pàgina principal

Xavier Vilaseca i Bañeras
FILOSOFIA PER A JOVES ESTUDIANTS

 

 

 

 

 

 

pàgina anterior

QUÈ ÉS EL RACIONALISME?

El mot “racionalisme” designa un corrent filosòfic característic del segle XVII. Els membres més destacats d’aquest corrent són Descartes, que ja hem estudiat, Spinoza i Leibniz, que ara estudiarem, i Pascal i Malebranche, que deixarem per a millor ocasió.

Tradicionalment se sol contraposar al corrent anomenat “empirisme”, que estudiarem als propers temes, si bé les filosofies concretes dels autors d’ambdós corrents tenen sovint molts punts de contacte i coincidències.

De forma molt general podem dir que els dos trets bàsics del racionalisme són:

-Autosuficiència de la raó. La raó és considerada la font fonamental de tot coneixement, i deixa en un segon pla a l’experiència dels sentits. No es rebutja la importància de l’experiència, però la facultat fonamental i superior és la raó. La raó és independent de l’experiència, mentre que l’experiència s’ha de supeditar a la raó. La raó humana pot resoldre qualsevol qüestió, per complexa que sigui (o gairebé).

-Sistema deductiu matemàtic com a fonament i model del saber: Es busquen proposicions indubtables, com ho són les de la matemàtica. Fins i tot s’intenta aplicar el mètode matemàtic a la filosofia. Com que la física ha avançat tant en aplicar-hi el mètode matemàtic, s’espera que passi el mateix amb lafilosofia.

El terme “racionalista” es pot aplicar a qualsevol filòsof, de qualsevol època, que desenvolupi el seu pensament aproximadament en aquests paràmetres, principalment en el primer. En aquest sentit, podríem considerar Parmènides o Plató com a racionalistes.