Treball de recerca d'història oral


Plantegem un treball d'història oral
A les ciències socials de quart d'ESO 

Història Moderna i Contemporània a les Ciències Socials de quart d'ESO, final d'etapa. Un bon moment per a plantejar als alumnes un treball especial, diferent, exigent; amb un títol genèric que ens fa pensar en un batxillerat cada vegada més pròxim. La selecció de treballs que presenta aquest web pertany a alumnes de quart d'ESO de l'IES Hostalric i han estat realitzats durant el curs 2003-2004.

Sobre la base dels coneixements adquirits durant el curs, caldrà entrevistar una o més persones per tal d’obtenir informació relacionada amb la història del segle XX, preferentment d'història local. Els continguts del treball han de ser inèdits, obtinguts de fonts orals; no s'hi val a copiar de webs, llibres o publicacions.

Lliureu el treball enquadernat, ben grapat o en un dossier fastener. Es recomana fer-lo amb ordinador, lliurant al professor una còpia en disquet o CD-ROM. Haurà de tenir portada, índex i pàgines numerades. Cal dividir els continguts en capítols, amb una introducció i una conclusió o opinió personal. Es recomanable que hi afegiu documents, escannejant, fotocopiant o fotografiant els materials originals aportats pels entrevistats: fotografies, carnets, nòmines, cartes, butlletins, cartilles, postals, retalls de diaris, etc. Després farem una selecció de treballs i documents gràfics, i (prèvia autorització de les persones entrevistades) els donarem a conèixer a nivell mundial: mitjançant una pàgina web, a Internet.

Localitzeu alguna persona que tingui coses per a explicar, ganes de parlar i bona memòria: besavis, avis o pares, familiars diversos, amics de la família, gent de barri, àvies i avis del casal o de la llar de jubilats... Prepara't les entrevistes: documenta't repassant determinats apartats del llibre de text; quins temes plantejaràs?, quines preguntes faràs?; aniràs a l'entrevista amb llapis i paper o amb un "gravadora"... T'has de guanyar la confiança de l'entrevistat. Caldrà una primera entrevista preparatòria i, posteriorment, altres per a aprofundir.

L'ENTREVISTAT

D’entrada, cal saber l’edat de l’entrevistat o de l’entrevistada, tot relacionant la seva biografia amb el context històric: neix l’any ... a  ..., en temps de ...; quan va començar la guerra, tenia ... anys; als anys 40 tenia entre ...  i ... anys; etc.

Quines etapes de la vida del personatge m’interessen?. La vida del meu entrevistat quan era nen, adolescent, jove solter, casat ... 

PERÍODES

Guerra : la lluita al front, la reraguarda, la vida al poble durant la guerra; anarquistes, comitès revolucionaris, assassinats i destruccions, expropiacions, CNT-FAI, Lluís Companys, combatents, milicians i milicianes; avions i bombardeigs, anècdotes diverses, religió, escassegen els aliments, refugiats, "i la vida continua malgrat la guerra" (cinema, missa dominical?, festa major, diversions ...); el dia que van entrar els "nacionals". Etc.

Com es va viure l'esclat de la guerra?. Com va afectar la guerra a la vida quotidiana de la gent?. La por a les represàlies. El front de batalla i els bombardeigs. El final de la guerra: entrada dels nacionals i exili dels republicans. Anècdotes de la guerra civil. 

Postguerra (anys 40 i començaments dels 50) : la vida al poble després de la guerra; fam, pa negre, repressió, presons, exiliats, falangistes, cartilles de racionament, estraperlo, maquis, canvis dels noms dels carrers, repressió de la llengua catalana, religió obligatòria, símbols franquistes al poble...; de l’alcalde republicà a l’alcalde franquista, la Guàrdia Civil, el rector, pagesos, botiguers i empresaris, personatges singulars, renoms i malnoms ...; la vida abans dels electrodomèstics i de la televisió, la cuina econòmica, la nevera de gel i el llum de carbur; dels mitjans de transport tradicionals als primers automòbils; “Cara al Sol”, “No-Do” i salutacions feixistes. Etc.

Anys 60 : la vida al poble durant els anys 60. Els canvis ... Alguns temes anteriors continuen essent vàlids. El dia que la televisió va entrar a casa; electrodomèstics, la primera rentadora elèctrica, la primera nevera elèctrica, el 600 i altres utilitaris; melenuts i Beatles, hippies,  noves costums, relacions entre pares i fills, platges i turistes als pobles de la costa; “com vas viure el dia que els americans van arribar a la Lluna”. Etc.

Anys 70 : la vida al poble durant els anys 70. Alguns temes anteriors continuen essent vàlids. "Com vas viure la mort de Carrero i la mort de Franco”; “com vas viure la transició”; manifestacions i "grisos", les primeres eleccions democràtiques, la crisi econòmica; la senyera i la llengua, el nou ajuntament democràtic, canvis als noms dels carrers, la retirada dels símbols franquistes; "com van reaccionar els franquistes de tota la vida". Etc.

TEMES

Emigració del sud d’Espanya cap a Catalunya:Immigració andalusa, murciana o extremenya a la Catalunya dels anys seixanta: del camp andalús a la ciutat catalana. La terra d'origen. Per què van emigrar molts dels nostres avis? Com va ser el desplaçament? Per què van venir a Catalunya? Com va ser l'acollida? . La integració a Catalunya: treball, habitatge, llengua, una nova vida, etc. Anècdotes interessants.

Vida quotidiana: La vida de cada dia, als anys ..., a la localitat de ..., explicada per ... L'alimentació, l'habitatge, de la cuina dels 40 a la cuina dels 70, els transports, els jocs infantils, la vida familiar, festeig i matrimoni, festes i diversions; costums que s'han perdut; abans de l’electricitat i abans del plàstic, el llum de carbur, la cuina, cases i carrers, els noms dels carrers ...

Treball: Les primeres feines del meu entrevistat. Salaris, horaris, contractes, condicions laborals, vagues i sindicats, “treballàveu el dissabte?”, setmana anglesa, etc. Anècdotes interessants.

Escola: El senyor mestre. Assignatures i nivells o etapes escolars. Horari, assistència, esbarjo i deures. Material escolar. Instal•lacions escolars. L'escola republicana i l'escola franquista. Nens i nenes separats ?, de què parlàvem al pati, a què jugàvem. Jocs, costums, modes que s’han perdut. Notes i qualificacions, disciplina i càstigs. Didàctica: com ensenyaven aquells mestres dels anys ... abans del bolígraf, del vídeo i dels ordinadors. "Formación del Espíritu Nacional", assignatures "femenines", religió obligatòria, català o espanyol?, símbols polítics i religiosos a les aules; himnes i oracions, etc. Anècdotes interessants.

Etc, etc.

EXEMPLES DE TÍTOLS

El meu besavi: lluitador a la guerra, represaliat pel franquisme.
La vida del besavi explicada per la meva àvia.

Els meus avis: exiliats polítics, fugitius de Franco.

La meva àvia, falangista.

Emigració d'Andalusia a Catalunya, als anys 60.

La vida quotidiana quan els meus avis eren joves.

La vida quotidiana quan els meus pares eren joves.

Família, festeig i matrimoni quan els meus avis (o pares) eren joves.

L'escola dels meus avis (o pares).

La vida a pagès als anys quaranta i cinquanta.

Els anys de la postguerra al poble de ...

Els anys del franquisme a ...

Etc., etc.

Andreu Guiu i Puyol
Professor de Ciències Socials