ERNST THEODOR WILHELM HOFFMANN

 

Ernst Theodor Wilhelm ( Amadeus) Hoffmann va néixer a Königsberg, Prussia oriental el 24 de gener de 1776. Va ser un escriptor i compositor alemany molt influent en el moviment romàntic.

El seu pare que era advocat el va influir en la seva decisió d’estudiar la carrera de Dret a la Universitat del seu poble.

Va començar a treballar però degut a les guerres napoleòniques ho va haver de deixar i es va dedicar a allò que li agradava, la música. Va ser en aquesta època que va canviar el seu tercer nom, Wilhem, pel d’Amadeus, en honor al compositor Wolfgang Amadeus Mozart. A Hoffmann li hagués agradat continuar la seva carrera musical però per diverses circumstàncies ho va deixar i se’n va anar a Berlín on va ser conseller del Tribunal Suprem.

És en aquesta època que va començar a escriure. Les seves obres literàries van influir a d’altres escriptors, com Beaudelaire i Hans Christian Andersen. Però també va inspirar a varis compositors, com per exemple R. Schumann, Txaikovski o Offenbach.

Potser les seves obres més famoses siguin els contes fantàstics en els que J. Offenbach va basà per fer la seva òpera Els Contes de Hoffmann (1880) i L. Delibes el seu ballet Coppélia (1870). Però sens dubte la més famosa de les seves obres musicals és El Trencanous i el rei dels ratolins que va escriure el 1816.

Altres obres conegudes són: El pot d’or (1812), Els elixirs del dimoni (1816), Els germans Serapion (1819-1821), La Princesa Brambilla (1821). El 1816 va compondre l’òpera Undine, considerada una de les primeres obres romàntiques.

El 25 de juny de 1822 va morir a Berlín.