minilogo.gif (2144 bytes)

 

menu1.gif (2313 bytes)

punt.gif (930 bytes)

menu2.gif (1979 bytes)

punt.gif (930 bytes)

menu3.gif (2913 bytes)

punt.gif (930 bytes)

menu4.gif (2780 bytes)

punt.gif (930 bytes)

menu5.gif (3419 bytes)

punt.gif (930 bytes)

menu6.gif (2750 bytes)

punt.gif (930 bytes)

menu7.gif (2613 bytes)

Història del municipi

[Prehistòria] - [Època Medieval] - [Pirateria] - [Les Torres de Defensa]
[Els Curaiadors] - [Les Amèriques]

 

Prehistòria

pedra1.jpg (4523 bytes)pedra2.jpg (5069 bytes)

 

Disposem de les primeres notícies sobre l'orígen del poble de   Begur des de principis del segle XX. L'any 1908 es vea trobar un jaciment arqueologic  situat a la muntanya del castell de Begur. S'hi trobaren peces de sílex i destrals polimentades que testimonien l'ocupació paleolítica i sobretot neolítica.

 

Època Medieval

medieval.jpg (135513 bytes)

 

Les primeres dades sobre la formació del castell de Begur es documenten cap als segles VIII i IX. L'any 1019 Arnusto de Begur adquirí el domini del castell. Posteriorment aquest domini va passar a mans dels comtes de Barcelona. L'any 1309 el rei Jaume II donà tot el poble a Bernat de Cruïlles amb el títol de baró.

En realitat el poble es desenvolupa al voltant del castell d'on sortiren els dos primers carrers: el del Castell i el de Santa Reparada. En aquell moment el poblet tenía tan sols un centenar d'habitants.

Amb el conflicte pagès de la "guerra dels remences", el castell de Begur va patir la primera destrucció l'any 1468.

 

Pirateria

map.jpg (65635 bytes)

 

Les costes catalanes foren objecte dels atacs de pirates i corsaris durant els segles XVI i XVII.

Aquests atacs solien tenir lloc a la primavera i a l'estiu, eren breus i tenien com a objectiu capturar joies, bens diversos i persones per fer-les esclaves.

L'àrea de Begur com altres poblacions de la costa catalana, va patir també aquestes incursions.La diferència entre el pirata i el corsari era que el primer actuava per compte propi mentre que el corsari tenia l'ajut d'un Estat.

Les illes Medes varen ser un punt ideal per refugiar-s'hi els baixells pirates i preparar els ràpids atacs a la costa.

 

Les Torres de Defensa

torre1.jpg (16256 bytes)torre2.jpg (16079 bytes)

Les torres de defensa van ser construïdes entre els segles XVI i XVII. L'any 1577 es va concedir una autorització general reial per a edificar torres per a la defensa de les escomeses dels pirates.

Actualment tenim constància de l'existència d'onze torres, tot i que en l'actualitat només se'n conserven sis.

La funció de les torres era defensar-se, per tant, la porta d'entrada a aquestes era de mida insignificant per a obstaculitzar un hipotètic assalt.

Les torres solien tenir dos o tres pisos, aïllats per voltes grosses, i comunicats per un forat lateral. Per a pujar als respectius pisos, s'utilitzava una escala de fusta mòbil i el darrer que la feia servir la retirava fins a dalt. Aquesta era una altra mesura de seguretat.

Al terrat s'hi guardaven pedres i altres objectes per a persuadir els atacs enemics

Les torres de defensa de Begur foren declarades monuments històrico-artístics, pel govern de l'Estat espanyol, l'any 1944.

torre3.jpg (14554 bytes)torre4.jpg (13365 bytes)

 

Els curaiadors

 

corall.jpg (24807 bytes)

 

A partir del segle XV els habitants de Begur comencen a dedicar-se a arrencar del fons del mar el coral. La fama de bons corallers es va extendre per tota la Mediterrània. Hi va haver moments que gairebé tots els homes del poble i fins hi tot algunes dones es dedicaven a aquesta tasca.

Els begurencs que es dedicaven a la recerca del coral eren coneguts amb el nom de "curaiadors", nom que prové de l'estri que utilitzaven per treure el coral del fons del mar.

Al principi el coral s'extreia únicament de les costes gironines, però més tard els begurencs van treballar també a la zona d'Almeria i Alacant. Més tard arribaren fins a llocs més llunyans: les illes de Cap Verd , Ceuta i Alger.

A finals del segle XIX, el negoci del coral entrà en crisi. Varen aparèixer grans quantitats de coral a altres països de la Mediterrània i això va fer devallar el preu. Begur hagué de buscar altres orientacions econòmiques: la industria del suro.

 

 

curaiado.jpg (35387 bytes)

 

Les Amèriques

 

vaixell.gif (369082 bytes)

 

A partir de la crisi del coral, entre la dècada de 1840-50, molts begurencs es dirigiren cap a la illa de Cuba a fer fortuna. Val a dir que alguns en feren, i quan tornaren a Begur es construiren cases amb gust i estil propis de la illa de Cuba. Un bon exemple d'una d'aquestes edificacions és el casino vell, acabat de construïr l'any 1870.

La pèrdua de les colònies l'any 1898 acabà definitivament amb la migració de begurencs a Cuba. No obstant això, la vila conserva actualment influències i testimonis arquitectònics d'aquesta aventura americana.

Tornar a l'inici