Una variant dels castells són els falcons que trobem a Llorenç. Tenen una disposició diferent dels castells, però combinant les seves tècniques. En els darrers anys, un espectacle de llum, soroll i coloraines ha assolit una gran adhesió popular: els diables. Els trobem al Vendrell, l'Arboç, Banyeres, Sant Jaume, Calafell, Cunit, Llorenç, Santa Oliva i Masarbonès. Van vestits amb una roba particular molt vistosa. Tenen el foc i l'espetec incessant de "carretilles" i petards com a símbol distintiu i acostumen a fer uns versos satírics esperats per tothom.

Les festes al carrer compten amb gegants, nans, ball de bastons, dracs, diables...i molt, molt de foc. El drac més espectacular és el Caramot del Vendrell, que fa 14 metres de llarg. Un altre també molt impressionant és el Cabrot. Si vols saber més detalls de les colles de diables i dracs de la comarca fes clic aquí.

Com que la nostra comarca era bàsicament agrícola, per Sant Antoni els pagesos portaven els seus animals a beneir. Durant bastants anys aquesta tradició es va perdre i últimament s'ha recuperat amb la festa dels Tres Tombs.

En un altre sentit cal destacar les festes del Pa Beneït que es fan en molts pobles de la comarca. També són tradicionals els aplecs de Dilluns de Pasqua: a la Mare de Déu dels Arquets, a Sant Jaume dels Domenys; a les ermites de Santa Cristina a la Bisbal i de Sant Antoni d'Albinyana, i al Pont de Ferro a l'Arboç.

Durant les festes nadalenques són tradicionals les representacions dels pastorets. Els més coneguts són "Els pastorets del Vendrell".

La cuina és rica i variada. Feu clic aquí i us llepareu els dits: la nostra cuina.

(inici)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LES NOSTRES TRADICIONS

"Conservem les tradicions, que són l'ànima delnostre poble"

(Pau Casals)

Com a tot Catalunya, la sardana és i ha estat des de fa molts anys, la dansa tradicional que no pot faltar en cap Festa Major ni celebració de la comarca. El reconeixement a aquesta tasca s'ha fet present en el nomenament del Vendrell com a Ciutat Pubilla de la sardana, el dia 27 d'abril del 2002.

Ball de bastons
Diables
Castells de focs
Dracs
Gegants
Castells

Històricament, el fet casteller ha estat molt popular. La comarca disposa actualment de tres colles, dues al Vendrell i una a l'Arboç. Al Vendrell trobem els "Nens del Vendrell" (que l'any 2001 han celebrat el 75è aniversari) i han tingut èpoques molt glorioses i la "Colla Nova" del Vendrell que porta onze anys d'existència. Per la Festa Major de l'agost del 2002 es va recuperar al seu poble la històrica colla dels "Minyons de l'Arboç" que va estar inactiva durant uns quants anys. La concentració castellera més important de la comarca es fa cada any per la Mare de Déu d'Agost a la Bisbal, amb la participació de les millors colles. Els castellers són acompanyats pels grallers que toquen no tan sols en els castells, sino en moltes festes de carrer, com ara les cercaviles.

 
pilar de set dels
Nens del Vendrell
El Vendrell, ciutat pubilla de la sardana, 2002
festes del Pa Beneït
 
Pilar de set, Nens 1969
Pa Beneït