En l'episodi en què es descriuen els amors de l'Empedadriu, la mare de Carmesina, i el jove Hipòlit hi ha unes clares referències a la diferència d'edat entre els dos protagonistes. Cliqueu aquí, després aquí i finalment aquí. Quina conclusió en traieu?


Al darrere d'aquests capítols hi ha la mitologia: la història de Fedra i Hipòlit era molt divulgada al segle XV. Segons la mitologia grega, Fedra, esposa de Teseu, estava enamorada del fill del marit, Hipòlit, al qual va acusar falsament de voler-la seduir ja que el jove no es volia lliurar al seu amor. Quan Teseu va conèixer l'acusació, va creure la versió de la seva esposa i va abandonar Hipòlit a la ira de Neptú.

Quines variacions argumentals introdueix Martorell en la novel·la?

fedra.jpg (73811 bytes)

Mosaic de segle III que mostra Fedra i Hipòlit, rebent una carta


També hi ha un episodi històric al darrere dels amors de l'Emperadriu i Hipòlit: les relacions adúlteres de la duquessa de Gandia, Violant d'Arenós, esposa d'Alfons el Vell. L'avi de Martorell era present a la cort de Gandia quan s'esdevingueren els fets i els devia explicar a la família Martorell. Joanot els va guardar en la seva memòria i els fa servir en el Tirant lo Blanc.


Retorn a "Préstecs literaris detectats" BLUEBALL.GIF (901 bytes)
Retorn a "Llegim el text des de la literatura" REDSPOT.GIF (326 bytes)
Retorn a "Propostes de lectura" BLUEBALL.GIF (901 bytes)
Retorn a l'inici REDSPOT.GIF (326 bytes)