PIOTR ÍLITX TXAIKOVSKI

 

Piort Ílitx Txaikosvski (1840-1893) compositor rus, és un dels músics russos més destacats del segle XIX, i ha estat ell qui ha donat universalitat i prestigi a la música russa.

Va néixer el 7 de maig a Votkinsk, a la zona dels Urals, per voluntat del seu pare va estudiar dret a Sant Petesburg però acabats els estudis els deixà per dedicar-se completament a la música.

Era fill d’un enginyer de mines. La mort de la seva mare, deguda a una passa de còlera, quan ell tenia 13 anys, el va commocionar profundament; ell va morir també de la mateixa malaltia un any després de l’estrena del ballet El trencanous.

Va començar a compondre música de molt petit; amb cinc anys ja tocava l’òrgan mecànic i les seves primeres impressions estan relacionades amb el cant de la seva mare i amb cançons populars.

El 1866 va ser nomenat professor del Conservatori de Moscou.
Entre 1867 i 1868 escriu la seva primera òpera Vojevoda.

El 1876 Txaikovski va establir contacte amb la senyora Nadesha Von Meck i durant 14 anys va rebre la seva ajuda econòmica. La seva relació va ser sempre per carta al llarg de 14 anys, no la va arribar a conèixer personalment.

A aquest període corresponen moltes de les seves obres, també va visitar la majoria de les capitals europees i el 1891, viatjà als Estats Units per dirigir en la inauguració del Carnegie Hall.

A seva última sinfonia, la Patètica, va ser estrenada a sant Petesburg el 28 d’octubre de 1893, tan sols nou dies abans de la seva mort.

Txaikovski va compondre quatre sinfonies, diversos concerts per a piano i orquestra, musica religiosa, música coral, òpera i ballets.

D’entre les seves obres cal destacar: