EL TRENCANOUS

Ernst Theodor W. Amadeus Hoffmann va escriure el conte "El trencanous i el rei dels ratolins" el 1816. El va escriure dedicat als fills d'un amic seu Hitzig. Hitzig era un dels cinc components del grup d'artistes, Els germans Serapion, que juntament amb Hoffmann es trobaven en les tertúlies de Berlín.
Més tard Alexander Dumas en va fer una adaptació al francès i el va anomenar El Trencanous de Nuremberg. Basant-se en aquesta faula de A. Dumas l'any 1891 el coreògraf Màrius Pepita va proposar al compositor rus Txaikovski la creació d'un ballet.

Argument

L'acció de l'obra transcorre cap a l'any 1850 en un poble d'Europa central, a casa d'un respectable jutge i la seva dona. El matrimoni té tres fills: la Marie, la Louis i el Fritz. El padrí de la Marie, en Drosselmeier, és fabricant de rellotges i de fantàstiques joguines mecàniques. Drosselmeier ha estat convidat, com cada any, a la festa nadalenca que es farà a casa de la seva fillola. Ell pensa que aquesta és la gran oportunitat perquè la Marie conegui el seu nebot i també per regalar a la nena un bonic ninot Trencanous.
Quan la festa acaba la Marie es queda adormida i comença a somniar. En el somni, el Trencanous té una forta baralla amb el Rei dels Ratolins. El Trencanous guanya la batalla i aquest es converteix en un príncep, amb el qual la nena fa un viatge meravellós pel país de les llaminadures.


Llibres il·lustrats