CONSTRUCCIÓ DEL CASTELL

Orígens del castell

Fundació de l'església de Sta Maria

Com era l'església de Sta Maria?

Orígens del castell

L'orígen del castell està estretament vinculat a la construcció de l'església de Sta Maria ja que es va edificar inicialment per a la seva defensa.
Se sap de l'existència de l'església de Sta Maria des de l'any 966 en què apareix referida en un document. Hi ha testimonis escrits datats de l'any següent en que es fa efectiva la donació del castell de Kastrum Fèlix a l'església de Sta Maria. Això vol dir que en el segle X ja existia l'església, un castell i un petit nucli de població.
El nom de Castrum Fèlix evolucionà cap a Castrum Fidelium. Segons Vicente A. Medina, el nom de Fèlix tant es pot referir al nom propi del senyor (Castell de Fèlix) com al concepte romà-llatí de fèlix=fèrtil, ja que els romans utilitzaven, referit a la terra, el terme fèlix per a camps o llocs fèrtils. Sembla més probable aquest orígen ja que si fos el nom del propietari del castell alguna notícia històrica ens hauria arribat degut a la importància fronterera i conflictiva de la zona.
En els seus orígens, no es tractava per tant d'un castell tal i com l'entenem ara, consistia probablement en una torre o construcció tapial.

Fundació de l'església de Sta Maria

Hi ha una llegenda que explica que Carlemany, que era emperador dels francs estava preocupat per l'avenç dels musulmans al llarg del territori català i procurava aturar-los repoblant els territoris. Per ajudar a la repoblació, Carlemany va donar al seu fill, Ludovico Pío, la imatge de la Mare de Déu de la salut, que li havia entregat el Sant Pare Adrià II, amb l'encàrrec de fer que es construís una església al puig del castell: l'església de Santa Maria de Kastrum Fèlix
Aquesta petita església s'encarregava de donar l'alerta amb les campanes per acollir i protegir els pagesos del voltant


Com era l'església de Sta Maria

L'església original era un petit edifici (pre-romànic), en forma de planta de creu llatina, amb una capçalera amb tres àbsis semicirculars al creuer dedicats a Sta Maria, St Miquel i Sant Joan, i coronat per un cimbori sobre el que descansenun petit campanar de torre. Religiosament depenia del Monestir de Sant Cugat, però durant uns anys va administrar els seus béns amb independència de l'esmentat monestir.

La part més antiga de l'església es correspon a les línies més fosques




[PRINCIPAL]


[1. Ibers] [2. Romans] [3. Construcció] [4. Pas del temps] [5. Reconstrucció]