A l'índex del conte A l'episodi anterior A l'episodi següent
 

El gran llibre de la Selva

14. Els romans a Caldes

     
    n Guille va arribar a Caldes, i es va sorprendre en veure que rajava aigua calenta d'algunes fonts. Donant voltes pel poble, va veure les antigues termes. Va apropar-se a un grup de nois i noies que estaven fent una visita a les ruïnes i va escoltar aquesta història que el guia els explicava:

Els romans van ser a Caldes. Diuen que era un bon lloc per quedar-s'hi, perquè per una banda estava a prop de la Via Augusta, el camí més important dels romans que comunicava la Península Ibèrica amb Roma; i l'altre motiu fou per construir termes.

Les termes romanes eren més o menys luxoses depenent dels diners que tenien els habitants del poble. Les de Caldes eren poc luxoses, i més aviat petites. Es van construir fa uns 2000 anys. L'edifici va ser dissenyat gràcies a l'aigua del manantial que sortia a uns 60 graus.

La porta d'entrada es troba al Sud, on ara hi ha els dos arcs.

La piscina central estava construïda amb graons. La gent s'hi banyava al voltant i s'asseia. Hi havia tres habitacions a la part est del recinte. A l'habitació central una cambra de culte al déu Apol.lo, important en les termes del món romà. A la part Oest hi havia vestidors i espai pel desguàs de la piscina principal.