Material per a l'alumnat

[Crèdit 6]
 
 
 
35  Nutrició baricèntrica
a b s p
 
Bon dia mates
Construir una dieta equilibrada pot ser un xic compleix si no fem servir mètodes matemàtics. En aquest treball utilitzarem representacions triangulars.


Greixos i proteïnes no són suficients

Les taules de contingut energètic dels aliments poden visualitzar-se per mitjà d'un punt en un triangle, com es presenta al dibuix.
Necessites una retícula triangular.
Un lloc és un triplet de components (G,P,L), glúcids, proteïnes i lípids, seguint una graella triangular com la figura.

Graella triangular
Valor energètic d'alguns aliments G P L
Peix (P) 0 75 25
Arròs 90 10 0
Xocolata 70 5 25
Ous 0 40 60
Pa 90 10 0
Pastanagues 85 10 5
Llet 30 20 50
Mel 100 0 0
Mongetes verdes 75 25 0
Farina (F) 85 15 0

Exemple: P=25 és el segment que passa per u i k, d'extrems A i (0,25,75).
  1. A la taula d'aliments hom pot veure les proporcions de glúcids o hidrats de carboni, proteïnes i lípids o greixos. Col·loca cadascun dels aliments en el seu lloc adient del triangle.
  2. Observa bé i respon:
    1. On es troben els punts corresponents als aliments amb un 10% de greixos (L)?
    2. En quina zona hi ha els punts dels aliments amb menys d'un 25% d'hidrats de carboni (H)?
    3. Amb l'ajut d'una taula de valors energètics, pensa un aliment. Juga a situar el punt corresponent i que un company endevini de quin aliment es tractava. Després juga al contrari: amaga un punt i el company tracta d'endevinar-lo dient: "s'acosta al pa?"... Tu vas responent sí o no a les preguntes.

Col·locant un esmorzar

  1. Posa en el gràfic el resultat del menjar següent:
    1. torrada de pa amb mantega (50 g pa, 10 g de mantega)
    2. got de llet
    I si lo poséssim xocolata? I melmelada?