HOME Electrotechnics
SITE'S MAP Electrotechnics
   
   
   
 
Comptatge. Centralització de Comptadors

De comptadors des del punt de vista de l’energia que mesurem hi pot haver de potència activa, que és el que mesura i enregistra la quantitat d’energia que consumeix l’abonat en kWh, i comptadors d’energia reactiva, utilitzat si en la instal·lació existeixen càrregues inductives, i que les companyies fan servir per calcular el factor de potència mig de la instal·lació, aquest comptarà en kilovoltamper hora.

El Reglament de Verificacions Elèctriques i el Rial Decret 875/1984 de 28 de maig regulen la constitució dels comptadors i les seves principals característiques

Entendrem com comptador l’aparell que comptabilitza el consum d’energia elèctrica en les línies i xarxes de corrent altern monofàsic o trifàsic.
Quan la potencia a controlar sigui l’adequada podrem muntar els comptadors de manera directa ja que podran resistir el corrent que els travessarà, però per grans potències caldrà muntar transformadors d’intensitat del corrent elèctric per adequar el corrent real al que pot suportar el comptador, aquesta manera de connexió es denomina indirecta.

La MIE BT016 ens fixa les condicions generals del comptadors en les instal·lacions d’enllaç.

Amb independència de les proteccions de la instal·lació interior de l’abonat, caldrà muntar fusibles de seguretat en cada fase per protegir els comptadors. Quan la C.G.P. alimenti un sol abonat amb un sol comptador, podran suprimir-se els fusibles de seguretat del comptador, ja que la seva funció queda complida pels fusibles de la C.G.P.

Els comptadors hauran d’instal·lar-se sobre bases de materials adequats, no inflamables, i podran disposar-se en forma individual o en forma concentrada segons normativa particular de la companyia distribuïdora.

Segons el tipus de subministrament que volem controlar hi poden trobar de monofàsics, doble monofàsics, trifàsics de tres fils i trifàsics de quatre fils.

Si volem tenir diferents franges horàries de mesura, tindrem de simple tarifa, de doble tarifa i de triple tarifa.

Quan necessitem controlar la demanda de potencia muntarem un comptador amb maxímetre.

  Comptadors individuals.
Es muntarà dins o fora del local de l’abonat, en un lloc proper a la porta d’entrada, sobre paret ( mai sobre tàbic) i a una alçada compresa entre 1,50 i 1,80 m, de manera que sigui accessible per tots els costats.

En el cas d’habitatges unifamiliars es muntarà al vallat o tancament, i en electrificacions rurals podrà anar dins d’una caixa estanca sobre un poste adequat.

 
  Concentració de comptadors.

Els comptadors podran concentrar-se en un o varis punts, no més caldrà preveure els locals o espais adequats, on es col·locaran els elements necessaris per la seva instal·lació. En aquest local, en el cas d’edificis destinats principalment a habitatges, es muntaran els comptadors corresponents a aquests, als serveis generals de l’edifici i als locals comercials. En tots els casos aquesta concentració es farà d’acord amb les normes particulars de l’Empresa distribuïdora.

El local utilitzat serà de fàcil i lliure accés, ( vestíbul, recinte o local especialment dedicat, però mai en sales de calderes o calefacció, de concentració de comptadors d’aigua, de maquinaria d’ascensors o d’altres serveis).

El local no ha d’ésser humit, estarà suficientment ventilat i il·luminat i si es cau, caldrà disposar de desguàs per evitar inundacions. El local serà de dimensiones suficients per a treballar en ell amb garantia i comoditat.

Quan muntarem una o més centralitzacions? Doncs una sola centralització, podrà mesurar una potència màxima de 160 kW, si l’edifici supera aquesta previsió caldran més escomeses i més centralitzacions. En els edificis considerats de gran volum caldrà muntar més d’una centralització. Considerem que un edifici és de gran volum quan:més de 48 habitatges, quan té més de 12 plantes d’alçada, quan té més de 14 habitatges per planta. Així que es muntarà una centralització per cada 48 habitatges, o per cada 12 plantes, o per cada planta amb 14 habitatges per planta.
   
Aquesta solució només és vàlida per a un màxim de 16 comptadors i es pot col·locar sobre un parament no inferior a 1,5 m d'amplada. Es consideren espais oberts amb accés lliure a qualsevol persona els portals, els passadissos, etc. La distància entre el comptador més sortint i la paret oposada ha de ser com a mínim d'1,10 metres. Tots els comptadors i els altres elements necessaris s'han d'instal·lar en embolcalls aïllants de material autoextingible i grau de protecció IP 407. Quan la centralització que s'hagi d'instal·lar no disposi d'embolcall aïllant, aquesta cal que es protegeixi amb un armari tancat amb clau normalitzada. Si aquest armari és de fusta, cal prendre totes les mesures perquè sigui ignífug.

INSTAL·LACIONS EN ESPAI OBERT
El local ha d'estar destinat exclusivament a la centralització de comptadors i cal que reuneixi les condicions següents:
  • Cal que estigui totalment construït amb materials no inflamables.
  • Ha de tenir ventilació i il·luminació i no ha de tenir humitat; no hi ha d'haver riscos d'incendi o explosió ni de vapors corrosius.
  • Cal que disposi de claveguerons de desguàs quan la cota de terra sigui inferior o igual a la dels passadissos o locals adjacents.
  • La paret o les parets sobre les quals es fixin els comptadors no han d'estar exposades a vibracions i la seva resistència mecànica no ha de ser inferior a la del paredó. S'hi han de fixar topalls i trinquets que limitin l'obertura de portes i finestres adjacents.

La porta d'accés al local s'ha d'obrir cap a l'exterior del recinte i les seves dimensions mínimes han de ser 0,80 x 2,00 m. Si és de fusta, la part interior s'ha de pintar amb pintura ignífuga. (Porta i marc). També s'accepten altres tipus de protecció com ara revestiment amb planxa metàl·lica protegida contra l'oxidació, placa d'amiant, de fibrociment, etc. La porta ha de tenir un tipus de pany únic per a totes les cambres de comptadors (MARCA JIS, referència C.F.E.), i cada abonat podrà tenir una còpia de la clau.

INSTAL·LACIONS EN LOCAL TANCAT (RBT 016)
Nre. de comptadors monofàsics de 17 a 24 de 25 a 35 de 36 a 48
Amplada lliure de la paret 1,75 m 2,75 m 3,50 m
Altura lliure 2,30 m en tots els casos
Profunditat lliure 1,50 m en tots els casos

DIMENSIONS MÍNIMES DEL LOCAL

Com a orientació, i segons el nombre de comptadors que cal instal·lar-hi, el local destinat a la centralització ha de preveure les dimensions següents:

Per determinar el nombre de comptadors, cada comptador trifàsic es considera com a dos de monofàsics. Quan el muntatge es faci sobre dues parets, l'amplada lliure s'ha d'augmentar en 0,30 m i, si és en tres parets, 0,60 m. La profunditat mínima del local ha de ser d'1,5 m.

OBSERVACIONS
  Activitats.
12. Quina és la diferencia entre energia activa i reactiva? Per que la mesurem amb comptadors diferents?
13. Fes un esquema amb les diferents formes de classificar comptadors.

 
     
DownLoad Plug-in     JordianWeb ® © ™ Optimized Web for: IE 6.0. 1024x768 32bits.Since 19/03/2003- DownLoad Plug-in