Limenitis reducta

 

Aquest nimfàlid de vol tranquil, plàcid, pot ser observat en zones forestals obertes i clarianes de bosc de tot el Berguedà, sempre i quan tingui a prop algunes de les espècies de lligabosc (g. Lonicera) de les que s'alimenten les larves.
Mascles i femelles són molt similars, amb la cara superior de les ales d'un color fosc gairebé negre però amb uns preciosos reflexos blavosos que contrasten amb les taques blanques que presenten les ales anteriors i que en les posteriors s'organitzen en forma de banda en la zona discal. Pel revers, en general, segueix el disseny que presenten altres nimfàlids (Charaxes jasius, Apatura ilia), amb una combinació d'ocres, grisos i blancs, amb una clara franja discal en l'ala posterior i amb una línia de punts negres al llarg de tota la zona submarginal d'ambdues ales, tret, juntament amb els reflexos blavosos, que la distingeix de Limenitis camilla ja que en aquesta la línia de punts negres és doble.
És una espècie bivoltina que apareix a finals de maig i reapareix a finals de juliol, tot i que en les zones més baixes de la comarca pot presentar tres generacions. Als Països Catalans és present a la Catalunya Nord, a Andorra, al Principat i a les comarques més septentrionals del País Valencià.
pàgina inicial  llistat d'espècies  nimfàlids