POTABILITZADORA D'AIGUA

Aquí veiem un esquema de la potabilitzadora. El procés comprèn les operacions següents:

  • 1 Pre-tractament (reixa)

  • 2 Decantació (addició de coagulant per flocuar les matèries pol.lucionants presents a l'aigua)

  • 3 Filtració sobre llits de sorra.

  • 4 Cloració per eliminar possibles germens patogens.

  • 5 Emmagatzament i distribució de les aigües.

  • 6 El servei de laboratori fa diariament les anàlisis químiques i bacteriològiques de l'aigua de la Planta i de les fonts públiques.

  • 7 La xarxa de distribució porta l'aigua als consumidors a través de més de cent quaranta quilòmetres de canonada. Hi ha una impulsió al dipòsit de Can Font, que alimenta la part alta de la ciutat, i un altre a la Culla per a l'abastament al Polígon de Bufalvent i Balconada.



    PRE-TRACTAMENT

    Indicadors de PAX i Clor
    Reguladors del PAX i de CLOR
    Al cap de 22 hores de baixada l'aigua arriba a la potabilitzadora. En aquesta fotografia veiem el taulell de regulació del PAX i del CLOR i control d'entrada d'aigua al recinte. Aquest control hi és per si algun dia hi arribés més aigua del compte, o hi hagués alguna avaria. El PAX són unes sigles que volen dir Polillorux d'Alumini i és un reactiu de fang de color blanc que barrejat amb l'aigua serveix principalment per donar color transparent a l'aigua, és a dir, clarifica l'aigua.
    El CLOR ( líquid ) és un desinfectant per matar els microorganismes que porta l'aigua en dissolució.
    Aquí hi afegeixen el PAX i el CLOR perquè es barregi més amb l'aigua.



    DECANTACIÓ


    Decantadors
    Decantadors
    Els decantadors serveixen per treure el fang que porta l'aigua. Tenen 6 metres de fons i decanten 600 m3/h. Cada decantador deixa caure el fang i va a parar a un dipòsit. Quan aquest dipòsit és ple hi ha una bomba que l'expulsa a l'exterior.



    FILTRACIÓ



    Després dels decantadors vénen els filtres de sorra. Són Filtres









    Filtres de sorra
    uns dipòsits quadrangulars la qual fan passar l'aigua per uns filtres de sorra on el fang s'hi enganxa i l'aigua es purifica més. Cada dipòsit hi passa 15.000 a 20.000 metres cubics al dia. Hi ha 1.200 boquilles a cada filtre. Per netejar els filtres es fa de la següent manera: expulsen aire a sota dels filtres i llavors l'aigua va en direcció contraria i el fang de la sorra surt.




    CLORACIÓ, EMMAGATZAMENT i DISTRIBUCIÓ

    Dipòsit d'aigua potable
    Dipòsit d'aigua potable
    Aquests dipòsits serveixen per guardar aigua, per si algun dia hi hagués alguna avaria, la ciutat no es quedaria sense aigua.

    La xarxa de distribució porta l'aigua als consumidors a través de més de cent quaranta quilòmetres de canonada. Hi ha una impulsió al dipòsit de Can Font, que alimenta la part alta de la ciutat, i un altre a la Culla per a l'abastament al Polígon de Bufalvent i Balconada.




    LABORATORI




    Al laboratori, principalment, miren si l'aigua és potable

  • Primer: controlen l'aigua bruta, si l'aigua és molt neta no cal posar-hi tant PAX ni tant CLOR.


  • Segon: controlen els dipòsits dels decantadors, si són nets.

  • Tercer: Fan un anàlisi bactereològic, cada hora miren el clor de tots els punts de la ciutat: (Bonavista, Xup, Congost). Llavors l'aigua obtinguda la barregen amb un reactiu de clor anomenat ortotolidina i l'aigua destilada es tenyeix de groc, més groc, o menys groc segons el clor que hi hagi.


    També hi ha una màquina d'emergència, és una torra d'absorció de CLOR gas. Serveix per emmagatzemar CLOR gas en cas d'accident o de fuita de clor.