Taken with a 45cm f/5.4 Newtonian
Copyright © 1997 Gordon Garradd 

La Lluna

Preguntes i respostes, notícies i fotos de la Lluna. 

imatge 3-D de la Lluna
THE LUNASCAN PROJECT (TLP)

Lunascan Project (TLP) té per objectiu aplegar informació relativa als fenomens transitoris lunars (LTP= Lunar Transient Phenomena). A la seva pàgina hi trobareu mapes, imatges espectaculars i enllaços a d'altres pàgines relacionades amb la Lluna.


Eclipsi de Sol o de Lluna? 

Vist des del nostre satèl·lit, un eclipsi de Lluna s'hi veu com un eclipsi de Sol. El dibuix d'en Joe Bergeron mostra la Terra a punt d'amagar al Sol. La llum combinada de totes les sortides i postes de Sol tenyeixen de vermell el paisatge. 
Image copyright by 
Joe Bergeron.
Feb. 00


Credit: Cassini Imaging Team/University of
Arizona/JPL/NASA.
Imatge de prova obtinguda mitjançant la càmera telescòpica de la nau Cassini 80 minuts abans del perigeu, al 18 d'agost de 1999. La Lluna estava a 374.000 km de distància. 
  • càmera: ISS narrow angle
  • resolució: 2,3 km/pixel
  • exposició: 80 ms
  • filtre: 0,33 micres (UV)
  • amplada de banda: 85 angstroms 
  • Cassini Images the Moon


  • davidrr@geocities.com
    Soc un aficionat i aquest cop m'he ficat en el mon de la cutre-astrofotografia!
    T'envio 3 fotos de la lluna fetes el divendres 15 d'octubre a la nit.
    Veuràs que no son res de l'altre mon. Però fixat com estan fetes...

    Tinc un telescopi refractor de 60 mm d'obertura, amb un ocular de x12.
    Agafo una càmera digital Sony (que fa fotos a disquet) i la munto just perquè enfoqui dins l'ocular (posat i tot). I clic! disparo!
    Ja ho veus, equip més rudimentari impossible!!!

    Doncs ja està, era simplement per animar a la gent, que això de la fotografia no es tant complicat com a vegades es planteja. Es clar, si vols fer-ho seriosament, ja és una altra cosa...
     


    Slides


    Els Apenins i 
    la Vall Alpina.

    Michael Oates va fer aquestes fotografies a Prestwich (Manchester) el 15 de març de 1989 a les 22:20 UT. Va emprar muntura equatorial motoritzada, un teleobjectiu Tokina de 800mm f/8 tancat a f/16 i dos duplicadors de focal. (3200mm f/64). L'exposició es va fer amb l'ajuda d'una cartolina negra, destapant i tornant a tapar l'objectiu, a fi d'evitar vibracions.

    La primera, feta amb 5 segons d'exposició i pel.lícula Kodak Kodachrome 25, va guanyar el concurs fotogràfic MAS del 1995. Aquesta versió digital no mostra tota la riquesa de detalls de la imatge original. 

    La segona foto mostra els Apenins i la Vall Alpina. Està feta amb 2 segons d'exposició i pel.lícula Kodak Tec Pan 2415. 

    Visiteu la pàgina original.


    Aquestes imatges de la Lluna en fals color van ser obtingudes per la nau Galileo amb llum infrarroja i amb diferents filtres. La primera mostra part de l'hemisferi nord. Es va fer el 7 de desembre de 1992, combinant-hi 53 fotografíes. La conca d'impacte Crisium apareix envoltada per materials de color vermellós, típics de les terres altes lunars. Els colors blavosos o taronja corresponen a colades volcàniques. A l'esquerra de Crisium hi és Mare Tranquillitatis. El seu color blau fosc indica que conté més titani que els mars que s'hi veuen de color verd i taronja, a sobre. 

    L'altra és la combinacío de 15 imatges fetes el 8 de desembre de 1992, des de 425.000 km. Mare Tranquillitatis s'hi veu a la dreta (blau). Mare Serenitatis es troba al seu costat, una mica més alt i a l'esquerra. La part central mostra petits deposits piroclàstics (morat), produits per erupcions volcàniques explosives. Oceanus Procellarum es troba a l'esquerra. 


    Aquestes quatre imatges són mapes geològics de l'hemisferi nord de la Lluna obtinguts a partir de les medicions de l'infraroig proper (NIMS) que la nau Galileo va fer el desembre de 1992. De dalt a baix i d'esquerra a dreta:
    • S'hi veuen Mare Imbrium (dalt, esquerra), Mare Serenitatis i Tranquillitatis (baix, esquerra) i Crisium (baix, centre), envoltat per les terres altes lunars.
    • Contingut de calci en verd (blau indica piroxé pobre en Ca), i contingut de ferro i magnesi en vermell (olivina).
    • Amb 1 micra de llargada d'ona es distingeixen els piroxens i l'olivina en blau.
    • Mapa de l'imatge de dalt.