Tecnologia 2º ESO

procediments físics de conservació per aplicació de baixes temperatures

Es caracteritzen perquè s’actua directament sobre els aliments sense afegir-hi cap altre element.

Refrigeració:

Consisteix a mantenir l’aliment entre els 0ºC i els 8ºC. Afecta poc el valor nutritiu de l’aliment. Alenteix el creixement i la reproducció dels microorganismes. S’usa per conservar productes frescos durant un període de temps relativament curt.

Congelació:

Consisteix a mantenir l’aliment a -18ºC. L’aigua es converteix en gel i per tant els microorganismes no creixen, estan aletargats. Podem guardar l’aliment durant mesos sempre que no es trenqui la cadena del fred.

Ultracongelació:

Consisteix a refredar l’aliment fins a -60ºC. Degut a que la congelació és molt ràpida l’aliment conserva molt bé les qualitats organolèptiques. Aquest és un procediment exclusiu de la indústria. S’aplica al peix (vaixells factoria), a la carn, a les verdures, als precuinats i al pa.

Congelació per nitrogen: 

Consisteix   a refredar   l’aliment fins als -169ºC amb nitrogen líquid. La gran rapidesa en la congelació fa que els aliments conservin la seva forma original. Es mantenen gairebé intactes les seves propietats organolèptiques.

Inici de pàginaQuadern de classe

Activitats 19 - 23

Aula ZCreative Commons Reconocimiento-No comercial-Compartir bajo la misma licencia 3.0 España License
Conxita Sabartrés Sala
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA
Des de gener de 2010:Contador de visitas Free counter and web stats