-- NOTÍCIES -- NOTÍCIES -- NOTÍCIES -- NOTÍCIES --
La grip aviària. (març 2006)
Noves espècies sudamericanes. (maig 2005)
Redescobert el picot de bec d'ivori als EUA (abril 2005)
Irrupció de passeriformes hivernants (novembre 2005)
Irrupció de trencapinyes a les zones costaneres (juliol 2005)
Recuperació del voltor negre a Catalunya (maig 2005)
Desforestació al Pla del Fideuer (desembre 2006)
Xarxets a l'areny del Molí (novembre 2006)
Cria possiblr de cucut reial (primavera 2006)
Un Bernat pescaire del Zoo a Olesa (març 2006)

 





 



 
Desforestació al Pla del Fideuer
 

S'han iniciat les actuacions de desbrossament al Pla del Fideuer per mantenir l'espai com a ecosistema obert.

Dins del pla de gestió que la Fundació Territori i Paisatge va elaborar per la finca de Puigventós, s'hi contemplava el manteniment de la zona del pla del Fideuer com a un ecosistema obert.

La repoblació amb pi pinyer que s'havia fet després dels incendis dels anys noranta i l'augment dels arbusts feien que l'espai evolucionés cap a una vegetació molt més tancada, primer arbustiva i després boscosa, que hauria fet inviable el manteniment de les comunitats d'ocells i plantes d'espais oberts.

Malgrat que pugui semblar el contrari, els ecosistemes oberts estan en perill de desaparició a tot Catalunya ja que, per una banda, s'estan urbanitzant espais fins ara considerats com a erms que no eren utilitzats per l'agricultura, i per un altre banda, el procés d'abandó dels terrenys agrícoles (espais oberts) comporta l'aparició de boscos, sovint de mala qualitat (amb molt sotabosc, amb altes densitats d'arbres joves i d'espècies molt inflamables). Tot plegat ha fet que es redueixin al mínim aquestes àrees amb vegetació baixa.

Aspecte del Pla del Fideuer després de l'actuació. Observeu que s'han deixat de forma puntual alguns roures, alzines, arboç i altres matolls sense etassar.

© Fotografia: Jordi Cerdeira 2006

L'actuació que s'ha fet al Pla del Fideuer consisteix en estassar la vegetació de forma que, sense eliminar la coberta vegetal del sòl i, per tant, protegint-lo de l'erosió, se sega tota la vegetació perquè només sobrevisqui l'herbosa i alguns matolls de mida mitjana.

D'entre les espècies que es podran beneficiar d'aquesta mesura hi destaquen una colla d'ocells com els còlits rossos, els cruixidells, els hortolans, els tallarols i les perdius que guanyaran espais oberts on viure i rapinyaires com el xoriguer, el xot, l'àliga marcenca, el duc o l'àliga cua-barrada que necessiten d'espais oberts on caçar.

També és d'esperar que algunes espècies vegetals que gairebé han desaparegut del terme, com podrien ser el cas d'algunes orquídies, tornin a colonitzar el Pla del Fideuer.

L'únic aspecte lamentable d'aquesta actuació és que ha estat necessari eliminar tots els pins pinyers que s'havien plantat després dels incendis i que havien estat regats i podats amb cura per molts voluntaris olesans. Malauradament, la seva presència era incompatible amb el pla de gestió que la Fundació Territori i Paisatge ha elaborat per Puigventós.

Esperem que tots aquells que havien dedicat temps i esforç a la recuperació d'aquest espai natural puguin entendre la necessitat d'aquesta mesura que no té altre finalitat que potenciar el valor ecològic de l'espai.

 



 
Xarxets, uns ànecs poc habituals al nostre tram del Llobregat.
 

Ja s'han iniciat les actuacions al Pla del Fideuer per mantenir l'espai com a ecosistema obert.

Dins del pla de gestió que la Fundació Territori i Paisatge ha elaborat per la finca de Puigventós, s'hi contempla el manteniment de la zona del pla del Fideuer com un ecosistema obert per tal d'afavorir la fauna i la flora típica d'aquests paratges. La repoblació amb pi pinyer que s'havia fet després dels incendis dels anys noranta i l'augment dels arbusts comportaven que l'espai evoluciones cap a una vegetació molt més tancada, primer arbustiva i després boscosa que faria inviable el manteniment de les comunitarts d'ocells i plantes d'espais oberts.

© Fotografia: Jordi Cerdeira 2006

L'actuació iniciada consisteix en arrencar els grans arbusts, pins i altres arbres.

Malgrat que pugui semblar el conta

La seva nidificació a Catalunya és molt poc freqüent i sempre implica un nombre molt reduït de parells (només ha estat comprovada al Delta de l'Ebre, al del Llobregat i al riu Tordera). A l'hivern, però, és un ànec molt freqüent i milers d'exemplars centre i nord europeus hivernen a casa nostra.

 



 
Xarxets, uns ànecs poc habituals al nostre tram del Llobregat.
 

El dissabte 11 de novembre de 2006 es van observar i fotografiar 3 xarxets (Anas crecca) a l'Areny del Molí. Al nostre tram de riu hi és molt comú l'ânec collverd (Anas platyrhynchos), però no la resta d'espècies d'ànecs que, tot i ser en alguns casos molt freqüents al delta del Llobregat i àrees properes, no acostumen a pujar riu amunt.

© Fotografia: Jordi Cerdeira 2006

El xarxet és l'ànec europeu més petit (gairebé la meitat d'un coll-verd). La mida, la taca blanca allargada a la part final del cos i la franja verda que mostren a l'ala (el què es coneix com a "mirallet") són els trets distintius que els caracteritzen.

Els mascles presenten un plomatge molt espectacular durant l'època reproductiva amb un cridaner antifaç verd. A l'hivern, però, es troben en plomatge d'eclipsi i són molt semblants als joves i ales femelles.

La seva nidificació a Catalunya és molt poc freqüent i sempre implica un nombre molt reduït de parells (només ha estat comprovada al Delta de l'Ebre, al del Llobregat i al riu Tordera). A l'hivern, però, és un ànec molt freqüent i milers d'exemplars centre i nord europeus hivernen a casa nostra.

 



 
Possible nova espècie nidificant al terme: el cucut reial.
 

El 3 de juny de 2006 es va observar i fotografiar un exemplar molt jove de cucut reial (Clamator glandarius) reclamant, és a dir, cridant per demanar menjar als pares, de forma contínua a la zona de l'Areny de Vilapou. Aquest fet fa pensar en la possibilitat que hagi nascut al terme.

© Fotografia: Jordi Cerdeira

Tot i que ja hi ha altres observacions d'aquesta espècie al terme, sempre s'havia tractat d'exemplars en pas durant l'època de migració o després de la reproducció.

El cucut reial és una espècie migratòria i paràsita que diposita els seus ous en niu de còrvids, principalment de garses (Pica pica). Els adults arriben a casa nostra a la primavera, ponen els ous i marxen ràpidament deixant a les garses la responsabilitat de tirar endavant els polls. El fet que a la zona de l'Areny del Molí i hagi una població prou important de garses fa viable la cria d'aquesta espècie.

 

Novetats: L'11 de juny de 2006 en Xavi Larruy observa dues garses alimentant dos polls alimentant un jove de cucut reial prop de la riera de Magarola (Abrera) confirmant la reproducció de l'especie en aquesta zona.



 

 
Un bernat pescaire nascut al Zoo a Olesa de Montserrat
 

A principis d'abril del 2006, es va detectar la presència d'aquest jove de Bernat pescaire (Ardea cinerea) que duia una anella de PVC de color groc a la pota dreta. Un cop llegida i enviades les dades, va resultar que havia estat anellat com a poll al Parc Zoològic de Barcelona l'estiu del 2005.

Més informació aquí.

© Fotografia: Jordi Cerdeira



 
Un cigne mut (Cygnus olor) a Vilapou!
 
© Fotogr.: Jordi Cerdeira (2005)

El 10 de desembre de 2005 es va confirmar la presència d'un cigne mut adult a Vilapou, al riu Llobregat. L'animal ja feia dies que voltava per la zona, entre els termes d'Abrera i d'Olesa de Montserrat. Dies després, l'animal es va desplaçar fins a la zona que queda sota el pont de la carretera Olesa-Esparreguera on encara continua.

Estava en molt bon estat i no portava ni anelles ni cap altre tipus de marca.

Es mostrava molt confiat i acceptava aliment cosa que ens fa pensar que es tracta d'un exemplar domesticat fugitiu.

Observadors: J. Cerdeira i Eduard Piera



 
Un corb marí danès a Olesa de Montserrat
 

El 4 de desembre es va descobrir un corb marí que portava una anella de PVC prenent el sol al riu Llobregat al pas per Olesa de Montserrat. La lectura de l'anella ha permès saber que es tracta d'un exemplar anellat a Dinamarca quan era un poll l'any 1998.

Més informació aquí.

Observador: J. Cerdeira

© Fotografia: Eva Solanes



Noves espècie detectada a Olesa en època post-nupcial.
 
Un cop acabada la reproducció, els ocells migratoris comencen les seves rutes que els portaran cap al sud més càlid. A més, els joves d'espècies residents també comencen la seva dispersió. Així, des d'agost a octubre, ens trobem en una època en què qualsevol espècie pot aparèixer arreu. És el moment d'engruixir el llistat d'espècies observades al terme.

El divendres 24 de setembre de 2005, Jordi Ballesta, fent un dels transectes que SEO/Birdlife relitza al tram de riu Llobregat al pas pel terme d'Olesa i Esparreguera en funció del l'acord que té signat amb els ajuntament d'ambdues poblacions, va observar una guatlla maresa (Crex crex). L'observació, que va durar pocs segons, es va fer a l'areny de Vilapou i és realment espectacular perquè aquesta espècie es considera una raresa a Catalunya. Això fa que, tot i que l'observador és de solvència contrastada, calgui esperar a què la cita sigui homologada pel Comitè Avifaunístic de Catalunya per considerar-la oficial a tots els efectes.

La guatlla maresa (Crex crex)

Ocell de la mateixa família que les polles d'aigua, cria en prats humits o conreus propers a zones humides i pantanoses del centre i nord d'Europa. A Catalunya és un migrador escàs i mal conegut que es considera una raresa.

© Fotografia.: Jari Peltomäki

El principal problema en la seva identificació és la pròpia detecció de l'ocell. És summament amagadís: Només alça el vol quan s'hi està ben bé a sobre, perquè, si pot, prefereix fugir corrent àgilment entre la vegetació abans que aixecar el vol. Un cop vist, el dibuix piguellat de l'esquena, les ales de base marró teula, els peus de llargs dits que sobresurten rera la cua i l'aspecte general haurien de permetre'n l'identificació.


El divendres 26 d'agost de 2005, un mascle d' esparver cendrós (Circus pygargus) es va passejar durant una bona estona (mín. 20 min.) per sobre de Puigventós. Sobrevolava tant la vessant de solei com l'obaga i des de Creu de Saba fins a l'alçada del coll de Puigventós. Finalment va marxar en direcció al riu Llobregat volant a força alçada. (Obs.: J.Cerdeira)

L'esparver cendrós (Circus pygargus)

Aquest preciós rapinyaire és un ocell estiuenc que nidifica a les planes cerealistes de casa nostre i en un nombre cada cop més escàs. Durant la migració, els exemplars centreuropeus també travessen el nostre país en la seva migració cap al sud, així que l'origen de l'exemplar de Puigcendrós, podria ser divers.

© Fotografia.: Javier Milà

El fet de ser un mascle fa relativament fàcil la seva identificació pel contrast de la punta de les ales negra amb la resta del cos molt clar i per les línies negres característiques que travessen l'ala i falten en altres espècies properes.


El divendres 26 d'agost de 2005, va ser observat un falciot pàl·lid (Apus pallidus) enmig d'un grup de falciots negres (Apus apus) i d'algun ballester (Tachymarptis melba) que sobrevolaven en migració el Coll de les Espases (aparcament abans d'arribar al Pla del Fideuer ). (Obs: J.Cerdeira).

El falciot pàl·lid (Apus pallidus)

Aquest falciot és gairebé idèntic al falciot negre (Apus apus), se'n diferencia per la taca blanquinosa sota el cap (el falciot negre també en té una, però gens marcada) i pel to més clar del plomatge que fa que se li vegi com un lleuger antifaç negre a la zona dels ulls.

© Fotografia.: H.&J Eriksen

Els falciots pàl·lids semblen estar en expansió a Catalunya i nidifiquen en tallats rocosos o (cada cop més) als edificis, com els falciots negres.

A Olesa no se n'ha detectat la cria, tot i que caldrà estar alerta perquè passen molt desapercebuts entre els comuns falciots negres. Aquest exemplar, mentre no es demostri el contrari, cal considerar-lo, doncs, com a ocell en pas (ja sigui en migració, en dispersió o fent un llarg desplaçament en busca de menjar, perquè hores d'ara encara poden estar criant.)



 

Homologació de rareses

En el món de l'ornitologia, quan s'observa un ocell molt poc habitual es parla d'una "raresa". En aquests casos s'ha d'homologar la cita per poder considerar-la oficial i perquè pugui ser utilitzada a nivell científic (en treballs, informes, articles, etc.).

Les espècies que s'han de sotmetre a homologació a Catalunya venen recollides en un llistat que conté els ocells que, tot i ser molt poc habituals a Catalunya, són habituals en altres punts de l'Estat Espanyol.

El Comitè Avifaunístic de Catalunya, format per un grup d'experts, és l'encarregat, a partir de les dades aportades pels observadors, de validar les cites d'aquestes rareses a nivell de Catalunya fent-les oficials o rebutjant-les si són errònies o no estan prou ben documentades.

Els ocells que són molt poc habituals a tot l'Estat espanyol han de ser homologats directament pel Comité de Rarezas de la Sociedad Española de Ornitologia i els trobarem en un altre llistat.

 



 
La finca de Puigventós de la Fundació Territori i Paisatge ja és un Refugi de Fauna Salvatge
 

El passat 23 de juny es va declarar oficialment refugi de fauna salvatge 133,043 Ha de la finca de Puigventós de la Fundació Territori i Paisatge, situada als termes municipals d’Olesa de Montserrat i Vacarisses.

En convertir-se en un Refugi de Fauna Salvatge, hi queda prohibit qualsevol tipus d’activitat cinegètica i només es podran capturar animals quan concorrin raons d’ordre biològic, científic o tècnic que aconsellin la captura o la disminució de determinades espècies, i sempre que concedeixi el permís oportú la Direcció General del Medi Natural.

La finalitat dels Refugis de fauna Salvatge és protegir les comunitats animals i amb el manteniment estricte dels equilibris biològics existents.

La zona protegida va des de St.Salvador de les Espases a Creu de Saba passant per la carena de Torrella, les roques de l'Afrau i les agulles del Petintó. Inclou el pla del Fideuer i la vessant obaga de Puigventós.

Senyalització de l'entrada a la Finca de la Fundació Territori i Paisatge amb Puigventós al fons.

© Fotogr.: Jordi Cerdeira (2005)
Font: Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya Núm. 4426 – 14.7.2005 21378
DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT I HABITATGE ORDRE MAH/309/2005, de 23 de juny.



 
Confirmada la nidificació de Bernat pescaire(Ardea cinerea) a la ribera del Llobregat del Baix Llobregat Nord
Important!!!: Noves dades al final de l'article.

© Fotografia.: Jordi Ballesta (14/06/2005)

-Realitzada a llarga distància a través d'un telescopi (tècnica de digiscoping) per no destorbar als ocells-

Membres de SEO Birdlife van confirmar el 14 d'abril que una parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) està covant en un niu al pas del Llobregat pel terme d'Esparreguera.

L'any passat, fora de temporada de cria, en Raul Bastida, va identificar un niu que podia pertànyer a aquesta espècie i, aquest any, s'ha pogut confirmar que el niu és de bernat pescaire en fotografiar un adult covant. Ara només queda anar fent el seguiment del niu per confirmar l'eclosió dels ous i el bon desenvolupament dels polls.

També s'han detectat bernats pescaires adults transportant branques en una zona del Llobregat al pas pel terme d'Abrera, pel que se sospita que una altre parella, com a mínim, pot estar intentant reproduir-se també en aquesta àrea.

Tot i que el bernat pescaire és un ocell comú a la ribera del Llobregat del Baix Llobregat Nord, la seva reproducció no havia estat encara confirmada. El més normal és que els exemplars observats es desplacin a la zona des de les àrees de cria més properes (Delta del Llobregat i sud del Bages) o que siguin exemplars que no crien. El bernat pescaire cria en colònies dalt dels arbres o entre el canyís, al terra, però requereix uns mínims de tranquil·litat per fer-ho. Tot i que hi havia sospites d'intents de cria al mateix terme d'Abrera, fins ara mai s'havia pogut comprovar la seva nidificació (atenció, dada errònia: Veure "noves dades" a continuació).

SEO-Birdlife està realitzant estudis de l'ornitofauna de ribera als termes d'Abrera, Olesa de Montserrat i Esparreguera gràcies als convenis que té signats amb els ajuntaments d'aquests municipis. Aquests estudis han de ser una peça important en l'intent d'incloure aquest espai fluvial dins de la xarxa Natura 2000 de la Unió Europea o en el procés per declarar com a ZEPA (Zona Especial de Protecció d'Aus) una part de l'Àrea.

Noves dades (juny 2005):
En Josep García* ens ha comunicat que aquest mateix niu ja havia estat detectat per l'ornitòleg Jordi Calvet i que, de fet, tant el 2003 com el 2004 la parella va aconseguir tirant endavant 3 polls.
Josep García* pertany a l'equip que, a més de realitzar el seguiment anual a vàries de les colònies reproductores de Bernat pescaire de Catalunya , està recollint i investigant dades històriques sobre la reproducció dels bernats pescaires al territori català.



 
Perill: Visons americans (Mustela vison) establerts a Olesa
 
El visó americà (Mustela vison) ja es pot considerar una espècie ben establerta al terme d'Olesa de Montserrat i, per extensió, a la conca del Llobregat del Baix Llobregat.

Observacions repetides de l'espècie a diversos punts de la ribera del Llobregat al seu pas per Abrera i Olesa/Esparreguera, ens permeten constatar aquest fet previsible (Gosàlbez et al. 1987, Cerdeira, 2001) i negatiu per la fauna autòctona.

A Catalunya, la colonització es va iniciar a les comarques de La Selva i, sobretot, d'Osona durant els anys 80. Des de llavors s'han estès eficaçment seguint molt sovint les conques fluvials. A la zona del Baix Llobregat Nord la seva arribada ha de ser prou recent (pocs anys) perquè de no tenir-ne notícies (algunes dades indicaven la seva presència a Abrera el 2002) hem passat a nombroses observacions durant el 2004 i principis del 2005.

El visó americà és un mustèlid originari d'Amèrica del Nord que s'ha escampat pel nostre país i per altres zones d'Europa a partir de nuclis reproductius formats per animals escapats de les granges pelleteres en que es criaven en gran nombre. Com a bon mustèlid, té un cos allargat i cilíndric, potes curtes, orelles petites i musell afuat. Fa entre 35 i 65 cm de llarg (de 10 a 20 cm de cua) i entre 1 i 2,5 Kg de pes. Generalment són de color molt fosc, entre marró i negre. Ben adaptats a la vida aquàtica, tenen membranes interdigitals a les potes posteriors.

© Fotografia.: Carlos Sanz

L'efecte negatiu del visó americà sobre la fauna autòctona és molt important i implica dues vessants:

Per un cantó és un depredador molt eficaç que captura tota mena de preses i que pot donar el cop de gràcia a espècies que ja es troben en situació delicada (amfibis, rèptils, ocells, mamífers aquàtics, grans invertebrats, etc.).

Per un altre costat, competeix amb mustèlids i altres depredadors autòctons i la seva gran capacitat d'adaptació sumada als problemes que arrosseguen les poblacions autòctones li permet ocupar els seus llocs i afavorir la seva desaparició.

Com a factor advers pel visó, i al contrari del que es pensava inicialment, sembla que no pot competir eficaçment amb la llúdriga (Lutra lutra) que, per la seva mida i per estar més ben adaptada a la vida aquàtica, és capaç de foragitar el visó americà quan coincideixen.

Ref. bibliogràfiques:

- Cerdeira,J.(2001). Els vertebrats a Olesa de Montserrat. Col.Vila d'Olesa N.8. Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

- Gosàlvez, J (Coord.) (1987). Mamífers a Amfibis rèptils i amfibis. Vol.13 Història natural dels PPCC. Ed. Enciclopèdia Catalana.Barcelona



 
Nova espècie detectada a Olesa: la polla pintada (Porzana porzana)
 

El dissabte 26 de març de 2005, va ser observada una polla pintada (Porzana porzana) a l'areny de Vilapou.

Es va aixecar arran d'aigua i va creuar volant el Llobregat amagant-se entre la boga. Al cap d'uns minuts va sortir i es va deixar veure mentre anava picant aquí i allà entre les canyes a la vora del riu. L'observació va durar cinc minuts i es va fer des de l'altre vora del riu amb bones condicions de llum i amb prismàtics.

Observador: Jordi Cerdeira i Ribot

Lloc: Areny de Vilapou (ribera del Llobregat al pas per Olesa de Montserrat)

Hora: Quarts de sis de la tarda.

Condicions atmosfèriques: Lleuger plugim, temperatura suau i gairebé sense vent.

La polla pintada (Porzana porzana)

Aquest menut ocell aquàtic de la família de les polles d'aigua (Gallinula chloropus), fa una mica més de 20 cm des de la punta del bec a la de la cua i és de costums molt amagadissos.

Es passa la vida en mig de la vegetació aquàtica de les zones humides on viu i això fa molt difícil la seva observació.

No cria a Catalunya ni, en general, hi hiverna. Es detecta, però, durant les migracions, sobretot durant la pre-nupcial (entre febrer i maig).

Aquest ha estat el cas de l'ocell observat al riu Llobregat que de ben segur està en plena migració cap a les seves zones de cria.

© Fotografia.: Justbirds



 
ÀNECS DOMÈSTICS AL LOBREGAT
 
Des del gener del 2004 hi ha constància de la presència de dos exemplars d'ànecs collverd de raça "bidded" (varietat de l'ànec collverd domèstic aconseguida a través de selecció per part dels criadors) que de ben segur provenen de la captivitat, però que ara viuen en estat salvatge. Tot i que són prou confiats, volen perfectament. Sovint acompanyen grups d'ànecs coll-verd salvatges, però reposen a part i sempre tots dos junts. La seva mida és una mica més gran que la dels mascles de coll-verd salvatge i se'n diferencien fàcilment per la coloració: d'un marró molt fosc i amb un cridaner pitet blanc ("bidded" vol dir pitet en anglès).
© Fotografies.: Jordi Cerdeira (2005)  
 

Ocells no autòctons

Són tots aquells ocells que no són propis de casa nostra, però que podem trobar al nostre territori. El seu origen s'ha de buscar en exemplars que fugen de la captivitat o que són alliberats pels seus propietaris. Un cop lliures, poden sobreviure si troben un medi adequat i fins i tot poden arribar a reproduir-se formant poblacions salvatges.

Els ocells exòtics que sobreviuen sense reproduir-se no passen de ser una simple anècdota per a qualsevol observador, però si s'estableixin i comencen a criar, poden provocar problemes greus al interaccionar amb la fauna i la vegetació autòctona. Així poden arribar a fer desaparèixer espècies pròpies al competir-hi directament, poden convertir-se en un problema per la vegetació natural o per l'agricultura i també poden perjudicar genèticament a les poblacions salvatges d'espècies semblants al aparellar-s'hi produint híbrids.

A Catalunya hi ha diverses espècie d'ocells exòtics que s'estan expandint pel territori i caldrà estudiar els efectes que això tindrà sobre altres espècies d'ocells i sobre el medi natural.

Més informació a Ocells exòtics a Catalunya i Grupo de Aves Exóticas de SEO/Birdlife.



 
INDIGNANT!
 
© Fotografia.: E.Piera (2005)
Data: 13 de febrer de 2005.
Un trist (Cisticola juncidis) va quedar atrapat en una canya untada amb vesc abandonada per caçadors d'ocells.
Olesa de Montserrat
Areny de Vilapou
La troballa la vam fer durant la repoblació popular organitzada per Projecte Rius amb Revolució Verda i l'Agrupament Escolta St.Bernat de Claravall.
(Ribera del Llobregat)
Va ser la nota trista del dia.

Caça amb vesc a Olesa de Montserrat

Aquest tipus de caça consisteix en untar branques, canyes, creuetes, etc. amb una substància molt enganxosa: el vesc. Llavors, utilitzant ocells vius o grabacions com a esquers, s'atrauen cap allà petits ocells cantaires. Quan l'ocell s'atura i toca el vesc hi queda enganxat per les plomes i així pot ser capturat fàcilment.

Si l'ocell és un mascle d'una espècie cantora (pinsans, caderneres, verdums o passerells), se li netegen les plomes i es tanca en una petita gàbia per que canti. Però si l'ocell és femella o és d'una espècie que no interessa, s'allibera i, si no s'ha netejat amb prou cura, pot morir fàcilment a l'ingerir el vesc (molt verinós) quan ell mateix es neteja les plomes.

Aquest tipus de caça tot i no ser selectiu (es capturen tota mena d'ocells) i ser massa agressiu (afecta les plomes dels ocells i pot matar per enverinament), està permès per la legislació catalana si es conta amb els permisos adients. Si els caçadors, però, no s'asseguren d'emportar-se el vesc que han utilitzat, passen coses tan lamentables com la de la fotografia.

 



 

© Jordi Cerdeira i Ribot (any 3, 2006)