Catalogació           Anàlisi Formal            Context           Síntesi       Bibliografia      

 

CIRCUMSTÀNCIES HISTÒRIQUES

 

        A l’últim terç del s XIX, es donen una sèrie de fets polítics que provoquen canvis socials de gran importància. Fracassen, d’una banda  La Comuna de París i, d’altra, les manifestacions revolucionàries de 1830 i 1848 . A partir d’aquest moment, els diferents governs es veuran obligats a canviar les seves polítiques socials, afegint programes de reforma educativa, seguretat social, llibertat de premsa ...

         D’altre banda, la ciència y el pensament viuen un moment especialment actiu i, d’alguna manera, es pot dir que marcaran el decurs de les arts plàstiques. Cal destacar, d’una banda:

-          La generalització de la fotografia.

-          L’ús de la llum artificial.

-          Nous materials i noves tècniques derivades de la industrialització.

D’altre:

-        Els líders del nou món industrial ja no eren els mecenes d’èpoques anteriors, estaven massa enfeinats i no eren erudits.

-          L’art, en un principi, no tenia la utilitat per a la societat que ells demanaven. Tampoc els obrers, entre sorolls de màquines, estaven per arts. L’art es va convertir en un fillastre de la nova era industrial i es va separar de la vida. D’alguna manera va haver de recuperar el seu lloc a la societat i ho va fer. Ara es dona una nou mètode de mirar i contemplar l’obra d’art i la natura. Hi ha un canvi en la concepció de l’art.

-           L’art provoca escàndol, els artistes tenen una marcada voluntat de canvi així com una actitud de rebel·lia.

 

         Totes aquestes circumstàncies marcaran el devenir de l’obra d’art que ara comença a caminar per una ruta sense retorn.