Enrera
Mòdul 2: Instal·lació
eLearning amb Moodle
  Pràctica
1
2
3




     
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer el programa d'FTP Filezilla, com descarregar-lo d'Internet, com instal·lar-lo al nostre ordinador i com utilitzar-lo.

   
conceptes Per veure els fitxers que allotja un servidor utilitzem un programa navegador, com el Mozilla Firefox, que ens mostra no solament els documents HTML sinó també molts altres formats: documents de text pla (txt), imatges (tipus gif, jpg o png), vídeos, sons, animacions Flash, fitxers PDF, etc.

Però si el que volem és únicament  baixar-los del servidor o, pel contrari, pujar-los-hi des del nostre ordinador, necessitem un programa que transfereixi fitxers sense visualitzar-los. Aquests programes s'anomenen clients d'FTP (File Transfer Protocol) perquè utilitzen aquest protocol d'Internet per transferir fitxers en lloc de l'HTTP (Hyper Text Transfer Protocol).

Hi ha molts programes d'FTP, fins i tot el nostre navegador Firefox és capaç de baixar programes de servidors per FTP (proveu a escriure-hi aquesta URL ftp://ftp.rediris.es, per exemple), però en aquesta pràctica en coneixerem un d'anomenat Filezilla.

Filezilla és un programa de codi lliure amb la interfície traduïda al català que corre sota Windows i que permet fer dos tipus de FTP
  • l' FTP, que ens pot servir per pujar fitxers al nostre lloc web al servidor de pàgines web estàtiques d'Xtec: www.xtec.net/~usuari
  • l' SFTP o FTP segur, un protocol de transferència de fitxers seguretat que, entre altres qüestions, evita que les contrasenyes viatgin per la xarxa sense encriptar.

Com veurem més avall Filezilla és molt fàcil de descarregar, instal··lar i el seu funcionament és molt intuïtiu i senzill. Per això, i perquè la seva interfície està totalment traduïda a la nostra llengua, és el programa client d'FTP escollit.
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Pràctica 1: Descarregar el programa d'FTP Filezilla

  1. Per trobar la darrera versió del programa anem al lloc web del projecte http://filezilla.sourceforge.net/ i cliquem sobre el botó de descàrrega anomenat Download 

    descàrrega1

  2. Ens apareixerà la pàgina de descàrrega amb els diferents fitxers que hi ha. Si volem baixar l'instal·lador per a Windows triem el que té extensió exe (d'executable):

    descàrrega2

  3. A continuació ens apareixerà una pàgina amb un llista de llocs web mirall (o mirror) que contenen aquest programa. En triem un de proper, per exemple qualsevol d'europeu, tot fent clic sobre la paraula Download de la part dreta

    descàrrega3

  4. A continuació s'obre una finestreta del navegador que ens demana què en volem fer del fitxer que està a punt de baixar.

    descàrrega4

    Triem l'opció Desa al disc i escollim en quin directori el desarem.
  5. Quan hagi acabat la baixada, si visitem el directori on l'hem guardat, veurem la icona del programa instal·lador 

    icona

  6. També podeu trobar el programa en el CD Eines i Seminaris dels Materials de Formació d'Xtec
   
   
Pràctica

Pràctica 2 Instal·lar el programa Filezilla

  1. Anem al directori on tinguem desat el programa instal·lador i fem un doble clic sobre la icona

    icona

  2. Amb això arrencarà el programa i ens començarà a presentar finestretes que a través de preguntes i respostes aniran personalitzant la instal·lació. La primera ens demana si acceptem o no la llicència d'ús del programa, que és la GNU GPL

    llicència

  3. Premem el botó Accepto i ara ens demana els components del programa que  volem instal·lar

    components

  4. A no ser que siguem usuaris avançats val més que deixem les opcions per defecte i cliquem el botó Següent >, que ens demana on volem desar-lo

    directori

  5. Si tenim algun directori especialment preparat pel programa el triem, en cas contrari acceptem la proposta per defecte (a Archivos de programa és on es guarden la majoria de programes al nostre ordinador). Cliquem sobre Següent >  i veurem que ens pregunta en quina carpeta del menú de programes apareixerà.

    carpeta

    Si no en tenim cap d'especial acceptem la proposta per defecte tot clicant sobre Següent>
  6. La següent pantalla planteja dues preguntes:

    mode segur

    la primera és si volem usar el mode segur, en el qual no es desaran les contrasenyes. Si només hi treballem nosaltres en aquesta ordinador triem l'opció No per a què ens guardi les contrasenyes. Però si és un ordinador compartit val la pena triar Utilitza.
    La segona qüestió és sobre com guardar les preferències. Com abans, si només hi treballem nosaltres triarem el fitxer XML, però si la màquina és compartida triarem el registre. Un cop decidits ja podem clicar sobre el botó Instal·la.
  7. Veurem en una finestreta els fitxers que es van instal·lant 

    finalitza

    Quan aparegui la paraula Finalitzat ja podrem Tancar el programa d'instal.lació amb la seguretat que tot ha anat bé. En cas contrari veuríem un missatge d'error.
  8. Automàticament s'obre el programa i ens mostra les diferents finestres en què es divideix la interfície:

    filezilla

  9. A la finestreta 1 apareixeran els missatges que el servidor ens envia: si està connectat, si puja o baixa fitxers, si es desconnecta, etc.

    missatges del servidor

  10. A la finestreta 2 hi ha l'estructura en arbre dels directoris del nostre ordinador local i a la 3 el contingut de la carpeta seleccionada a 2 

    local

  11. A la finestreta 4 es mostrarà el contingut del servidor o lloc remot.

    servidor

  12. A la finestreta 5, la de baix de tot, apareixeran els fitxers que haguem decidit pujar o baixar esperant en la cua per fer-ho.

    pas

   
Pràctica

Pràctica 3: Configurar la connexió a Filezilla

  1. A la barra de menús, premem Fitxer i Gestor de llocs... S'obrirà aquesta finestreta 

    connecta

  2. Cliquem el botó Nou lloc per  configurar una connexió al servidor i li donem nom, per exemple pherkad o phobos, segons el lloc on ens connectem 
  3. Omplim els paràmetres següents a la finestra:
    • Servidor central: per les pràctiques pherkad.xtec.net i pel vostre espai a phobos phobos.xtec.net. Per la vostra web estàtica poseu-hi www.xtec.net.
    • Tipus de servidor: FTP . Si el servidor demanés connexió segura triaríeu FTP sobre TLS (encriptació explícita)
    • Tipus d'entrada: Normal
    • Usuari: escriviu el vostre nom d'usuari pel lloc.
    • Contrasenya: escriviu la contrasenya. Si no voleu que Filezilla la desi marqueu el quadre No desis la contrasenya
  4. premeu el botó Avançat i seleccioneu el mode de transferència Passiu i, en acabat premeu D'acord.

    mode passiu

  5. Un cop plens tots els camps feu clic al botó  Connectar. Veureu que ja teniu accés al vostre espai web del servidor. Si us connecteu al servidor de pàgines web dinàmiques observeu que al lloc remot, és a dir, al servidor, hi ha una carpeta que es diu html i el primer cop que hi entreu només hi trobareu el fitxer index.php 

    remot
  6. A l'interior d'aquesta carpeta html és on haureu de pujar tots els fitxers i carpetes que formen part de Moodle. El fitxer index.php original, que ha creat l'administrador del servidor i només conté un missatge informatiu sobre l'usuari de la pàgina, serà sobreescrit per l'index.php de Moodle.


Atenció !

Tot el que s'hagi de veure per Internet haurà d'estar en la  carpeta html del servidor, per això al seu interior hi pujarem Moodle. El que estigui fora d'aquesta carpeta no serà accessible des de la xarxa, com ara les dades i els fitxers adjunts del nostre sistema Moodle que, com  veurem la pràctica següent, es desen en una carpeta anomenada moodledata "paral·lela" a html.

   
   
 
Amunt