document
PROPOSTA D'ITINERARI I
PROPOSTA D'ITINERARI I
Recorregut per la història i els paisatges del món càtar

    Seguidament teniu una aproximació al recorregut de quatre nits/cinc dies que vàrem realitzar l'estiu de 1.995, per una part dels anomenats "castells càtars", en molts casos veritables "nius d'àliga", construïts en llocs que val la pena conèixer encara que només sigui per gaudir dels paisatges. Com observareu, és una proposta d'itinerari amb cotxe, que es pot fer amb una certa comoditat i que us permetrà gaudir d'un primer contacte amb el País Càtar.
    He dividit la ruta que vàrem recórrer en CINC ETAPES, que van de Puigcerdà a La Seu d'Urgell, i segueix alguns dels més importants vestigis monumentals d'aquest moviment herètic dels segles XII i XIII, i que actualment s'ha convertit gairebé en un mite. Es tracta doncs, d'una raó cultural i turística excel.lent, per conèixer una part de les terres occitanes on el catarisme va arrelar amb més força.

document
 
 

PRIMERA ETAPA: PUIGCERDÀ - CUCUGNAN Mapa del Llenguadoc

    A partir del pas fronterer de Puigcerdà, arribar a Montlluís per agafar la carretera D-118 amb el riu Aude al costat, fins a la vila d'Axat. Aquí ens desviarem per la D-117, i ben aviat entreveurem des del cotxe, la fortalesa de PUILARENS. Una passejada de mitja hora des d'un parking habilitat, permet accedir al castell, des d'on podrem veure una panoràmica de bona part de la regió. 

    Seguint per la mateixa carretera, arribarem a Saint Paul de Fenouillet, poble en el que ens desviarem per la D-10 per travessar les impressionants GORGES DE GALAMUS, un estret passatge entre muntanyes per on baixa el riu Agly, i que uneixen el Razès i el Fenouillèdes. Poc després arribarem a Rouffiac de Corbères, lloc on podem deturar-nos a menjar. 

    Continuarem la nostra ruta per la D-14, per tal de descobrir abans que s'acabi el dia, els castells de PEYREPERTUSE i QUERIBUS, dues de les fortaleses més impressionants de l'itinerari i que permeten fer-nos una idea de com eren els castells i de com s'hi vivia. PEYREPERTUSE és, sens dubte, el castell més espectacular. La seva construcció allargada -fa 300 metres de llarg-, li proporciona una imatge imponent. Situat a 728 metres d'alçada, QUERIBUS pot ser considerat l'últim refugi de la resistència càtara. 

    Els pobles de Duilhac o Cucugnan, situats a 4 quilòmetres l'un de l'altre, poden ser ideals per finalitzar aquesta primera etapa.

Triar la fotografia/postal:  

RETORNAR A: [1a. etapa] [2a. etapa] [3a. etapa] [4a. etapa] [5a. etapa]  

 

SEGONA ETAPA: CUCUGNAN - CARCASSONA Mapa del Llenguadoc
 

    Partirem del poble de Cucugnan i seguint per la D-14, arribarem a Tuchan, on després d'agafar la carretera departamental D-611, ben aviat arribarem a la primera parada d'aquesta segona jornada, serà el castell d'AGUILAR, de fàcil accés des d'on es deixa el cotxe. 

    Seguint per la mateixa carretera, tot travessant la zona de "les Corbieres", arribarem a Durban-Corbières, on per la D-40 arribarem a VILLEROUGE-TERMÉNÈS per tal de poder visitar el seu castell, i posteriorment dinar. 

    Continuarem la nostra ruta per la D-613 i la D-23, per tal de visitar l'abadia de LAGRASSE i tot seguit buscar la N-113, que ens ha de portar fins la ciutat de CARCASSONA, on ens allotjarem durant les dues properes nits. Soparem ben aviat i després tindrem un primer contacte amb la CITÉ, tot passejant-nos pels seu recinte emmmurallat i gaudint de la seva impressionant il.luminació.

Triar la fotografia/postal:  

 

TERCERA ETAPA: CARCASSONA - CARCASSONA Mapa del Llenguadoc
 

    Començarem el nostre itinerari, fent una passejada en cotxe pels voltants de la Cité de CARCASSONA, tot vorejant una estona el riu Aude i el Canal du Midi. Tot seguit agafarem la carretera D-620, que ens portarà després de passar per Villalier a CAUNES-MINERVOIS. Un poble fortificat situat a la riba esquerra de l'Argent Double i que va néixer al voltant de la seva ABADIA fundada l'any 780 sota l'advocació de St Pere i St. Pau. Durant la croada contra els albigesos, l'abat de Caunes va rebre diverses vegades els representants del papa, que venien a predicar l'ortodoxia catòlica. El 1226, Pere Isarn, bisbe càtar del Carcasses va ésser cremat a Caunes per ordre de l'arquebisbe de Narbona. Malgrat que el conjunt abacial es troba en una important fase de restauració podem passar una estona visitant l'interior i els seu entorn on visitarem la seva antiga abadia. 

    A l'acabar la visita, recularem fins a trobar la D-112 que ens ha de portar fins a l'entrada de la cova de CABRESPINE, des d'on podrem gaudir d'una vista panoràmica de la vall i dels contraforts de la Montanya Negra. "LE GOUFFRE GÉANT DE CABRESPINE" és una cova que conté tota mena de formacions calcàries (estalactites, estalagmites, ...) i que a més té una fossa de més de 250 metres de desnivell. 

    Tornarem a Carcassona -on hi podem dinar-, tot desviant-nos per la D-111, i així aprofitar per contemplar -sense deturar-nos-, la panoràmica que ofereix el castell de LASTOURS. 

    Per la tarda, aprofitarem la possibilitat que ens ofereix el patronat de turisme, per realitzar una visita guiada en castellà, a la CITÉ de CARCASSONA. Podrem visitar l'interior del castell i les molt ben restaurades muralles i fortificacions, així com també l'església de Saint-Nazaire i si tenim sort observar algun dels ESPECTACLES MEDIEVALS que s'hi organitzen 

    A l'acabar, podrem gaudir de tot l'ambient medieval que encara es respira, tot passejant i observant els carrers, les cases, les botigues i els palaus d'aquesta formidable fortalesa, restaurada durant el segle XIX per l'arquitecte Viollet Le Duc.

Triar la fotografia/postal:  

 

QUARTA ETAPA: CARCASSONA - MONTSEGUR Mapa del Llenguadoc

    Aquesta etapa ens condueix des de Carcassona fins a Montsegur, tot agafant la D-118 i vorejant l'Aude arribarem a Quillan, on després de desviar-nos per la D-117, ens trobarem al cap d'una estona, amb el més festiu dels castells, el de PUIVERT. Situat al peu de la carretera, la fortalesa era el lloc de reunió de trobadors i joglars. 

    Després de dinar al poble de Montsegur, situat al peu del Castell podem visitar el seu Museu Arqueològic, que ens permetrà apreciar la vida quotidiana dels Càtars. La ruta culmina al lloc més emblemàtic i mític: EL CASTELL DE MONTSEGUR, encimbellat dalt d'una roca anomenada "POG" a 1207 metres d'alçada. Un camí bastant dur (uns 50 minuts de pujada) permet arribar fins a la punta del turó, on es troben les restes del castell, i on se'ns recorda que el dia 16 de març de 1244 varen morir cremats 255 "perfectes", per no adjurar de les seves creences. Des d'aquí podem gaudir d'una panoràmica extraordinària, que ens permet dominar en un dia clar, el País d'Olmes. 

    El poble de Montsegur, amb les cases totes arrenglerades i les seus carrers estrets, ofereix un bon lloc per pernoctar.

Triar la fotografia/postal:  

 

CINQUENA ETAPA: MONTSEGUR - LA SEU D'URGELL Mapa del Llenguadoc
 

    Abans de tornar a Catalunya per la N-20, cal fer una parada al poble de ROQUEFIXADA i pujar fins al seu CASTELL. Després podem arribar-nos a l'agradable i coqueta localitat de FOIX. A l'ombra del seu castell -que poc té a veure amb els càtars-, els carrers estrets i semipeatonals d'aquesta petita ciutat, inviten al visitant a disfrutar d'una tranquil.la passejada. 

    Després d'haver dinat, i d'una parada a la vila d'Ax-les-Thermes, continuarem endavant en direcció a Andorra, on després de pujar el Pas de la Casa i arribar fins Andorra La Vella i La Seu d'Urgell, donarem per acabada aquesta ruta dels càtars, i cap a casa hi falta gent...

Triar la fotografia/postal:  

RETORNAR A: [1a. etapa] [2a. etapa] [3a. etapa] [4a. etapa] [5a. etapa] 

 

 

Mapa del LLENGUADOC

Mapa del Llenguadoc

anar a l'encapçalament d'aquesta pàgina

Pàgina anterior: els personatges de la croada Menú/Pròleg Pàgina següent: proposta d'itinerari 2