Enrera
Mòdul 2: Instal·lació
eLearning amb Moodle
  Pràctica
1
2
3




   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és fer córrer l'script de configuració inicial de Moodle per tal de poder-lo posar en marxa.

   
conceptes En aquesta pràctica veurem com el programari Moodle es configura per poder funcionar segons les nostres necessitats a base de preguntes i respostes.

La primera vegada que visitem el nostre lloc web en el qual acabem de pujar el programari el propi Moodle detecta que cal configurar-se i arrenca un script anomenat install.php que va demanant-nos dades per tal d'elaborar un fitxer de configuració imprescindible pel seu funcionament. Aquest fitxer, anomenat config.php, el podríem crear abans de la instal·lació i pujar-lo per FTP, però és preferible deixar a Moodle la seva redacció i limitar-nos a copiar-lo i pujar-lo quan calgui.

Una altra feina que també  haurem de fer és crear la carpeta moodledata al nostre servidor. Aquesta carpeta ha d'estar en "paral·lel" amb la carpeta html de manera que Moodle hi pugui accedir per desar-hi fitxers i dades, però no s'hi pugui accedir directament des d'Internet. Veurem que com administradors del sistema hem de donar permisos d'escriptura a aquesta carpeta, cosa que farem en el moment de la seva creació i amb l'ajut del programa Filezilla.

La resta del procés consisteix, bàsicament, en acceptar les propostes que ens fa Moodle i, prop del final del procés, configurar el primer compte d'usuari, que correspon al propi administrador. En total el procés pot durar encara no un quart d'hora.

Desenvolupament de la pràctica
   
Prąctica

Pràctica 1. Fer córrer l'script d'instal·lació

Tal com hem dit a la pràctica 2 val la pena tenir obert i connectat el programa d'FTP Filezilla mentre fem les primeres passes d'aquest procés.

  1. Obrim el navegador i escrivim la URL del nostre lloc web amb pàgines dinàmiques (per exemple: http://pherkad.xtec.net/usuari o http://phobos.xtec.net/usuari). Veurem que triga una miqueta en obrir-se i és que al servidor està començant a fer córrer l'script install.php d'instal·lació que ens presentarà aquesta pantalla:

    pas1

    només hem de triar l'idioma i prémer el botó Next (Següent en anglès). És la primera i última vegada que Moodle ens "parlarà" en anglès.
  2. Ara, ja en català, ens informa de les comprovacions que ha fet. Tot i que hi ha un parell d'alertes no ens han de preocupar i fem clic sobre Següent >

    pas2

  3. La següent pantalla informa de 3 ubicacions

    pas3

    la primera és l'adreça web que ha detectat automàticament, la segona és el directori on residirà Moodle, que també detecta i no hem de canviar, i la tercera és del directori on desarà les dades, és a dir, el camí de la carpeta moodledata. Tot i que no està creada aquesta carpeta moodledata ara mateix premem Següent>
  4. Lògicament Moodle, al no trobar la carpeta moodledata, ens informa d'un error.

    pas4

  5. Cap problema, crearem el directori a mà. Per fer-ho anem al client d'FTP Filezilla, ens connectem, si calgués, i mirem la finestreta de Lloc remot

    pas5

    Només hi ha la carpeta html (on es desarà Moodle)  però falta la carpeta moodledata. La creem fent clic amb el botó DRET del ratolí i triant l'opció Crear Directori.
  6. Apareix una finestreta per tal de donar-li nom

    pas6

    i li diem moodledata. A continuació acceptem i veurem la carpeta moodledata sota html

    moodledata

  7. Ara caldrà donar-li permisos per a què Moodle hi pugui escriure, crear directoris, etc. Fem clic sobre el nom moodledata amb el botó DRET del ratolí i triem Propietats

    pas7

    Els marquem tots de manera que el Valor numèric sigui 777 i premem el botó D'acord.
  8. Ara veurem al Lloc remot la carpeta moodledata amb tots els permisos concedits

    pas8

  9. Això és el que necessitava Moodle, per això podem tancar Filezilla i tornar al navegador i, ara que ja hem creat a mà la carpeta moodledata

    moodledata existeix

    cliquem el botó Següent>
  10. Continua la instal·lació i ara ens demana les dades de configuració general de la base de dades i del lloc

    pas9

    Només hem d'escriure a Base de dades el nostre nom d'usuari, a Usuari el mateix nom d'usuari i posar la Contrasenya. Cliquem sobre Següent>
  11. Moodle ha intentat desar les dades

    pas10

    però no ha pogut escriure un fitxer config.php al servidor. Cap problema. Com que ens dóna l'oportunitat de baixar-lo ja ho farem nosaltres.
  12. Cliquem el botó Baixa i ens apareixerà la finestreta del navegador demanant-nos què fer amb el fitxer. Triem l'opció Desa ad disc i triem un lloc on trobar-lo fàcilment, per exemple, al directori arrel on tenim Moodle. 
  13. Ara toca pujar-lo al servidor amb Filezilla, per això tornem a aquest programa (si cal ens tornem a connectar al servidor) i observem que config.php és al Lloc local però no al servidor:

    pas11

  14. Arrosseguem config.php cap al Lloc remot, amb la qual cosa puja al servidor on, ara, ja el veiem instal·lat:

    pas12.

  15. Tornem al navegador i, ara sí, premem el botó Continua>

    pas10

  16. Ens apareixerà ara una pàgina que, si ens hi fixem, ja no pertany al directori install del nostre lloc (senyal que ja l'hem completada) sinó al directori admin (d'administració). Primer ens mostra la llicència del programari que, si acceptem, fem clic sobre el botó Sí 

    pas14

  17. En el pas següent Moodle comença a fer treballar al servidor tot fent-li crear i configurar les taules de la base de dades:

    pas14

  18. Veurem que sota de cada feina acabada apareix el missatge d'èxit i, al final de la pàgina, podrem seguir fent clic sobre el botó Continua

    pas15


  19. La següent pantalla ens informa de la versió de Moodle instal·lada

    pas16

  20. Continuem i veiem les darreres novetats de la nostra versió. Podem llegir-les o bé saltar-les i continuar la instal·lació.

    pas17

  21. Ara apareix la pàgina de configuració de les Variables del lloc. Com que som dins del menú d'administració podem modificar-les ara o bé deixar-ho per més endavant i acceptar les que proposa el sistema per defecte. Com que a la pràctica 1 del mòdul 3 ho veurem amb tot detall ara només tocarem algunes variables: 

    pas18

    • lang desplegarem i triarem català
    • locale: escriurem ca_ES
    • forceloginprofile triem l'opció Sí
    • la resta les podem deixar tal com estan. Finalment fem clic al botó Desa els canvis.
  22. Moodle continua configurant, en funció de les variables, el nostre lloc pas19

    Ens informa del resultat de la creació de les taules i, a baix de la pàgina fem clic sobre  Continua

    pas20

  23. Repetim l'operació amb la pantalla següent

    pas21



    tornem a Continuar

    pas22

  24. Nova pantalla amb més taules

    pas23

    i  Continuem

    continua


  25. En aquesta pantalla Moodle ens informa que configura les taules dels blocs

    pas24

    i, naturalment, Continuem

    pas25

  26. En la següent pantalla podem trobar que hi hagi un avís que alguns mòduls s'han d'actualitzar.

    pas26

    Com que es refereix a mòduls per fer pagaments pels cursos, i no és el nostre cas, ignorem l'avís i Continuem

    pas27

  27. Ara que totes es taules han estat correctament creades i configurades li toca el torn a la configuració dels paràmetres del lloc

    pas28


    hem d'escriure la informació que apareixerà a la pàgina d'inici del nostre lloc web i que veurà el visitant així hi vagi. Triem, per tant, un Nom complet pel lloc, un Nom curt per a la barra de navegació i una petita Descripció.

    pas29

    També podem triar què volem que aparegui a la pàgina d'inici: la llista de cursos, les notícies, etc. Com que aquesta pàgina és accessible des del menú d'administració del lloc i ho estudiarem amb detall a la Pràctica 2 del Mòdul 3, de moment només donem nom al lloc i Desem els canvis.
  28. La pàgina següent és la que permet donar d'alta al primer usuari del lloc que és, naturalment, el propi administrador.

    pas30

    És MOLT IMPORTANT canviar el nom d'usuari i la contrasenya de l'administrador. Tothom coneix les que per defecte assigna Moodle i si no les canviéssim qualsevol persona podria entrar al nostre sistema i tenir accés a informació sensible.

    Podem aprofitar l'avinentesa per acabar de completar les dades del nostre perfil i, finalment, Desem els canvis amb la qual cosa el sistema s'ha acabat de configurar i començar a funcionar plenament.
  29. Ell mateix ens mostra la pàgina d'inici del lloc amb el nostre nom, el de l'administrador, com a usuari. 

    pas31

  30. I vet aquí el nostre lloc web funcionant amb Moodle preparat per a oferir-nos servei.

   
   
Atenció !

A partir d'ara començarà la nostra tasca d'administrador per tal de configurar i personalitzar el lloc. 

   
   
 
Amunt