple: P=25 és el segment que passa per u i k, d'extrems A i (0,25,75).
- A la taula d'aliments hom pot veure les proporcions de glúcids o hidrats de carboni, proteïnes i lípids o greixos. Col·loca cadascun dels aliments en el seu lloc adient del triangle.
- Observa bé i respon:
- On es troben els punts corresponents als aliments amb un 10% de greixos (L)?
- En quina zona hi ha els punts dels aliments amb menys d'un 25% d'hidrats de carboni (H)?
- Amb l'ajut d'una taula de valors energètics, pensa un aliment. Juga a situar el punt corresponent i que un company endevini de quin aliment es tractava. Després juga al contrari: amaga un punt i el company tracta d'endevinar-lo dient: "s'acosta al pa?"... Tu vas responent sí o no a les preguntes.
Col·locant un esmorzar
- Posa en el gràfic el resultat del menjar següent:
- torrada de pa amb mantega (50 g pa, 10 g de mantega)
- got de llet
I si lo poséssim xocolata? I melmelada?
|